KRAKOW: Håndballfeberen i Norge pleier å være konsentrert til desember. Det er da damene bidrar til julestemningen med sin hyppige medaljefangst. Nå har håndballgutta sørget for temperatur også i januar. Det kan fort også bli tiden for et lite isbad.

Norge i hovedrunden mot regjerende OL, VM— og EM-vinner Frankrike – og VM-treer Polen på hjemmebane med 15.000 tilskuere i ryggen? Det høres ut som vi må be om et lynraskt comeback fra julenissen når Norge entrer Tauron Arena i Krakow. Realistisk sett har vi en poengmulighet bare mot Makedonia, men idrett et ikke matematikk – det er plass for sensasjoner.

Aftenpostens sportsjournalist Arne Hole. Foto: Magnus Knutsen Bjørke/Aftenposten

Bare spør polakkene selv. Under OL i Sapporo 1972 kom en 19-åring ved navn Fortuna og vant hopprennet i den store bakken. Han hadde aldri vunnet et internasjonalt renn før og er blitt et symbol på at det umulige er mulig.Og bare for å sette det i sammenheng. Det er mer naturlig at Norge skal vinne håndball-EM enn at Fortuna skulle ta OL-gull.

Systematisk satsing

Håndballgutta har hatt et dårlig rykte på seg. Ikke for å være dårlige, men for å være akkurat litt for lite gode. Det var slik nesten-laget oppsto. Matchballene har vært der. Ikke de største riktignok, men laget har vært på nippet til å få til noe i ganske mange år. Alt kommer ikke ut av det blå i år.

Etter at Norge røk ut av EM 2012 fordi Slovenia kastet bort ballen med vilje for gå videre, satte daværende landslagstrener Robert Hedin seg ned sammen med nåværende ressursperson Zeljko Tomac og daværende håndballpresident Karl-Arne Johannessen. Det var tid for å lage en plan for å komme seg videre. Planen fikk navnet Rio 2016. Steinar Ege og Glenn Solberg ble dratt inn som henholdsvis keepertrener og assistenttrener, og Ole Martin Viken, som var fysioterapeut i intet mindre enn vinnerklubben Kiel, ble hentet hjem for å gjøre jobben for Norge.

Best om fire år

Mange mente at å snakke om Rio 2016 ble vel ambisiøst for et lag som aldri har vunnet noen ting og ikke hadde vært i OL siden 1972. Men ambisjonene var viktige for å få med Olympiatoppen på laget, og Norges Håndballforbund puttet inn ekstra midler. Norges 30 mest talentfulle spillere ble satt opp på en liste, og en av dem spilte en hovedrolle da Norge slo Hviterussland tirsdag, Christian O'Sullivan. Han var en av dem som var villig til å trene ekstra for å realisere drømmen.

Da Robert Hedin måtte gå av etter at Norge ble slått ut av EM i 2014, var det ikke fordi han manglet visjoner. Men det var andre grunner for å bytte. Christian Berge har ført planen videre på en ypperlige måte – etter feilskjæret i VM-kvalifiseringen sist. Berge har spilt for en av Tysklands beste klubber og kan internasjonal håndball. Akkurat som tidligere Barcelona-spiller Solberg og tidligere Kiel-spiller Ege.

Må spille utaskjærs

Det skal ikke sies ett vondt ord om frivillige i norske klubber eller norske klubbtrenere, men våre spillere må ut til toppklubber i Europa for å skjønne hva det handler om. De må trene med de beste hver dag og helst spille Champions League. Da Norge ble nummer seks på hjemmebane i EM 2008, var det med et lag utelukkende bestående av utenlandsproffer. Dit er vi på vei igjen.

Selv om en mulig Rio-kvalifisering er til stede i høyeste grad når Norge fortsetter i hovedrunden, er det først om tre-fire år Norges lag vil være på sitt beste. Det kan også passe bra. Da er Norge delarrangør av EM.

Og det vil føles helt naturlig å slå lag som Polen og Frankrike?

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri: