Jan Tore Kjær sitter med to kongepokaler i hendene som politiet fant under en razzia hos en kriminell i Oslo for noen år siden. Det er restene etter at ni ble stjålet etter en landskamp på Jordal på 90-tallet. Bak ham står klubbens 26 kongepokaler stilt ut. Disse to havner i skapet på kontoret til Kjær. Et kontor som snart må ryddes ut etter 18 år i sjefsstolen. Jan Tore Kjær sitter med to kongepokaler i hendene som politiet fant under en razzia hos en kriminell i Oslo for noen år siden. Det er restene etter at ni ble stjålet etter en landskamp på Jordal på 90-tallet. Bak ham står klubbens 26 kongepokaler stilt ut. Disse to havner i skapet på kontoret til Kjær. Et kontor som snart må ryddes ut etter 18 år i sjefsstolen. Foto: OLAV OLSEN

Et helt sirkus alene

OM ISHOCKEY: Jan Tore Kjær ga seg selv tittelen Sirkusdirektør i Vålerenga. Til tider har han fylt hele sirkusplakaten alene.

Klovn, sterk mann, tryllekunstner, menneskelig kanonkule, akrobat, slangemenneske og sjonglør. Han har opptrådt på både slakk og stram line i sine 18 år i hockeyklubbens sjefsstol.

Så når Kjær mot slutten av året forlater Vålerenga, er det ikke bare én stol som vil stå tom. Hans iver og engasjement har vært på både godt og vondt. Boblende full av ideer og for sine omgivelser så irriterende utålmodig på samme tid. Alt skulle helst vært gjort i går. Meldte ikke noen seg umiddelbart for å gjennomføre forslagene hans, gjorde han ting selv. Organisasjonsbygger er kanskje ikke det første ordet som slår en. Til slutt hadde han en finger med i mer enn alt. Ikke rart han holdt på å sprenge blodtrykksmåleren på Ahus tidligere i år.

Snakker mye

En tidligere VIF-ansatt beskriver ham, akkompagnert av en god latter, slik:

— En god sjef har to ører og én munn. Han hører dobbelt så mye som han snakker. Hos Jan Tore er det motsatt!

Aftenpostens Espen Hansen skriver om ishockey. Foto: Ukjent

Kjær har gått på sine miner, både på og utenfor isen. Det har vært tøys og rør som står i stil med det klubben var kjent for lenge før han ble hentet til Jordal Amfi som markedsdirektør. Den breiale Vålerenga-tonen har han noen ganger tatt til nye høyder, og fått reaksjoner deretter. Han har prydet imaginære ”Ettersøkt-plakater” i byer som Hamar, Sarpsborg og Stavanger.Men de aller fleste utspillene hans har vært gjennomtenkte. For i tillegg til de i innledningen nevnte sirkustitlene er han også en utmerket skuespiller. Han har søkt – og fått – oppmerksomhet i media for utrolig mye, men han har gjort det på vegne av klubben spesielt og hockeysporten generelt. At han da har bommet noen ganger får man bare akseptere.

Har satt spor

Det gjør også de aller, aller fleste i hockeyfamilien. For norsk ishockey ville ikke vært den samme uten Jan Tore Kjær. Han har først og fremst gjort en god jobb med å hente penger og spillere til klubben sin. Noen spillere forteller riktignok at de også er blitt skremt bort av samme mann og løfter han ikke kunne holde. I tillegg har han vært med på å forhandle frem både sponsor— og TV-avtaler på vegne av alle klubbene. De som har forhandlet med ham betegner ham som ryddig og overbevisende. En mann med ishockey og Vålerenga både i hjerte og hjerne.

Han hadde også en avgjørende finger med i at TV-serien Iskrigerne ble en realitet - også der har han jo spilt en av hovedrollene.

I nesten 15 år har Jan Tore Kjær drømt og snakket om en ny arena for klubben i sitt hjerte. Derfor er det ikke mer enn rett og rimelig at han skal fortsette å være involvert i Nye Jordal Amfi også etter at han forlater sjefsstillingen i klubben.

Allerede i 1979 sto navnet han for første gang nevnt i Aftenposten. Da som keeper på Furusets kretsmesterlag for lilleputter. Lilleputt er absolutt ikke lenger ordet man forbinder med Jan Tore Kjær.