Oslogutten Giachino, med norsk mor og statsborgerskap, og en italiensk far som preger navnet, tar gjerne utfordringen.

19-åringen drar snart ut for å forsterke det italienske laget i turn. Og selv om Juventus med sine fotballstjerner Andrea Pirlo, Carlos Tévez og Gianluigi Buffon er Juventus-klubben med høyest status, finnes det også en turnklubb med navnet Nardi Juventus.

Den har noen av verdens beste turnere i et land som er ledende i den idretten i Europa. På konkurransene er det 10.000 tilskuere. Og som i fotballen, er det mulig å rykke opp og ned i divisjonene.

– Jeg skal til OL

Tenåringen tar et fast grep om bøylehesten i Turnhallen på Hasle i Oslo. Han syns det er stas å ha fått en slik forespørsel. Mannlige og kvinnelige turnere, som samles på morgenøkter før de skal haste av sted på skolen og komme tilbake på ettermiddagen, mener det er gjevt at en norsk turner oppdages på denne måten.

Med en vilje av stål er Pietro Giachino villig til å ta tak i de elementene han ikke behersker. Etter en håndleddskade er han tilbake for fullt. Foto: Mette Bugge

Giachino, av mange betegnet som det største talentet i Norge på mange år, har valgt å bli turner på heltid etter at årene på Wang Toppidrett var over i fjor. Tenåringen legger alt til rette for å kunne komme seg til OL i Rio.— Jeg skal til OL, men om det ikke blir Rio, blir det om ytterligere fire år, sier han bestemt.

Det er litt kaldt i hallen på morgenen, men snart full aktivitet, og med musikk over høyttalerne.

Ut for å få nye impulser

Giachino forbereder seg til å bli første nordmann som skal konkurrere for en italiensk klubb. Det har vært nordmenn i tyske Bundesliga, og i andre nasjoner.

Unggutten som vanligvis representerer klubben Njård, skal få reise, opphold og lønn av Juventus for å trene med dem og delta i tre konkurranser i februar og mars. Og det er gode lagkamerater han skal kjempe sammen med: Én av dem kom til finalen i London-OL.

Juventus er nyopprykket i Serie A, der det er ti klubber. Nå satses det penger på å bygge opp et godt lag, som kan hevde seg.

— Jeg synes det er stort at jeg får en slik mulighet.

Unggutten er ikke hvem som helst. Landslagstrener Gabriel Negru fra Romania kommenter slik:

I lokalet svever magnesium. Turnerne må stadig bort for å ta det stoffet på hendene, for å kunne få et fast grep. Foto: METTE BUGGE

— Han har kropp for turn og er veldig ambisiøs. I EM var han beste junior i sin aldersgruppe.Mangeårig turner Espen Jansen er mentor og veileder for sin klubbkamerat i Njård. 46-åringen mener ar Giachino har det ekstra som gjør at han kan nå langt.

— Bortsett fra at han har et navn som er vanskelig å uttale, turner han slik at det er en fryd å se på. Teknikken er på høyde med de beste i verden.

Brenner for OL

Turnforbundet gjør alt for å få en aktiv i OL. Den siste fra Norge var Flemming Solberg, som deltok i Atlanta i 1996 og Sydney år 2000. Nå er han turntrener, men også lærer på Wang Toppidrett, der mange av turnerne går.

— Pietro er en typisk allrounder, et av de største talentene jeg har sett her i landet. Hans styrke er at han har så fine linjer. Han er rett og slett en stilturner, som Paal Clasen ville ha sagt, ler Solberg, og snakker om NRKs mangeårige ekspertkommentator på 60- og 70-tallet.

Selv vet Solberg veldig godt hva som kreves for å nå OL-målet, og han mener at det ikke er en umulig oppgave for Giachinos del.

Når 40 turnere som tilhører lag har kvalifisert seg, er det 50 individuelle plasser igjen til Rio. I alt 90 turnere får OL-billett, men det er litt tøffere for land som ikke har lag. Det betyr også at Norge kun får én plass, uansett om de tre mest aktuelle blir like gode.

Foruten Giachino er det Marcus Conradi fra Oslo og Stian Skjærahaug fra Stavanger. Sistnevnte har en russisk trener og har valgt å trene videre på hjemmebane.

Samler gjengen i hovedstaden

Norges Gymnastikk- og Turnforbund (NTGF) har laget en sentermodell på Hasle, for å samle de beste. Landslagsutøveren er der 27 timer i uken.

Pietro Giachino synes det er gjevt at turn er en av de virkelig store idrettene i OL. De aller beste i verden ligger på et veldig høyt nivå. Selv må juniornorgesmesteren fra 2012, den regjerende seniormesteren i svingstang og ringer, bygge seg videre opp.

— Han mangler litt styrke, mener Solberg.

Landslagstrener Negru forteller at 2015 blir et viktig år. VM i oktober/november i Glasgow blir kvalifisering for prøve-OL i april 2016. Men før det skal Giachino til Italia og Qatar, han skal på norgescupstevner i Sandnes og Oslo, og NM i Elverum. Og han har mange støttespillere.

— Gabriel har fulgt meg på gode og dårlige dager i ti år. Flemming er et stort forbilde og mentor, siden han har vært i OL. Espen er mangeårig treningspartner og en viktig coach. Alle bidrar slik at jeg skal komme så langt jeg vil.

Fakta:

Nordmenn i utlandet

Norges beste badmintonspiller Marius Myhre spilte i fjor seriespill i Danmark for en dansk klubb, og individuelle turneringer på hjemmebane der han representerte Sandefjord. Danskene tillater ikke seriespill i to land.

I bryting er det flere utøvere som bryter i Bundesliga for tyske klubber. Martin Hamlet Nielsen, bronse i EM for senior, konkurrere der denne sesongen. Det samme gjør Felix Baldauf, regjerende europamester som junior.

Norge har 30–40 bordtennisspillere som deltar i seriespill i svenske klubber. Noen bor der, men de fleste drar for å spille. Norske Ilka Doval, bosatt i Nedre Eiker, drar jevnlig til Frankrike for å spille for en klubb der.

I tennis er det flere spillere i Bundesliga og i svensk lagtennis. Stian Boretti spilte i vårt naboland i fjor. Joachim Bjerke har vært i Bundesliga.

Profil:

Pietro Giachino

Født: 26.2.1995

Klubb: Njård

Bosatt: Oslo

Meritter: NM-gull sammenlagt (jr) 2012, NM-titler i senior flere apparatfinaler fra 2011–2014. Regjerende mester i svingstang og ringer.

Deltagelse i VM 2014 (senior), medaljer i nordisk mesterskap som jr (frem til 2012). Turner nr. 40 i EM 2012.