NY Bertil Valderhaug - KUN BRØDTEKST

NÅR DU SKAL ta drastiske valg, som for eksempel å vrake en kjæreste, flytte på deg eller gjøre store økonomiske investeringer, er det en god vane å følge magefølelsen.

Gjorde virkelig Norges Fotballforbund det da de bestemte seg for å erstatte flagget med en drage og NFFs egen logo?

Var det ingen i ledelsen som var klar over at flaggsaken ville sende dem på kollisjonskurs med folket?

Man kan saktens lure.

LES OGSÅ: Lei falske drakter | Sjokkert dragedesigner | NFF vraker dragen

Flagget holder

Riktignok snudde de i går kveld, da de bestemte seg for å lytte til det massive folkekravet. Men det kan da ikke være noen grunn til redesign av det flagget som har fulgt våre beste menn gjennom fotballhistorien?

Velger de å la dragen ligge og kose seg i eller rundt flagget, har de bare bare pisset i buksa. Da blir det folkestorm på ny.

Derfor bør de bare avblåse hele prosessen. Flagget på brystet er bærende og sterkt nok. Det står fjellstøtt for seg selv.

Så får det heller bare være at de har brukt hundretusener av kroner på å bygge seg en ny identitet, som de så pent kaller det.

Hareides hodepine

Om ikke Åge Hareide hadde nok å stri med etter de grufulle kampene mot Wales og Montenegro i vinter, havnet landslagssjefen midt i en dragekamp.

Hans fokus var å skjerpe spillerne. All utenomsportslig støy skulle viskes bort på denne samlingen.

Så kom flaggsaken. Takket være usedvanlig dårlig timing av NFF-ledelsen.

Fotballforbundet, den demokratiske organisasjonen som representerer 1839 fotballklubber, så ut til å stå helt alene. De hadde faktisk ingen andre enn seg selv å skylde på da den dragen de trodde skulle sprute ild inn i landslagsmaskineriet isteden satte fyr på folket.

Hva ville fotballgale italienere ha sagt hvis "Gli Azzurri" plutselig hadde skiftet draktfarge fra blått til grønt?

Hvordan ville engelskmennene ha reagert hvis de tre løvene hadde blitt flyttet fra bryst til nakke på landslagsdrakten deres?

Reaksjonene ville blitt like voldsomme som her hjemme.

Typisk norsk

Det er riktignok typisk norsk å være imot alt nytt i idrettssammenheng. Vi ville ikke ha vinter-OL. Vi nektet å ta i bruk V-stilen i skihopping. Vi ville ikke ha skøyting i langrenn og vi ville slett ikke ha klappskøyter på isen.

Derfor er det ikke så rart at denne ukens håpløse manøver ble betraktet som meningsløs.

I alt uværet skal NFF i hvert fall ha det: De har vært offensive, de har tenkt nytt og annerledes. Litt ulikt det konservative stempelet som gjengen på Ullevaal stadion har hatt tidligere. Gårsdagens snuoperasjon var også et bevis på en organisasjon som er i stand til å snu seg rundt.

Ja, de penga . . .

Selv om de ikke vil si det, så trenger du ikke å være noen stor markedsfører for å skjønne at fotballforbundet vil verne om sitt eget produkt. Flagget har de ikke copyright på, men det vil de sannsynligvis ha på en drage som klynger seg rundt en dårlig utgave av det samme flagget.

Uansett er det et skudd langt over mål hvis penger og kommersialisering skal gå på bekostning av det som siden 1920-årene faktisk har hatt sterkest symbolverdi i norsk fotball.

Hva det til slutt ender opp med, er ikke godt å si.

Men denne gangen kommer de sikkert til å lytte til magefølelsen.