– Det har vært tøffe måneder. Det har ikke vært enkelt. Samtidig har jeg gjort det beste jeg kan for Borussia Dortmund i to og et halvt år, sier Braut Haaland, som ikke ville si noe om status på overgangen til City.

– Jeg vil ikke si så mye mer. Men slik er det. Jeg kan ikke klage. Jeg liker livet mitt. Jeg liker ikke å skryte av meg selv, men jeg er god til å fokusere på det jeg skal, sier storscoreren i det han blir bedt om å utdype.

Overgangssummen skal være på et sted mellom 600 og 750 millioner kroner, ettersom de blå fra Manchester utløste utkjøpsklausulen Haaland hadde i kontrakten med Dortmund.

Midt i prosessen mistet også Braut Haaland agenten Mino Raiola, som døde 54 år gammel.

– Det har vært veldig tungt, så det vil jeg ikke snakke om, sier en tydelig preget Braut Haaland om agentens død.

Ved siden av seg hadde 21-åringen landslagssjef Ståle Solbakken. Han innledet pressekonferansen på en noe uvanlig måte:

– Det er fortsatt slik at det er noen ting vi må ha respekt for. Når det er slik at Erling ennå ikke er presentert i sin nye klubb, er det en nyhet den klubben må ta. Dette er ingen normal situasjon for hverken Erling eller oss, sa Solbakken innledningsvis på pressekonferansen.

BRØT TAUSHETEN: En spent Erling Braut Haaland stilte opp for norsk presse for første gang på lenge. Foto: Bjørn Steinar Delebekk / VG

Den ferske Manchester City-spilleren hadde foran pressekonferansen ennå hatt til gode å uttale seg etter at overgangen, som gjør 21-åringen til en av verdens best betalte fotballspillere, ble bekreftet for drøye tre uker siden.

Siden den gang har han avsluttet sesongen med Borussia Dortmund, unnet seg en liten ferie og reist til Norge for å spille med flagget på brystet.

Etter at Braut Haaland var ferdig på podiet, fikk Solbakken naturlig nok spørsmål om Haalands pressehåndtering.

– Jeg synes han kom inn med åpent sinn og svarte veldig bra for seg. Han er veldig glad for å være her. Det vil helt sikkert være noen som mener han burde være mer åpen, men slik vil det alltid være. Erling er en viktig del av gruppen og mestrer det veldig bra, sier Solbakken til VG.

– På hvilken måte synes dere det er riktig å legge premisser for hvilke spørsmål som stilles fra pressen?

– Vi legger ingen premisser, men ber om respekt om at han ikke er presentert i en ny klubb. Når han er her for Norge. Det ville vært rart om vi skulle presentert noe her. Neste gang han er her, kan han snakke så mye han vil om den nye klubben. Men dette handler om respekt for den nye arbeidsgiveren.

Ved forrige landslagssamling ble 21-åringen skjermet fra pressen. Dette ble av NFF begrunnet med situasjonen Haaland sto i, hvor han skulle velge sin neste arbeidsgiver.

– Foran sist samling, kom Erling til meg og spurte om han kunne slippe, siden han sto i veldig mye og skulle ta et «valg for livet», sier Solbakken om hvorfor det ble slik.

Siden den gang har valget som kjent falt på Manchester City, hvor han har skrevet under en femårskontrakt. Pep Guardiolas menn vant kampen om signaturen i konkurranse med blant andre Real Madrid, Barcelona og Bayern München.

Spissen og resten av landslaget skal i aksjon i Nations League mot Serbia, Sverige ganger to og Slovenia de kommende ukene.

– Det kan jeg gjerne snakke om, lyser Haaland opp og til latter fra salen.

– Jeg gleder meg til fire kamper. Det er alltid kjekt å være med landslaget. Vi har noe på gang her. Jeg er veldig motivert og gleder meg voldsomt, fortsetter han, samtidig som han bekrefter at han er helt skadefri inn i denne samlingen.

Solbakken bekrefter overfor VG at Braut Haaland kommer til å starte mot Serbia, men at det er usikkerhet rundt hvorvidt spissen kan bidra i alle fire kampene.

Jærbuen har slitt mye med skader denne sesongen. Det er han selv langt fra fornøyd med.

– Skadesituasjonen har ikke vært optimal. Jeg har funnet ut mye ut i fra de behandlingene jeg har gjort. Jeg har fortsatt spilt noen kamper og scoret noen mål, så det har ikke vært katastrofalt.

Zlatan Ibrahimovic er ute med en langtidsskade, noe som snyter Haaland for superduellen mot svensken når Norge møter Sverige. Men Braut Haaland tror muligheten snart vil by seg igjen.

– Sånn er det. Jeg tror ikke han gir seg med det første, så det kommer sikkert nye muligheter. At han sannsynligvis vil fortsette, sier mye om han. Han er «gal». Zlatan er nok eldre enn flere i dette rommet, så at han kan fortsette på dette nivået er helt spinnvillt, sier Erling Braut Haaland.

PÅ PLASS PÅ ULLEVAAL: Erling Braut Haaland. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG