Skistjernen Petter Northug bør snarest mulig søke om å få sone sin fengselsdom med fotlenke og etter endt sesong, er rådet fra advokat Harald Stabell.

Han mener det ut fra faktum i denne saken og gjeldende rettspraksis neppe er noe å si på torsdagens dom mot Northug – 50 dagers fengsel og 185.000 kroner i bot. Northug godtok dommen, som heller ikke påtalemakten anket.

– Jeg kan ikke se at Northug blir forskjellsbehandlet sammenlignet med andre i tilsvarende situasjon. Jeg tror både Northug og samfunnet for øvrig kan leve godt med denne dommen, sier Stabell til NTB.

– Gode argumenter

Han viser til at Northug normalt vil kunne få innvilget en søknad om fotlenkesoning, slik at han slipper å sone i fengsel. Årsaken er at dommen ligger godt under den normale grensen på fire måneder for fotlenkesoning.

Derimot er det antakelig nærmest umulig å få innvilget unntak fra regelen om at soning med fotlenke utelukker reiser til utlandet, tror advokaten.

– Jeg ville derfor rådet ham til å søke så raskt som mulig om både fotlenke og utsettelse av soning til etter sesongavslutning. Han har gode argumenter for begge deler. Han lever av dette og er jo en slags sesongarbeider, sier Stabell.

Han viser til at yrke, utdanning eller helsemessige forhold er vanlige begrunnelser i søknader om fotlenkesoning og utsettelse.

Northug selv sier han foreløpig ikke har vurdert om han vil be om utsatt soning.

– Nå har vi akkurat fått dommen, så det har ikke vært noe vi har brukt energi på akkurat nå, sier han til NTB.

Northug gir det samme svaret på VGs direkte spørsmål om han har vurdert å søke om fotlenkesoning.

Tar noen uker

Direktør Jorid Midtlyng i Kriminalomsorgen region nord i Trondheim sier det normalt ikke tar mange uker før en søknad om fotlenkesoning er behandlet.

– Man kan søke om å få fotlenkesoning på dommer som er under fire måneder, eller hvor det gjenstår mindre enn fire måneder av dommen, sier hun til NTB.

Midtlyng presiserer at hun ikke kan uttale seg om Northug-saken, men på generelt grunnlag.

– Når vi får domspapirene, sender vi tilbud om fotlenkesoning til alle som kan være aktuelle for det.

Kriminalomsorgen gjennomfører en samtale med den domfelte i forbindelse med søknaden, blant annet for å kartlegge arbeidssituasjon.

Setter dato

En domfelt som får innvilget fotlenkesoning, blir underlagt et relativt strengt kontrollregime, forklarer Midtlyng.

Vedkommende får en lenke rundt foten som er knyttet til en alarm. Det utarbeides et spesifikt tidsskjema for når man må være hjemme, og det er forbud mot utenlandsreiser og bruk av rusmidler. Brudd på kontrollregimet kan føre til at straffen må sones i fengsel.

Kriminalomsorgen setter normalt en dato for soning hvis søknaden om fotlenkesoning blir innvilget.

– Man kan søke om soningsutsettelse her som i fengsel hvis man mener man har problemer med den datoen vi setter. Det er forholdsvis strenge vilkår knyttet til dette, men det gjøres en individuell vurdering av hver enkelt søker, sier Jorid Midtlyng. (©NTB)