UEFA-president Platini åpner for å boikotte fotball-VM

UEFA-presidenten holdt pressekonferanse om FIFA-skandalen.

ZÜRICH/OSLO (Aftenposten): – Jeg har fått nok av FIFA. Nok er nok. Når det gjelder vårt rykte, så er ikke dette bra i det hele tatt. Jeg blir kvalm av dette.

Ordene kommer fra den franske UEFA-presidenten Michel Platini, som torsdag ettermiddag holdt en meget godt besøkt pressekonferanse i Zürich.

Platini var klar og tydelig på at det er på tide med en ny FIFA-president.

– Folk har fått nok. Organisasjonen FIFA er ikke lenger sterk. En stor andel av forbundene i UEFA kommer til å stemme på prins Ali, sa han om morgendagens valg.

Michel Platini mener Sepp Blatter bør gå av. Foto: Reuters

UEFA-presidenten hadde torsdag formiddag et privat møte med FIFA-president Sepp Blatter. Der ga franskmannen tydelig beskjed om at han mente Blatter burde trekke seg.Platini omtaler presidenten som en preget mann etter arrestasjonene onsdag og den kritiske omtalen han får i mediene.

Ba Blatter gå av — i privat møte

– Sepp ble påvirket av det jeg sa. For jeg snakket til ham som en venn. Jeg sa: Du må gå av. Han ble lei seg. Men jeg sa: "Vi er venner, og vi kommer til å være venner etter dette". Han sa han forsto, men at det var for sent siden kongressen allerede var i ferd med å starte, sier Platini.

– Jeg vet hva han prøver seg på. Hans strategi er å samle alle forbundene og holde en tale for dem og overbevise dem, akkurat som han har gjort før. Og at han da skal si at det er et demokrati, og at han er ønsket, sier UEFA-presidenten.

Åpen for å boikotte FIFA

Platini fortalte, som Norges fotballpresident Yngve Hallén, om et meget godt og konstruktivt møte da delegatene fra Europa var samlet tidligere på dagen.

Der ble det klart at det er et bredt ønske om endring blant de europeiske landene.

– Europa kommer til å sanke inn mange stemmer for prins Ali. Jeg håper på 54 stemmer, og det kommer minst til å være 45-46, hvis jeg kan stole på dem, sa Platini og lo.

Norge er at av de mange forbundene som nå har varslet at de kommer til å stemme på prins Ali av Jordan.

– Prins Ali trenger ikke penger, for han er en prins, sier UEFA-presidenten - om sin favorittkandidat.

Platini ble spurt om hva som kan bli konsekvensen hvis Blatter fortsetter som president.

– Jeg er åpen for alle muligheter, sier Platini, som sier at representanter for de europeiske forbundene vil samles i Berlin i forbindelse med Champions League-finalen i fotball mellom Barcelona og Juventus.

— Vi vil møtes i Berlin og diskutere vårt fremtidige forhold til FIFA.

Det ble av flere av journalistene i salen tolket som om Platini åpnet for å trekke seg helt ut av FIFA, og dermed også boikotte verdensmesterskapet.

– Nei, jeg sa ikke det. Vi (UEFA) vil ha et møte i Berlin, og da vil vi diskutere alle muligheter, men jeg håper ikke at det blir utfallet, svarte Blatter på oppføgingsspørsmålet.

Vis fakta ↓
Dette er de 14 siktede:
Vis fakta ↓
Dette er FIFA-skandalen: