Det er en stor debatt i Fotball-Norge om nasjonen bør boikotte VM i Qatar i 2022 grunnet menneskerettigheter. Foran første VM-kvalikkamp borte mot Gibraltar varslet Solbakken og hans ferske kaptein, Martin Ødegaard, en markering.

80 minutter før avspark kom spillerne og Ståle Solbakken ut for å kjenne på kunstgresset på Gibraltar. Under blazeren i solnedgangen hadde Solbakken på en t-skjorte med teksten: «Respect – On and off the pitch» (Respekt - på og utenfor banen).

Da Norges mannskap kom ut for å varme opp 45 minutter før kampstart hadde de på samme t-skjorte som Solbakken.

Spillerne sto også i nye t-skjorter under nasjonalsangen med teksten: «Human Rights - On and off the pitch» (Menneskerettigheter - på og utenfor banen).

– Det handler litt om det vi har snakket om, at vi vil sette fokus på noe av det som har vært diskusjonen utenfor banen. Det er guttene også sugne på, og jeg går foran som et godt eksempel, sier Solbakken til rettighetshaver TV 2.

MARKERTE UNDER OPPVARMING: Erling Braut Haaland. Foto: JON NAZCA / X02457

Landslagssjefen har pratet med troppen om Qatar-spørsmålet. Ødegaard sa tirsdag at hele laget sto bak den planlagte markeringen.

En rekke andre landslagspillere, deriblant superstjernen Erling Braut Haaland, har sagt at de ikke har satt seg godt nok inn i saken til å uttale seg om boikott-spørsmålet.

– Vi vil presse FIFA til å være mer direkte og hardere mot myndighetene i Qatar. FIFA kan i større grad bli røffere og tøffere i kantene og stille krystallklare krav på hva som skal til for at dette arrangementet skal være godt nok, sa Norges landslagssjef tirsdag.

En politisk markering vil etter alle solemerker være i strid med regelverket til det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

FIFA har i sine vedtekter at de selv er nøytrale når det kommer til politikk og religion. De samme vedtektene sier at alle medlemsnasjonens vedtekter må inneholde at de er politisk og religiøst nøytrale.

FIFA-reglene tilsier at det ikke er lov med politiske budskap fra hverken spillere, trenere eller tilskuere (som ikke er tillatt i onsdagens kamp grunnet pandemien). Brudd på dette har pleid å bli straffet med en bot.

PS! Norges lag (4–3–3): Jarstein - Svensson, Strandberg, Lode, Meling - Midtsjø, Ødegaard, Thorstvedt - Sørloth, Haaland, Elyounoussi.