Tirsdag vant Tyskland "bare" 1-0 over Nord-irland. Men det kunne vært både fire, fem og seks scoringer til tyskerne om de hadde truffet litt bedre på avslutningene.

Traff gjorde derimot midtbanevirtuos Mesut Özil igjen. Han traff på hele 98,5 prosent av sine pasninger. 67 av 68 gikk til medspiller, og hele 46 av 47 pasninger var på den fremste tredjedelen av banen. Ifølge statistikkselskapet Opta satte han dermed ny rekord når det gjelder vellykkede pasninger. Den gamle var fra 1980. Man må ha over 50 pasninger i kampen for at det skal være noen vits i å vurdere spillerne opp mot hverandre.

Tjærnås: — Ekstremt imponerende

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås lar seg imponere av tyskerens tall:

— Det er ekstremt imponerende. Og enda bedre blir det når man vet at flere av pasningene ble utført i trange rom nær motstanderens mål. Det hjalp ham litt at han fikk et litt bredere utgangspunkt enn i de to første kampene, men det er uansett kruttsterke tall.

- Hvor opptatt er man av slik statistikk innad i fotballfamilien?

— Det varierer litt ut fra hvilke tall det handler om. Men akkurat pasningssikkerhet, spesielt hvis det kombineres med retning og vanskelighetsgrad på pasningen, bryr alle seg om, sier Tjærnås.

foto
Mesut Özil satte en strålende pasningsrekord under kampen mot Nord-Irland. Foto: Reuters/NTB Scanpix

Det er ikke første gangen Arsenal-spilleren Özil ser tall helt opp mot hundre. Også i Premier League-kampen mot Crystal Palace i august i fjor traff han med 98 prosent av pasningene sine.

Det var ikke bare Özil som hadde en god pasningsfot da nordirene ble rundspilt. Toni Kroos slo hele 130 pasninger og traff med 93,1 prosent. Slett ikke verst det heller.

Høy risiko

Men så gjelder det altså å ha det å ha risiko på pasningen i hodet. Spanias midtbanemotor Andrés Iniesta (90,3 %) ble "slått" av midtstopper Sergio Ramos (92,9 %) da Iniesta var helt strålende i 1-0-seieren over Tsjekkia i gruppespillets første runde.

Iniestas landsmann David Silva kan også åpne et forsvar med én genial pasning, slik han gjorde i 1-2-tapet for Kroatia, men han traff bare med 86,2 prosent av pasningene — grundig slått av bl.a. Sergio Busquets (93,6 %), Andrés Iniesta (92,6 %) og Jordi Alba (93,3 %).

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes: