Håkon Grøttland (25) holder på å fullføre mastergraden på Norges idrettshøgskole og er snart ferdigutdannet topptrener. Og trenerjobb har han fått allerede. Grøttland tok over MS etter nedrykket fra 1. divisjon etter Geir Midtsian, som forsvant til Kristiansund.

Det tidligere keepertalentet måtte legge opp som 19-åring på grunn av et håndleddsbrudd som ikke grodde riktig. Da hadde han ett valg dersom han skulle fortsette med fotball: Å bli trener.

— Jeg la opp da jeg var 19, og begynte på idrettshøgskolen da jeg var 20. Siden har det ikke vært noen tvil. Det har vært greia mi. De fem årene jeg kunne brukt som spiller, har jeg brukt på å studere spillet fotball. Det kommer jeg til å ha nytte av, sier Grøttland.

Trente kvinnelaget

Han har en kort karrière som keepertrener i det som da het Oslo Øst, så som toppspillerutvikler gjennom fotballforbundet, samtidig som han har trent kvinnelaget til MS opp i toppen av 1. divisjon.

I helgen ledet han laget for siste gang, mot Klepp i kvalifisering for Toppserien. Det gikk galt, og MS ble værende i 1. divisjon med 0- 5 sammenlagt.

Til tross for kort spillererfaring og minimal trenererfaring, synes Grøttland ikke det er spesielt dristig av klubben å satse på ham. Han har lært av dyktige trenere som Egil "Drillo" Olsen, Nils Johan Semb og Geir Midtsian.

  • Hva er det Tom Nordlie sier? Du trenger ikke å ha vært hest for å bli jockey. Og du trenger ikke å ha vært filmstjerne for å bli regissør, siterer han.

Grøttland tror det er viktigere med den faglige biten, og det å være på nett med spillergruppen, enn å ha spilt fotball på høyt nivå.

— Det blir veldig mye fokus på deg selv når du er spiller. Du driver med ditt. Jeg har hatt en mer helhetlig greie. Studert hele spillet, argumenterer han.

Han vil ikke fremstå som en jypling, men har store ambisjoner om å kunne leve av trenergjerningen.

  • Jeg vil opp på øverste nivå, på sikt. Jeg tror det er en trend i norsk fotball nå at det blir rekruttert flere trenere som har den faglige ballasten. Trenere som har utdannet seg. Jeg ser de ansetter noen spillere nå, men det går rett i bøtta med en gang, sier 25-åringen, som ikke lar seg skremme av en annen trend: Sparking av trenere.

Var ønsket

— Jeg synes det gjør det litt mer spennende. Jeg liker at det stormer litt, og at du har det presset på deg. Nå er det ikke sånn i 2. divisjon ennå.

Det var spillergruppen som ønsket Grøttland som trener. Og styret innfridde.

  • Ja, jeg er fersk. Men jeg tror det er smart av styret å satse på meg. Rett og slett fordi spillergruppen ønsket det. Selv om jeg ikke har verdens lengste trenererfaring, er jeg trygg faglig sett. Jeg har brukt de siste fem årene på å fordype meg både i taktikk og treningsmetodikk, sier treneren..

Nå skal han se om teoriene fungerer i praksis.