STAVANGER: Fem spillere har vært med på å sikre samtlige fire NM-gull for Oilers. Fredag starter de jakten på å skaffe seg én kongepokal hver.

Christian Dahl-Andersen, Henrik Solberg, Dennis Sveum, Peter Lorentzen og en skadet kaptein Snorre Hallem var alle med da Oilers sikret sitt aller første NM-gull i den sjette finalekampen mot Vålerenga i Siddishallen i 2010. Og selv om den første fortsatt smaker best, er motivasjonen for å ta den neste fortsatt like stor. Fredag starter endelig NM-sluttspillet i ishockey når Stjernen gjester DNB Arena til den første kvartfinalekampen i best av sju-serien mot Oilers.

— Det blir et slags maraton. Vi spiller kamper annenhver dag i seks uker, og det laget som greier å være mentalt klare og skjerpet flest antall ganger, blir norgesmestere. Og etter min mening er det kanskje flere lag enn noen gang som kan vinne sluttspillet, sier Oilers-veteran Christian Dahl-Andersen.

En mental øvelse

Han mener den største utfordringen på veien mot et nytt NM-gull er å holde fokus dag etter dag.

— Det gjelder også å komme inn i flytsonen. Men etter min mening er dette aller mest en mental øvelse. Det fysiske er likt for alle, sier Dahl-Andersen, som både har flest kamper og flest poeng for Oilers i historien.

Lagkamerat Henrik Solberg er optimist på lagets vegne med tanke på sluttspillet. Oilers-backen kom til klubben før 2008/09-sesongen, og er én av trener Petter Thoresens mest betrodde menn.

— Følelsen er veldig god. Det er godt å være ferdige med serien og endelig å kunne tenke på sluttspillet. Det er dette vi har jobbet for hele sesongen, det er helt klart. Og utgangspunktet vårt kunne ikke vært bedre etter at vi sikret seriegullet, sier Solberg.

Fortsatt topp motivert

27-åringen signerte nylig en ny treårskontrakt med Oilers, og har allerede vært med på samtlige av klubbens fire NM-triumfer.

— Det beste minnet er utvilsomt det første gullet. Vi avgjorde NM-finalen mot VIF på hjemmebane, og selv om DNB Arena er helt fantastisk, var det noe spesielt med å spille i Siddishallen, sier den defensive backen, som understreker at motivasjonen til å ta et nytt gull er like stor til tross for lagets enorme suksess de siste årene.

— Jeg er i hvert fall topp motivert, og det tror jeg gjelder hele laget. Vi liker ikke å tape, vet du, sier trønderen og smiler.

Balcers og Kristiansen ute

På torsdagens treningsøkt i DNB Arena var Petter Røste Fossen tilbake fra sin hodeskade, mens Dennis Sveum måtte gi seg underveis. Den vikarierende Oilers-kapteinen satser imidlertid på å være tilbake på isen igjen allerede når laget tar imot Fredrikstad-laget Stjernen i kveld.

En småskadet Rudolfs Balcers trente heller ikke med Oilers torsdag, og skal konsentrere seg om U20-sluttspillet i helgen. Også Tommy Kristiansen må stå over fredagens kamp. Han fikk to kampers karantene for basketaket med Vålerenga-spiller Tallak Lyngset sist lørdag.

— I sluttspillet gjelder det å slå på bryteren og være 100% hver eneste dag. Det er både en mental og en fysisk utfordring. Man må virkelig være på hele tiden og nullstille seg etter hver kamp. I tillegg gjelder det å fullføre samtlige 60 minutter i hvert oppgjør, sier Henrik Solberg, som mener laget har flere ting å forbedre før sluttspillet braker løs.

— Vi kan bli bedre både i over- og undertall, og har til tider heller ikke vært gode nok i defensiv sone. Men jeg tror vi kan nå langt også i år. Kampene mot Fredrikstad blir tøffe. De har gjort det bra siden vi møttes i DNB Arena sist, men over sju kamper skal vi likevel være bedre.

FAKTA

Slik har det gått med Stavanger Oilers i NM-sluttspillet de siste fem årene:

2014: Gull.

2013: Gull.

2012: Gull.

2011: Sølv.

2010: Gull.