— Skiforbundet legger til rette for at løpere skal prestere i VM og OL. Målet til Chris (Jespersen) er å vinne gull i Falun, og da er det best for ham å være på landslaget, sier Henrik H. Kvissel, manager for Team United Bakeries (TUB).

— Jeg regner med at det går i orden at Chris Jespersen blir landslagsløper, sier Vidar Løfshus, landslagssjef i Norges Skiforbund.

Chris Jespersen er blitt en av verdens beste skiløpere ved å trene med det private, Trondheim-baserte skilaget TUB. Skiløperen fra Skånevik ble juniorverdensmester på 30 kilometer i 2003, men etter det fulgte tøffe år med feiltrening for 30-åringen. Gjennom å gå på TUB slo han seg opp, før det endelige gjennombruddet kom i fjorårssesongen der han ble nummer to i Tour de Ski, fjerdemann i verdenscupen og en av Norges beste i OL.

Lav grunnlønn

Fredag presenteres etter planen kommende sesongs skilandslag. Listen over løpere kommer etter alt å dømme til å inneholde Jespersens navn, sammen med blant andre vossingen Sjur Røthe.

Etter det BT forstår er det detaljer som gjenstår for Jespersen. Blant annet diskuteres bruk av sponsorer, om Jespersen kan fortsette å trene en del hjemme i Trondheim, og lønn. På TUB har Jespersen det som beskrives som en god norsk årslønn. På landslaget er utgangspunktet rundt 200.000 kroner pluss premiepenger.

— Grunnlønnen vår er relativt lav. Chris er familiefar, og da kan det være litt frem og tilbake, men jeg er ikke redd for at Chris ikke kommer til å være på landslaget. Likevel, det er han som må bestemme seg. Nå har han vært med oss i vinter og han har sett hva vi kan tilby, sier Løfshus.

Jespersen selv ønsker ikke å si så mye om sin endelige beslutning før alt er klart, men forteller til BT at det er «godt mulig» at han går for landslaget neste sesong.

Slipper tidlig formtopp

Dersom Jespersen blir landslagsløper vil han slippe å være nødt til å prestere godt, og dermed legge inn en formtopp, i renn som sesongåpningen på Beitostølen og NM.

— Er Chris på landslaget, kan de som tar ut løpere til VM og verdenscup være tryggere på nivået hans. Er han ikke på landslaget, må han prestere i enkeltløp for å bevise at han er god nok.

I forbindelse med at Jespersen ble så god forrige sesong, ble han i praksis en del av landslaget nesten hele sesongen ettersom han konkurrerte i Tour de Ski, verdenscupen og OL med norsk drakt.

Løfshus kjenner seg trygg på at Jespersen fikk en god opplevelse da han var under Skiforbundets vinger.

— Vi jobber tett sammen med Olympiatoppen for hele tiden å ha det beste tilbudet. Det skal mye til for å matche det andre steder. Jeg tror Chris ser at landslaget er det riktige valget, sier Løfshus.

- Privatlag er uproblematisk

Jespersens beslutning går inn i debatten om landslagets rolle i forhold til det voksende antallet private lag i langrennssporten, først og fremst belyst av Petter Northugs nei til landslaget og ja til Coop. Skal de private lagene få større og større plass i sporten, muligens på bekostning av landslaget i kampen om sponsorkroner, trenere, løpere og andre ressurser?

— Jeg ser ikke private lag som et problem for langrennssporten i dag. Jeg ser dem heller som et supplement som komplementerer tilbudet til landslaget, sier Løfshus.

De fleste private lag satser i dag mest på langløp som for eksempel Vasaloppet og Marcialonga. Manageren TUB er enig i at private lag ikke er en trussel for landslagene.

— Grunnen til at jeg mener det er best for Chris å gå på landslaget, er at jeg legger til rette for at løpere skal lykkes i langløp, men Skiforbundet har ressursene med tanke på høydetrening og annet for å ruste løperne til verdenscup og VM/OL.

Profil

Chris André Jespersen

Født: 18. oktober 1983. Klubb: IL Korlevoll.

Sivil status: Samboer med Liv-Miriam Nordtømme. Sammen har de datteren Tirill født 6. juli 2012. Meritter: Gull i junior-VM på 30 km skøyting i 2003. Annenplass på 15 km i verdenscupen i Davos i desember 2013. Annenplass sammenlagt i Tour de Ski 2013/14. Nummer seks på 15 km klassisk i Sotsji-OL. Flere NM-medaljer.

SPORTSDØGNET