ALFHEIM: Svært få utlendinger opplever suksess i TIL, og Jens Jacobsson er bare en av mange med utenlandsk pass som ikke har fått muligheten og dermed endt som en flopp på Alfheim.

ALLTID EN RISIKO: Sportssjef i TIL, Svein Morten Johansen, mener det er umulig å garantere for sukess når de henter spillere. Foto: Øyvind Sivertsen

– Det er sånn at vi bommet på Jens, og det kan være at klubben og spiller ikke passet sammen der og da. Men vi kan aldri garantere at vi aldri henter en spiller som ikke slår gjennom i TIL i framtida. Vi henter inn spillere på en økonomisk hylle som gjør at vi må utvikle dem et hakk for at de skal bli en suksess, og med detså ligger det alltid en risiko, forteller TILs sportssjef Svein Morten Johansen.

— Strålende tilvekster

Siden 2013 har TIL hentet 13 utenlandske spillere til klubben (se fakta). Av disse13 finner vi spillere fra syv nasjoner, hentet permanent eller på lån fra 12 forskjellige ligaer. Av de TIL har hentet har Zdenek Ondrasek vært ensuksess, mens Sofien Moussa ligner på en signering av kvalitet. Aron Sigurdarsonog Filip Loncaric er ennå for tidlig å felle en dom om.

— Filip er en veldig god Tippeliga-keeper, og harblitt utkonkurrert av en enda bedre keeper (Gudmund Kongshavn). Men det var derfor vi kjøpte inn Filip, og det varfor å bedre konkurransesituasjonen. Når det gjelder en 21-åring fra Islandsom kommer fra islandsk liga, så kan vi ikkekonkludere med noe allerede nå og det må man gi tid.

— Når det gjelder Jens, så endtesom det endte og han dro. De tre andre (Moussa, Loncaric, Sigurdarson) som har blitt hentet har vært strålendetilvekster for oss, mener TIL-trener Bård Flovik.

Hente fra færre land

Det er likevel ikke til å stikke under en stol at de som har kommet inn kunne bidratt mer, og Johansen ønsker å se nærmere på enkelte miljø.

– De attraktive miljøene som tegner seg allerede nå er Island, der vi har gode kontakter. Vi ønsker ikke å være vid og bred, og vil heller spisse den delen og ha noen miljø som vi satser på, sier sportssjefen.

— Island-miljøet og Diambars-akademiet er miljøer som vi finner attraktive, legger Johansen til.

TIL er hardt presset økonomisk, og svake signeringer fra utlandet er kostbart.

– Optimalt sett skulle TIL hatt en speidersom reiste og satt opp det ultimate for oss. Samtidig har vi ikke hatt økonomien til det, og man har heller ikke ønsket å prioritere det med tanke på at vi tenkerat andelen av utenlandske spillere skal være veldig lav. Vi satser veldig på utviklingsavdelingen, og har prioritert å bruke pengene der, sier Johansen.