Dermed ryker resten av sesongen for Braathen, inkludert VM i italienske Cortina d’Ampezzo i februar.

– Braathen har skadet kneet. Han har fått en sideleddbåndskade. Jeg har ikke sett ham personlig ennå. Jeg har snakket med legen i Sveits, og vi er enige om at det krever operasjon. MR-bildene ser ut som at det er en type skade som må opereres, sier landslagslege Marc Strauss til VG.

– Hvor lenge vil han da være ute?

– Da er han ute seks til ni måneder.

Atle Lie McGrath falt i den første omgangen og vinterens VM - 8. til 21. februar - står i fare for ham.

– Hvordan vurderer dere skadeomfanget på McGrath?

– McGrath har fått en litt samme type skade som Lucas, men kanskje ikke så alvorlig. Det er nok mer en strekk i leddbåndet. Legen i Sveits mente det skulle gå fint uten operasjon, men vi vil ta en endelig vurdering når han kommer hjem.

– Hvis han ikke trenger operasjon, når vil han være tilbake?

– Jeg vil tro det vil ta seks uker. Det er litt forskjellig, ut fra hvordan ting går og hvordan det ser ut.

– Når vil dere få dem hjem og når vil du få sett på dem selv?

– Det er ikke så enkelt om dagen. De skal først komme hjem, så må de ti dager i karantene. Så vi er usikre på når vi får dem hjem og når vi får gjort en endelig vurdering her hjemme. Vi får se hvordan det går med forsikringen. Det gjelder syketransport via reiseforsikring, sier Strauss.

McGrath la ut fredag kveld et bilde av han og Braathen fra sykehuset i sveits på sin instagramkonto, med følgende melding:

– Ikke måten noen av oss ønsket å starte det nye året på, men det er en del av sporten.

– På en eller annen måte følger alltid jeg og Braathen hverandre, så det skulle bare mangle at vi skader oss på samme dag.

– Vi flyr hjem så fort som mulig, så jeg skal holde dere oppdatert! Vi ligger kanskje nede nå, men vi skal komme tilbake sterkere enn noen sinne.

Landslagssjef Steve Skavik har fredag kveld ikke besvart VGs henvendelser i forbindelse med alpinkometenes skader.

Både Braathen og Lie McGrath - som begge er født i 2000 - har levert en rekke toppresultater denne sesongen. Lie McGrath tok karrierens første pallplass i verdenscupen da han ble nummer to i storslalåm-rennet i Alta Badia, mens Braathen startet sesongen med å vinne i Sölden - hans første verdenscupseier i karrieren.

Friskikjører Birk Ruud, også han født i 2000, vant fredag kveld verdenscuprennet i østerrikske Kreischberg i Big Air. Ruud gikk på ungdomsskole med Braathen og sendte en hilsen til kameraten etter rennet.

– Lucas er en god venn og vi har kjent hverandre lenge. Det er utrolig trist, men jeg skal motivere han så godt jeg kan. Han er en helt rå kar, fortalte Birk Ruud på en pressekonferanse, fredag kveld.