Her hjemme har vi snakket mye om Mjøndalen og veien fra 2. divisjon til eliteserien. I England har Bournemouth fått mye fokus for den eventyrlige veien til Premier League. Men det er mange flere eksempler på opprykkssensasjoner i Europa. Dette har vært lilleputtenes vår!

NRK-VETERAN: Arne Scheie.

— Carpi? Dem har jeg aldri hørt om, svarer Arne Scheie.- Frosinone? Nei, jeg har ikke hørt om dem, heller, fortsetter den pensjonerte NRK-veteranen.

Scheie tar selvfølgelig Bournemouth med én gang. Han gjør det samme med Ingolstadt og Darmstadt. Han kommer seg også frem til Gazélec Ajaccio. Men Girona og Tondela må han melde pass på.

Vi har sett på åtte lag som enten har rykket opp, eller er nær ved å rykke opp, men som få hadde forventninger til før seriestart.

— At nye lag kommer til synes jeg er veldig sjarmerende. Det er jo noen som sier at toppdivisjoner burde vært lukket for nedrykk eller opprykk. Men det er jo noe av det som er fascinerende med fotballen, sier Scheie.

EVENTYRET: Bournemouth rykket opp til Premier League og feiret da sensasjonen var et faktum. Foto: John Marsh, Reuters

England: BournemouthBournemouth spiller utrolig nok i Premier League når sesongen starter i august. Klubben fra Sør-England har aldri vært på øverste nivå siden de kom inn i ligasystemet i 1923. Og i august 2008 startet "The Cherries" sesongen på nivå fire med 17 minuspoeng. De var praktisk talt konkurs og ble satt under administrasjon. Men de berget både økonomien og plassen.

De syv årene etter har vært et eventyr. Og mange peker på én mann når suksessen skal forklares: Manager Eddie Howe. I en alder av 29 år tok han jobben som spillende manager da klubben kjempet for sin eksistens. Og han ledet klubben til opprykk i april. Russeren Maxim Demkin gikk inn som eier, har puttet over 100 millioner kroner i klubben, og får også mye av æren for at Howe har fått ressurser til å bygge et lag.

Tyskland: Ingolstadt

FC Ingolstadt ble 17. mai klar for 1. Bundesliga for første gang, og bli i august den 54. klubben som spiller på høyeste nivå i Tyskland. FC Ingolstadt er en 11 år gammel klubb som ble slått sammen av to mindre klubber i byen Ingolstadt (ESV og MTV). Byen åtte mil nord for München hadde aldri gjort noe stort vesen ut av seg i tysk idrett.

Men Audi har sitt hovedkontor i byen og begynte å bruke penger både på både fotball og ishockey. Den sammenslåtte klubben begynte i Oberliga Bayern (nivå 4) i 2004–05 og rykket opp på første forsøk. Har ligget på nivå to i flere år før de rykket opp nå.

SENSASJON: Lille Darmstadt er kun én seier fra å spille i 1. Bundesliga kommende sesong. Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Tyskland: DarmstadtDarmstadt kjemper sensasjonelt om direkte opprykk til 1. Bundesliga én runde før slutt. Med svært begrensede ressurser spilte de også på øverste nivå i 1979 og 1982. Klubben slet med finansielle problemer og vekslet mellom å spille på tredje og fjerde nivå i tysk fotball. Klubben holdt på å gå konkurs og var avhengig av donasjoner og vennskapskamper (f. eks mot Bayern München).

Klubben rykket egentlig ned fra tredje nivå i 2013, men beholdt plassen fordi Kickers Offenbach ikke fikk ny lisens. To år etter at de opprinnelig ble sendt ned på fjerde nivå er Darmstadt altså kun én seier fra å spille på øverste nivå.

HELT UVENTET: På fem år har Carpi spilt seg fra fjerde nivå i Italia til Serie A. Foto: Elisabetta Baracchi, ANSA/Reuters

Italia: CarpiI 2010 spilte Carpi i Serie D, det fjerde nivået i italiensk fotball. De var de glade amatører som til høsten skal opp mot Juventus, Inter og Roma. Carpi er en liten by i Nord-Italia med 65.000 innbyggere. I sin 106-årige historie hadde ikke den lokale fotballklubben gjort seg spesielt bemerket i italiensk fotball. A.C. Carpi var et par sesonger på øverste nivå rett etter første verdenskrig, men stort sett spilte de i Serie D. Klubben satset hardt mot slutten av 90-tallet, de spilte playoff for Serie A, men satsingen endte med konkurs og klubben ble oppløst.

I 2002 startet klubben på nytt som FC Carpi. De måtte starte på nytt i det italienske divisjonssystemet. Fra 2010 til 2015 gikk FC Carpi fra fjerde nivå til Serie A, og det er en vanvittig prestasjon. – Før sesongen mente vi det var en stor prestasjon om vi beholdt plassen, sier midtbanespilleren Raffaele Bianco. Klubben har hverken mye penger eller ressurssterke bakmenn. De forklarer oppturen med knallhardt arbeid. Men et lite skår i opprykksgleden er det. Klubben må flytte fra Stadio Sandro Cabassi. Den lille arenaen tar ikke mer enn 4000 tilskuere. Derfor må Carpi spille sine hjemmekamper i enten Modena eller Parma.

Italia: Frosinone

Først rykket Carpi opp. Så fulgte Frosinone etter. Serie B-sesongen ble lilleputtenes store år. Frosinone, som var nyopprykket til Serie B før denne sesongen, holder til fem mil sør for Roma. Byen har 46.000 innbyggere. Men den har ingen betydelig plass i den italienske fotballhistorien. Frosinone spilte for første gang i Serie B for åtte år siden, der møtte de blant andre Juventus og Napoli.

Men i 2011 rykket de ned til nivå tre, og der ble de til våren 2014. – Nå har vi fått min pappas drøm til å gå i oppfyllelse, sa klubbpresident Maurizio Stirpe da opprykket var sikret. Hans pappa var klubbens president på 60-tallet. Frosinone blir den 65. italienske klubben som spiller i Serie A.

Spania: Girona

Girona kjemper om direkte opprykk til La Liga. Om Girona klarer det, så blir de tredje lag på øverste nivå fra Catalonia (Barcelona og Espanyol de to andre). Klubben har aldri vært i toppdivisjonen. De har 19 sesonger i Segunda División, resten har vært på lavere nivå. De seks siste sesongene har laget spilt på nivå 2, men for ett år siden kjempet Girona for å unngå nedrykk, og havnet til slutt på en medioker 16. plass.

Frankrike: Gazélec Ajaccio

Korsika-klubben har aldri spilt tidligere i Ligue 1, ikke før de får sjansen når seriespillet starter opp igjen på sensommeren. Gazélec Ajaccio har ingen stor historie, og det ser ikke ut som de har ønsket det selv heller. De ville være amatører. Idealister. De ønsket ikke proffstatus, selv om de dominerte i amatørserien. Da de i 1969 rykket opp i nåværende Ligue 2, ønsket de ikke å ta plassen. De ga den heller til naboen AC Ajaccio. Og da AC Ajaccio risikerte konkurs noen år senere, og spurte Gazélec om sammenslåing, var svaret: Ja, dersom vi får fortsette i amatørserien. Det ble ingen sammenslåing.

Sånn surret Gazélec Ajaccio rundt i alle år. De hadde ingen stor organisasjon, ikke noe akademi, ikke noe reservelag. Men i 2012 fikk klubben proffstatus. Året etter var de oppe i Ligue 2, men endte helt sist og rykket ned igjen. To år etter er de klare for Ligue 1. Forklaringen? Kombinasjonen av rutine og ungdommelig pågangsmot. I fjor sommer kom de tre superveteranene Grégory Pujol (34), David Ducourtioux (36) og Jérémy Bréchet (35), klar for et siste eventyr. Den trioen utgjorde forskjellen som gjorde at det ble opprykk.

Portugal: Tondela

Tondela leder Segunda Liga med én runde igjen. Og kan dermed krone noen gode år med fantastisk fremgang. For mindre enn tre år siden hadde ikke Tondela spilt fotball høyere enn nivå 3. Men i juni 2012 rykket de for aller første gang opp i Segunda Liga. Denne sesongen har de overrasket alle, spilt over all forventning, og tatt teten etter to sesonger som middelhavsfarere i ligaen.

Og det med et lag helt fritt for stjerner. I oktober mistet også laget manager Carlos Alves Pinto, som trakk seg. Inn kom Quim Machado, og laget har vært på topp hele veien.