Pavel Kulizjnikov skrev seg inn i historiebøkene, da han sent fredag kveld norsk tid gikk sin 500-meter i Salt Lake City på 33,98 sekunder. Med det slo han ikke bare sin gamle verdensrekord på 34,00, men han ble også den første skøyteløperen i verden som har gått en 500-meter på under 34 sekunder.

— Det er helt sykt, egentlig. Å være den første noen gang til å gå under 34 sekunder, må være kult. Det lå jo litt i kortene at han skulle klare det, for han gikk jo 34 blank forrige helg, sier Sverre Lunde Pedersen.

— Det er en fantastisk sterk tid, legger trener Sondre Skarli til.

Tatt for doping

Men at det var Kulizjnikov som skulle bryte drømmegrensen, er neppe like populært hos alle. I 2012 ble russeren nemlig fratatt sin gullmedalje fra junior-VM i Obihiro etter å ha testet positivt på en dopingprøve. Deretter ble utestengt fra skøytesporten i to år.

I fjor gjorde han comeback på den samme isen, og endte opp med å vinne 1000-meteren. Det skapte sterke reaksjoner i den norske skyteleiren.

— Vi får se om du feiler dopingtesten i Obihiro igjen da ... #doper, skrev Espen Aarnes Hvammen på Twitter den gangen.

Etter supertiden fredag er hans landslagskolleger mer moderate.

— Jeg har registrert at han er en snakkis, men jeg har ikke noen kommentar utover det, sier landslagstreneren.

— Han har en kjedelig bakgrunn, noe som gjør det litt ekstra spesielt. Men det er ikke noe vi kan få gjort med det nå, sier Sverre Lunde Pedersen.

Ny personlig rekord

Selv viste han lovende takter på den raske isen i Salt Lake City. På 1500-meteren gikk han inn til ny personlig rekord på tiden 1.43,08. Det holdt til en fjerdeplass, 18 hundredeler unna pallen.

Nederlandske Kjeld Nuis vant med tiden 1.42,14. Den andre Fana-løperen, Sindre Henriksen, gikk på tiden 1.44,66 og ble med det nummer 13 på distansen.

— Det hadde vært gøyere å komme seg under 1.43, men at jeg setter personlig rekord viser at jeg tar steg i riktig retning, sier Pedersen, som forrige helg slet mer med farten på skøytene i Calgary.

— Det var mye bedre denne gangen. Det er godt å se at jeg kan forbedre meg så mye på en uke, sier osingen.

Trener Sondre Skarli var også godt fornøyd med 1500-meteren.

— Det var veldig mye bedre. Han hadde en mye raskere åpning enn han har hatt i det siste, men klarte ikke å stå løpet helt ut. Det er ikke så rart, fordi han ikke er vant med å gå så fort, sier Skarli.