Spesielt på Twitter fikk han umiddelbart hard medfart fra idrettsfolk og idrettsledere, da han i Aftenposten torsdag gikk ut mot holdningene i miljøet og etterlyste mer råskap og vilje til å bli best i verden.

39-åringen mener nordmenn generelt er redde for å sette seg hårete mål eller å trene hardt nok, noe som også gjenspeiler resultatene internasjonalt.

Mange reaksjoner

En av utfordringene, ifølge Bertrand Larssen, er at flere studerer eller jobber ved siden. Det kan fort gå ut over behovet for blant annet restitusjon.

— Jeg har fått veldig mange reaksjoner etter avisoppslaget, og jeg står fortsatt inne for artikkelen. Det er mange som er negative eller uenige med meg. For eksempel trenere på ulike landslag. Men det har også vært en del positive reaksjoner fra andre som er glade for at noen endelig tør å si at det koster å bli best. Man kan ikke kose seg til å bli toppidrettsutøver på landslagsnivå , sier Bertrand Larssen. Selskapet Bertrand AS, jobber også med bokseren Cecilia Brækhus, i tillegg til flere næringslivsledere.

Han understreker at dette kun er en personlig oppfatning, og at han derfor ikke uttaler seg på vegne Norges Skiforbund, slik noen har trodd ut fra tilbakemeldingene han har mottatt.

— Dette er mitt generelle syn på hvordan man skal lykkes som toppidrettsutøver. Jeg er mentaltrener, og opptatt av hvordan man blir best og hvordan man skal ta den gullmedaljen. Hvis man skal bli best, har det konsekvenser som den norske kulturen ikke alltid underbygger, mener Northug-treneren.

Personavhengig

Han poengterer at han ikke er imot utdannelse, men at studier kan være et forstyrrende element for mange utøvere som kjemper om å nå til topps i sine idretter. Derfor råder han dem til å legge vekk bøkene og heller fokusere på én oppgave hvis de vil lykkes.

- Det er en viktig presisering. Det er fantastisk bra hvis utøvere klarer å kombinere toppidrett og studier, men jeg ser at det er mange i Norge i dag som prioriterer utdannelse veldig høyt. Jeg sier ikke at dette er feil, men det avhenger av personen, hvilken idrett han eller hun bedriver, når i sesongen det er og hvor lenge det er til store mesterskap. Jeg synes det er flott at utøvere klarer å studere ved siden av, men det kan gå på bekostning av prestasjonene på idrettsbanen.

Og da tenker han ikke på talentene.

— Unge utøvere bør prioritere utdannelse høyt. Jeg snakker om toppidrettsutøvere i sin beste periode. De må prioritere knallhardt.

Padleren Eirik Verås Larsen er en av dem som har stusset over Bertrand Larssens uttalelser i Aftenposten. Sørlendingen med to OL-gull har klart å kombinere konkurranse på toppnivå og studier.

— All ære til ham. På det nivået er det alt for mange som ikke prioriterer hardt nok, og det krever at man går 100 prosent inn for idretten sin. Det er bare unntakene som klarer å kombinere begge deler. Jeg sier blant annet at en del norske utøvere ikke er råe nok. Med det mener jeg at mange har det altfor godt i dette landet. Jeg tror en del av årsakene til de dårlige OL-resultatene ligger i at vi ikke prioriterer hardt nok i hverdagen. Der har vi mye å lære av andre, sier Bertrand Larssen.

Profil

Erik Bertrand Larssen

Alder: 39 år

Bosted: Oslo

Bakgrunn: Utdannet siviløkonom. Har vært fallskjermjeger.

Aktuell: Jobber som mentaltrener for blant annet Petter Northug og flere andre norste idrettsutøvere. Har også hatt mange kunder innenfor næringslivet.