Kort om saken:

  • Lucas Braathen vant verdenscupåpningen i storslalåm i Sölden i oktober.

  • Nå har alpinistene hatt konkurransepause frem til denne uken.

  • Fredag i kjører mennene parallellstorslalåm. Kvalifisering kl. 10.00, utslagsrunder fra 17.50. Rennet sendes på TV 2 sport 1.

På Hokksund stasjon klokken 07 om morgenen for fem-seks år siden: En skoleungdom med sekk og treningsbag.

Lucas Braathen hadde valgt bort den lokale ungdomsskolen. Derfor måtte han reise til Norges Toppidrettsgymnas’ ungdomsskole på Bekkestua. Først 40 minutter med tog, deretter buss fra Sandvika til skolen.

Der startet jobben med å bli verdens beste til å kjøre fort på ski.

På veien dit har han hatt et stort forbilde: Apple-gründer Steve Jobs.

Inspirert av IT-gründer

Lucas Braathen valgte dette ungdomslivet selv.

– Jeg tror jeg alltid har likt å gå mine egne veier. Steve Jobs har vært et stort forbilde for meg når det har handlet om å «be different», sier 20-åringen om mannen som ga verden Mac, Ipod og Iphone.

En mann som i høyeste grad turte å gå sine egne veier.

– Produktene endret mye. Mobiltelefonene var ett sted da han kom med sin Iphone. Han endret hele markedet, sier Braathen.

Med et slikt forbilde blir det kanskje lettere å forlate tettstedet man bor allerede som 13-åring og følge den drømmen man har.

Lucas Braathen er klar for andre runde med verdenscup i alpint. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

– Det er kult å kunne bevise at man ikke trengte å gå den veien alle andre gjør, selv om det er det mest behagelige. Drømmen min er å oppnå det potensialet jeg hadde. Dersom du legger ned arbeidet, så får du betalt en dag.

Lange dager

Arbeid har det vært. Opp rundt hanegal, tog og buss til skolen, etterpå trening, gjerne i Kirkerudbakken.

– Jeg brukte å gå til Baker Hansen på Bekkestua mellom skole og treningsøkter. Der satt jeg med skolearbeid, så skifilmer eller traff venner.

Å komme tidlig hjem til Hokksund det ville si å være i hus sånn ved 21-tiden. Eller hvis han var heldig uten kveldsøkt, så rakk han toget klokken 17.

– Mange ganger var det bare å pakke sekken klar for neste dag, komme seg til sengs å gjøre klar for «repeat» neste dag. Slik gikk både ungdomsskolen og videregående, forteller han.

Det er her han trives i bakken når løypene er isete. Bildet er tatt under verdenscupåpningen i Sölden i oktober. Som kjent endte det med Lucas Braathens første verdenscupseier. Foto: LEONHARD FOEGER, Reuters/NTB

Den langsiktige planen

Tiårsplanen som han og faren lagde allerede da 20-åringen var ni år gammel, er etter hvert kjent. Faren sydde sammen et opplegg, og de formulerte mål. Det endelige og langsiktige målet var å bli blant verdens beste alpinister.

– Det har i perioder vært tøft. Og Lucas har slitt med motivasjonen og forventningene underveis, forteller pappa Bjørn Braathen.

Hver sommer har de evaluert den rullerende langtidsplanen. Lucas måtte forplikte seg til å holde seg til planene i ett år av gangen.

– Når vi hadde evaluert, fikk han valget mellom å slutte, legge listen lavere eller fortsette, forteller faren.

Det gikk sjelden så langt at slutte-opsjonen ble vurdert alvorlig.

Lucas Braathen (t.h.) under en fotoshoot på Snø i Lørenskog i oktober. Foto: Jil Yngland, NTB

– Han har vært vanvittig dedikert til å gjøre det som skal til. Det var likevel sjelden jeg hadde behov for å være veldig tydelig, for han har vært så ivrig selv. Men så har det vært perioder hvor det har vært problemer, sier pappa Braathen

Faren tror nok at det har vært perioder hvor Lucas har tenkt: «Ouff, orker jeg dette her lenger.»

– Det var noen rimelig tøffe år der, innrømmer alpinisten selv.

Men han holdt på. Slet seg gjennom en periodevis trøblete videregående. Han fulgte planen.

Planen fullendt

I fjor – nøyaktig 10 år etter at de første planene ble lagt – fikk Lucas og Bjørn Braathen svar.

Unggutten kjørte inn til en 6. plass i åpningsrennet i Sölden. Enda mer svar fikk de to da han tok ledelsen etter første omgang i Kitzbühel-slalåmen fra startnummer 34. Det ble en 4. plass.

Og da han tok seieren i Sölden midt i oktober i år, var det på en måte fullendt.

Lucas Braathen startet tidlig å planlegge toppkarrieren. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

Bjørn Braathen har aldri vært særlig aktiv på trenersiden. Han har selv vært veldig glad i å kjøre på ski, men aldri konkurrert. I yngre år bodde han og tok utdannelse i Tyskland og Østerrike. Han elsket løssnøkjøring.

Nå legger han fortsatt planer sammen med sønnen. Men det handler bare om de rent praktiske greiene rundt leverandører og slikt.

Forventningene kommer

Når verdenscupen ruller videre i østerrikske Lech med parallellslalåm kan Lucas Braathen få en ny bekreftelse på at han virkelig har kjørt seg inn blant verdens beste.

Han vet at alle nå kommer til å følge ekstra med på guttungen fra Norge.

– Nå vil de forvente at du skal kunne levere på dette nivået. Det var kanskje ikke helt slik første gang. Men fordelen er jo at du vet litt mer om hva som skal til for å vinne skirenn nå. Du vet «limiten» du må ligge på, og jeg var jo nær ved å kjøre ut i Sölden. Men du vet hvor eksplosivt det må være. Det er både fordeler og ulemper ved det, men jeg trives under press.