Fotball , Norges landslag Gutt 19 , 25.04.08 , Kråkerøy stadion , Trening , Norges G-19 trener Nils Johan Semb , Foto: Thomas Andersen / Digitalsport Foto: Digitalsport
bratseth_front Foto: Digitalsport

– Det er litt «hipp som happ», svarer Drillo diplomatisk på Adresseavisens spørsmål om han kan sammenligne sin siste ellever i en kamp av betydning (åttedelsfinale mot Italia i VM 1998) med den som kverner rundt i hodet hans til Makedonia-kampen.

– Vi hadde flere i storklubber da, og det var nok en fordel. Men det er spillere av internasjonal klasse på dagens lag, også. Dessuten har begge lagene spisskompetanser. Men dette er ikke noe jeg har tenkt så mye på, sier han.

Solskjær på benken

Da Drillo tok ut laget mot Italia var det med elleve utenlandsproffer fra start, og blant annet Manchester Uniteds Ole Gunnar Solskjær på benken. Norge var nummer syv på FIFA-rankingen – foran både Italia og dagens suverene Spania – og kom fra 2-1-seier over Brasil. Etter 0-1— tapet for italienerne følte en skuffet Drillo at «vi tapte for en svak motstander».

I morgen leder han igjen Norge ut i en kamp av stor betydning. Han har slått Tyskland og Finland, men det var privatkamper. Nå handler det om VM. Og med et lag som er nummer 47 på FIFA-rankingen, med bare to spillere med sluttspillerfaring (Carew og Riise), er ikke NRK-ekspert og tidligere landslagsspiller Karl Petter Løken i tvil:

– Drillo må jobbe mer med å forberede spillerne nå, enn han behøvde i ’98. Det var større bredde i stallen, og han var ikke like avhengig av enkeltspillere. Ole Gunnar Solskjær hadde for eksempel aldri sittet på benken for dagens Norge, sier han.

Les også:

– Dette har med flere ting å gjøre: Det er ikke like enkelt å få plass i storlag nå, ettersom klubbene kjøper spillere fra hele verden. Det var heller ikke like mange utlendinger i eliteserien, og enklere å få frem egne talenter. Et tredje poeng var at RBK presterte som de gjorde, og fylte landslagstroppen med gode spillere. I det siste har serien vært ujevn, noe Norge også har vært preget av, mener han.

– Det er en svakhet at vi har så få spillere som er i gode utenlandske lag i dag, mener tidligere landslagskaptein Rune Bratseth.

– Erfaringen man har med seg fra storklubber tilbake til landslaget er viktig. Eliteserien er ikke god nok til at mange av landslagsspillerne bør komme derfra, fortsetter han.

TV2-ekspert Nils Johan Semb er ikke like kategorisk:

– Det er vanskelig å sammenligne. Laget i 1998 hadde spilt sammen i mange år, og var veldig innkjørt. Dette laget er mer i startfasen, mener han.

Les også:

Carew, Carew, Carew

Alle peker imidlertid ut én mann som tilfører «noe ekstra» i Drillos 2009-utgave:

– John Carew. En «maskin» som trøbler det til for et forsvar på egen hånd, sier Løken.

– Ja. Han har vist at han holder mål, sier Bratseth

– En spiss av internasjonal klasse, mener også Semb.

Drillos første

Da Adresseavisen snakket med ekspertene, var ett av spørsmålene om dagens lag også bør sammenlignes med 1990-laget, da Drillo-perioden var helt i startfasen.

–.Det var jo utgangspunktet for det som ble VM-laget i ’94. Og også årets lag har vist at det virkelig kan – senest mot Tyskland (1-0-seier), mener Semb.

Drillo-epoken startet mot Kamerun i privatkamp, mens ilddåpen var mot Kypros i EM-kvalik i november 1990. Norge vant 3-0 borte, og dette var laget, i en uvant 3-5-2-formasjon:

Erik Thorstvedt (Tottenham) – Tore Pedersen (IFK Göteborg), Pål Lydersen (Start), Rune Bratseth (Werder Bremen) - Karl P. Løken (RBK), Lars Bohinen (Young Boys), Sverre Brandhaug (RBK), Øyvind Leonhardsen (Molde), Gunnar Halle (Oldham) - Totto Dahlum (Start), Gøran Sørloth (RBK)

Med Drillo ved roret skulle det i løpet av de neste åtte årene bli to VM-sluttspill. Nå er han tilbake.