GJØR KLAR: Anders Bardal og Tom Hilde på hoppernes pressekonferanse torsdag ettermiddag. Foto: METTE BUGGE

Det sier sportssjef Clas Brede Bråthen, som la frem «rikets tilstand» på et møte med pressen i ettermiddag. Til stede var også de to landslagene.

Bråthen og resten av gjengen er svært fornøyd, selv om resultatene fra sommerens konkurranser ikke ble det helt store.

— Vi bestemte oss for at det viktigste var å få en god basis, jobbe med det fysiske. Den justeringen er vi godt fornøyd med. Under OL er det ingen som vil huske hva som skjedde et halvt år tidligere. Da er sommerens Grand Prix uviktig. Vi var klar over at denne omleggingen ville gå ut over det som skjedde i de internasjonale rennene. Man må bli litt dårligere før man kan bli bedre, sier Bråthen.

Testene den siste tiden har gitt de svarene han og trenerne ønsker.

- Gode testresultater er en forutsetning for å gjøre det bra, og de fleste har satt personlige rekorder. Jeg vil si at i moderne hoppsport har ikke norske utøvere vært bedre forberedt til å gjøre det bra i bakken.

Bredde i toppen

Alexander Stöckls utøvere har gjort det bra i to sesonger, og er sterke i troen på at det blir bra også i vinter. Det som gleder Bråthen like mye er at under eliten blomstrer det som aldri før.

- Det skyldes at vi besitter mye mer kunnskap enn før gjennom teknologiprosjektet g samarbeidet med Nammo. Vi følte at det var viktig å sette i gang det mens vi var gode, og ikke i en dårlig periode. Jeg mener at vi faktisk har bedre og flere skihoppere enn noen gang på et godt nivå. Det skyldes også at Alexander har vært mye mer ute i klubbene enn det forgjenger Mika Kojonkoski var, siden han ikke bodde i Norge.

Bråthen vet at mange nasjoner, også det flere enn før, har medaljekandidater til OL.

Må til Hoppuka

- Det går ikke an å sammenligne før og nå. Internasjonal hoppsport har endret seg mye. For fire-fem var ikke Tyskland på kartet, nå har de fem sterke hoppere. Østerrikes dominans er ikke blitt mindre, men mange nasjoner er blitt bedre og det blir tøft i OL. Det har aldri vært tøffere i toppen. I OL vil firedobbelt olympisk mester Simon Ammann være med, samtidig som vi har tidenes beste skihopper i Gregor Schlierenzauer. Men vi skal være med.

Norge tar ut sine fem OL-hoppere senest 20. januar. Før det er det blant annet Hoppuka.

- Den som skal til OL må bli tatt ut til hopp-uka, sier Bråthen. I det tradisjonelle nyttårsrennet har Norge seks utøvere, men det kan bli syv hvis en nordmann gjør det bra i Kontinentalcupen og sikrer en ekstra plass.

Høydepunkter i hoppsesongen for menn 2013/14

* 23.-24. november: Verdenscupsesongen innledes i Klingenthal, Tyskland.

* 6.-8. desember: Verdenscup Lillehammer.

* 29. desember: Hoppuken innledes i Oberstdorf.

* 1. januar 2014: Nyttårsrenn Garmisch-Partenkirchen (hoppuken).

* 4. januar: Hoppukerenn i Innsbruck.

* 6. januar: Hoppuken avsluttes i Bischofshofen.

* 1.-2. februar: Siste verdenscuprenn før OL i Willingen, Tyskland.

* 7.-23. februar: OL i Sotsji

* 7.-9. mars: Verdenscup Trondheim og Holmenkollen.

* 21.-23. mars: VM skiflyging Harrachov, Tsjekkia.