Kineseren ble verdensmester i slutten av april etter å ha slått Jan Nepomnjasjtsjij i VM-matchen.

Carlsen valgte å gi fra seg VM-tittelen, og har tilsynelatende ingen planer om å prøve å ta den tilbake.

Ding Liren er siden som sunket i jorden – og har ingen planer om å gjøre comeback før i januar, i nederlandske Wijk aan Zee. Da har det gått åtte måneder uten at han har vært å se i en sjakkturnering.

I NORGE: Ding Liren i aksjon under Norway Chess i 2019. Foto: Carina Johansen / NTB

Magnus Carlsen på sin side storkoser seg med sjakken og har spilt Champions Chess Tour, World Cup, E-cup og Qatar Mastes – og spiller nå lag-EM for Norge.

– Problemet til Ding er at han har vært under sitt toppnivå i lang tid, også da han vant VM-kampen, sier Atle Grønn, sjakkekspert hos NRK.

– Problemene begynte med isolasjonen av kinesere under corona. Det er en gåte at han vant VM med såpass svakt spill – og et under at «Nepo» klarte å rote det til, fortsetter Grønn.

Det sto uavgjort etter de 14 langsjakkpartiene, men Ding Liren avgjorde VM i omspillet – i hurtigsjakk. Sist Carlsen vant langsjakk-VM trengte han bare 11 av de 14 langsjakkpartiene på å avgjøre mot Nepomnjasjtsjij.

– Ding føler seg nok ikke klar til å vise seg fram for sjakkverdenen. Han er også åpen om at han har slitt mentalt i coronatiden. Om han noen gang vil kunne spille som en sterk eller middels verdensmester, er helt i det blå. Det er bedre å være en mystisk ikke-spillende mester enn en svak, spillende mester, sier Atle Grønn.

Chess.com har vært i kontakt med Ding Liren, som forteller at han har slitt med sykdom. Han går imidlertid ikke i detaljer. Han bekrefter at hans neste opptreden blir i Tata Steel-turneringen i Wijk aan Zee i januar 2024.

Kandidatturneringen går etter planen i april 2024. Vinneren der skal møte Ding Liren i VM-finale i slutten av 2024.

Carlsen er fortsatt verdensener – som han har vært sammenhengende helt siden 2011. Ding Liren er nummer tre på den offisielle FIDE-listen.

PS: Ding Liren skulle ha spilt Saint Louis Rapid & Blitz (12.-19. november) og Sinquefield Cup (19. november-3. desember), men arrangørene meldte sist uke at kineseren ikke stiller i noen av disse turneringene.