Journalister flokker seg rundt Martin Ødegaard i sammenheng med en landslagssamling i oktober. Journalister flokker seg rundt Martin Ødegaard i sammenheng med en landslagssamling i oktober. Foto: NTB SCANPIX

Svensk journalist ut mot hysteri: - Hele Norge er et galehus

Advarer mot at det kan gå galt for Martin Ødegaard.

Mandag møtes Norge og Sverige til privatlandskamp på Ullevaal Stadion. I forkant av kampen har norske medier stilt spørsmålet: «Vil Martin Ødegaard bli enda bedre enn Zlatan Ibrahimovic?»

Nå blir det norske folk møtt med en irettesettende finger — fra Sverige. Det er den profilerte Expressen-journalisten Thomas Wilbacher som har sett seg lei på «hypen» rundt Martin Ødegaard.

— Jeg leste nylig at nordmennene syns at unge Ødegaard kan bli bedre enn Zlatan. Dere vet vel hvorfor man ikke bygger galehus i Norge? Nettopp, det er fordi man jo ikke kan bygge tak over et helt land, skriver Wilbacher i bloggen, før han senere legger til at formuleringen er en spøk.

— La ham være i fred, Norge!

Journalisten advarer også ved å minne om Jonny Rödlund, et stort svensk talent på 1980-tallet som spilte juniorfotball for Manchester United, men som aldri ble en spiller i toppklassen.

Wilbacher skriver riktignok senere at Ødegaard trolig vil få en flott karrière.

— Jeg føler meg dårlig av hele den her Ødegaard-«hypen». Jeg skjønner det slik at han er en skikkelig tøffing, som arbeider hardt og målrettet på treningene. Sannheten er at han trolig får en fremgansrik karrière. Mye taler for det. Men la ham være i fred, Norge! Slutt å sammenligne han med verdens beste spillere, skriver Wilbacher.

Han begrunner oppfordringen med at Norge må «beherske seg» ved at «alt kan raseres» når Ødegaard «møter den første motbakken».

Det er tenkelig at Wilbacher kan ha merket seg Ødegaards lagkameraters uttalelser til VG tidligere denne uken.

— Ja, jeg tror han kan få en minst like stor internasjonal karriere som Zlatan. Han er vel kanskje det stikk motsatte av Zlatans personlighet. En veldig rolig gutt som ikke gjør så mye ut av seg, sa Stefan Johansen, mens Anders Konradsen beskrev det som «ikke sjanseløst i det hele tatt» at Ødegaard ville overgå Zlatan.

Bjørnebye reagerte også

Expressen-journalisten Wilbacher er ikke den første til å oppfordre norske medier til å rette mindre fokus mot Martin Ødegaard.

I et intervju med Aftenposten i februar argumenterte den tidligere landslagsspilleren Stig Inge Bjørnebye for at Ødegaard «trenger ro».

Stig Inge Bjørnebye reagerte på mediedekninen av Martin Ødegaard i februar. Foto: Karlsen Anette

— Jo lenger norske medier skal tyne ut det faktum at Martin Ødegaard har gått til Real Madrid, jo nærere dumskap blir det. Det begynner å nå en grense for hva man kan finne på å skrive om bare for at han har gått til Real Madrid. Det er det jeg frykter. Ikke spanske journalister. Men jeg frykter litt det sensasjonsfokuset rundt en så ung spiller som har gått til en toppklubb for å utvikle seg videre, sa Bjørnebye.Kveldens landskamp mellom Sverige og Norge er forøvrig utsolgt. Zlatan Ibrahimovic starter for Sverige, mens det er usikkert om Martin Ødegaard får spilletid.