En time før finaleomgangen kom beskjeden om at Mowinckel var disket. Disken skyldes mengden fluor på skiene til Mowinckel, får VG bekreftet.

– Det går ikke så bra. Jeg synes det er skikkelig kjipt. Vi har testet det mye før og vært innenfor regelverket. Det skal selvfølgelig ikke være sånn, sier en gråtkvalt Mowinckel til TV 2.

Før denne sesongen ble det innført et forbud mot å bruke skimøring med fluor i internasjonale konkurranser underlagt Det internasjonale skiforbundet (FIS). Alpint faller inn under den kategorien. De samme reglene gjelder i langrenn og skiskyting.

Det var til slutt sveitsiske Lara Gut-Behrami som vant rennet, to hundredeler foran Federica Brignone fra Italia. Slovakiske Petra Vlhova ble nummer tre.

Mowinckel kjører med ski fra produsenten Head og servicemannen hennes er ansatt hos dem, ikke hos Norges Skiforbund. Rainer Salzgeber, renndirektør i Head, beklager til Mowinckel i et intervju med TV 2. Han benekter at det dreier seg om juks og håper på flere svar i løpet av ettermiddagen.

– Det er helt utrolig. Vi må finne svar og sjekke alt sammen. Det er akkurat den samme voksen som Ragnhild testet hos FIS for to dager siden. Serviceteamet har ikke gjort noe feil. Vi låste til og med skiene over natten, sier Salzgeber til TV 2.

VAR PÅ SKUDDHOLD: Ragnhild Mowinckel var et halvt sekund unna pallen etter førsteomgangen. Disken gjør imidlertid at hun ikke får stille i finalen. Foto: WOLFGANG GREBIEN / GEPA PICTURES

Mowinckel skal ha blitt forklart av juryformannen at verdiene på fluormengden var så høye at det ikke kan ha blitt plukket opp i løypen, men må ha blitt påført.

– Min tanke er hvert fall at det er blitt brukt utstyr som det sitter fluorrester igjen på. Det skal ikke skje i renn. Vi skal finne ut av det. Vi prøver ikke å jukse, for det er det verste jeg vet om, sier Mowinckel til kanalen.

VG får opplyst gjennom mediesjef Claes-Tommy Herland at Mowinckel ikke ønsker å stille til flere intervjuer på lørdag.

SEIRET: Lara Gut-Behrami fra Sveits vant verdenscupåpningen i Sölden. Foto: Gabriele Facciotti / AP / NTB

Trener for fartsutøverne, Atle Skårdal, varsler at de skal analysere hendelsen.

– Vi er rådløse for øyeblikket. Det føles veldig urettferdig, for vi har jobbet veldig lenge med dette. Vi har kjøpt et lignende apparat som FIS har, for å være sikre på at vi kan gå gjennom utstyret vårt, sier Skårdal til TV 2.

– Vi har en servicemann som er fortvilet og en utøver som er knust, sier sportssjef Claus Ryste til kanalen.

BESTE NORSKE: Mina Fürst Holtmann strekker hendene i været etter å ha kjørt inn til ledelse i finaleomgangen i Sölden. Til slutt ble hun nummer åtte. Foto: GIAN EHRENZELLER / EPA / NTB

Mowinckel lå på en sjetteplass, 1,13 sekunder bak ledende Federica Brignone, etter førsteomgang. Disken gjorde imidlertid Mina Fürst Holtmann til beste norske. Hun lå på niendeplass, men kjørte seg opp én plass i finaleomgangen.

– Vi må bare fokusere på oss selv, så får vi ta det her når vi kommer ned. Alle har bare veldig vondt av Ragnhild nå. Det er skikkelig, skikkelig kjipt, sa Fürst Holtmann til TV 2 før finalen.

Thea Louise Stjernesund ble nummer 27. Kristin Lysdahl klarte ikke å ta seg til finaleomgangen, mens Maria Tviberg kjørte ut.