Parkering: Kjerrane

gps: 58,15543 N 7,92194 Ø

Turlengde: 5,0 km

Turen starter fra Kjerrane. Kommer du med bil, er det grei parkeringsplass akkurat der, men enda greiere er det å parkere ved Solkollen barnehage på Hellemyr. Da er det bare et hopp og et lakk, som vi sier, ned til Kjerrane, og du slipper den smale veien fra Suldalen. Kommer du med sykkel starter du altså fra Kjerrane. Der tar du Hovedturløypa opp bakkene. I første kryss tar du en kikk på tavla med kart som Oddersjaa har satt opp.

Ta stien som går mot Gråmannen, men hold deg på den bare rundt 100 meter, for du skal innom Tjuvhelleren på veien. Du finner nok den lille stien til høyre. Du tar den, og snart har du Tjuvtjønn på venstre side. Like etter kommer du inn i et mørkt parti med en skikkelig steinur. Da er du ved Tjuvhelleren der Grimsbrødrene holdt til. De røvet bøndene som var på vei hjem fra byen. I datidas Grokleiv måtte hestene saktne farten, og da ble de et lett bytte for Grimsbrødrene. Dersom du har kjøpt turkartet Kulia, kan du lese mer om brødrenes bravader der.

Like etter helleren tar du stien til venstre, går over myra og tar til høyre på en større sti. Den forlater du til venstre på ny sti etter bare noen meter. Fram med kartet, så slipper du en unødvendig omvei. Nå skal du følge stien helt til Gråmannen. Du kommer til ett kryss, der tar du til venstre. Fortsatt er det greit å holde øye med kartet, for denne stien er ikke merket, og når du nærmer deg toppen, blir stien nesten borte. Men det er ikke så viktig, du bare går mot det høyeste stedet i området og finner skiltet og karttavla på toppen.

Her er det fint med en matpause mens du beundrer utsikten fra 207 meter over havet. Sannsynligvis gjør du som de fleste andre og prøver å lokalisere det du ser. Fra Gråmannen er det i alle fall lett å kjenne igjen Odderøya, og sjøen utenfor. Etter pausen kan du ta turen noen hundre meter østover og finne den spektakulære Grotunga. Den er ikke så berømt og besøkt som Trolltunga på Vestlandet, men er du uforsiktig på Grotunga, lider du nok samme skjebne som lenger vest.

Tilbake på Gråmannen finner du stien mot Postveien og Kjerrane. I første stikryss går du rett fram, for du skal ta en kikk på den berømte jettegryta som ligger like ved stien etter noen hundre meter. Like nedenfor jettegryta tar du til venstre i stikrysset og er snart på postveien – eller Gamle Mandalsvei, som du følger tilbake til Kjerrane. Da har du kanskje sett toget fare forbi på høyre side. Turen er hentet fra boken ”32 Nærturer i Kristiansand” av Arne H. Holte. Boka er utgitt i samarbeid med Midt-Agder Friluftsråd og Oddersjaa.