Det taktiske spillet før seriefinalen mellom Rosenborg og Vålerenga er i gang. Søndag gikk Martin Andresen offensivt ut og skrøt av sin statistikk mot Nils Arne Eggen. Men stemmer den?

– Jeg tror det til slutt ble 14 kamper på rad mot ham uten å tape – i storhetstiden hans.

Martin Andresen har nettopp slått gamleklubben Brann, satt press på serieleder Rosenborg og forteller om sine gamle bragder.

Noen stusset litt da de leste påstanden dagen etter. 14 på rad uten tap mot selveste Nils Arne Eggen? Regner han med kamper på Playstation? Bløffer han?

– Bløffer, nei. Jeg har ikke noe behov for å bløffe, sier Andresen og smiler.

– Er dette en del av «mind games» før storkamper for å psyke ut motstanderen?

– Litt kanskje. Jeg tenker litt på hva jeg sier, men ikke så mye at jeg går og vurderer hvordan den og den uttalelsen vil påvirke Rosenborg, sier VIF-treneren.

Han er akkurat ferdig med onsdagstreningen på Valle og rusler i høstsola mot garderoben.

Tallene Aftenposten har hentet frem viser at 33-åringen har vært i aksjon mot lektoren fra Orkdal i elleve offisielle kamper – tre av dem har han tapt.

– Med treningskamper ble det 13 eller 14 kamper på rad uten tap, svarer han da han får se oversikten.

Gamle arkiver

Aftenposten tok så detektivjobben med å grave frem RBKs treningskamper mot Andresens fire lag (Moss, Viking, Molde og Stabæk) fra slutten 90-, begynnelsen av 2000-tallet.

På Thomas Myrens rbkweb.no finnes oversikt over kampene tilbake til og med 1999. Lett match. For sesongen 1997 og 1996 ble det vanskeligere.

I Stavanger får vi kontakt med Kåre Torgrimsen. Etter å ha bladd i noen gamle årsberetninger kan den skrantne stemmer fortelle om to treningskamper mellom Viking og RBK i 1997. – 3-3 i Johannesburg. Begge lag var på treningsleir der samtidig og det var bedre å møte et godt norsk lag, enn et dårlig russisk. Også 1-1 på gamle Stavanger stadion, i siste kamp før serieåpningen, forteller han.

Hvordan ender årets eliteserie? Prøv vår tabellkalkulator her!

Husker én kamp

I Moss FK har flere i klubben forsøkt å finne oversikt over kampene uten å lykkes og årsberetningene på hjemmesiden forteller bare historien tilbake til 2001. Men selv uten tallene fra Østfold er vi er nå oppe i 17 kamper mellom Andresen og Eggen; ni har endt uavgjort, tre med Andresen-seier og fem til RBK-høvdingen.

På det meste har Martin Andresen syv kamper rad uten tap – ni hvis man regner tapet i straffesparkkonkurransen i privatkampen på La Manga i 99 som en uavgjortkamp.

For å komme opp i 13 eller 14 kamper uten tap, må han derfor ha spilt fire eller fem treningskamper for mossekråkene i 1996 – uten å tape.

– Jeg hadde vel i hvert fall én treningskamp med Moss mot Rosenborg og den endte uavgjort tror jeg, eller så vant vi, sier Andresen når vi ringer ham opp og forteller om de nye funnene.

Sønnen Eirik herjer i bakgrunn og pappa Martin virker å ha sin fulle hyre med å få guttungen klar for trening. At statistikken ikke kommer opp i 14 kamper på rad uten tap, tar han pent.

– Tolv kamper og ett tap i løpet av tiden i Moss, Viking og den første perioden i Stabæk må vel være ålreit, sier han.

RBK gullfavoritt

– Litt av poenget var at hvis man gjorde forarbeidet den gangen, med å hindre Rosenborg i å vende spillet, så hadde man god sannsynlighet for å lykkes. Men nå spiller de ikke Rosenborg-fotball på samme måte som under Eggen i gamle dager, sier han.

Etter en god dags arbeid endte vi altså opp med totalt 18 møter mellom Andresen og Eggen. Kun fem ganger har Nils Arne Eggen stått igjen som seierherre, og med litt godvilje spilte altså Andresen sine første ti kamper mot Eggen uten å tape. Trolig en statistikk han er alene i Norge om å ha.

Søndag avgjøres det om Vålerenga fremdeles kan snyte trønderne for gullet, eller om Nils Arne Eggen tar sitt 14. seriemesterskap med Rosenborg.

– Rosenborg er storfavoritter til å ta gullet, men vi kommer fra annet spor utvendig, sier Andresen.

Se høydepunktene fra alle kampene på Lerkendal mellom RBK og VIF fra 2007-2009:

Rosenborg — Vålerenga: 2007-2009

Andresen mot Eggen

1996

  • Rosenborg-Moss 0-0

  • Moss-Rosenborg 0-0

1997

  • Viking-Rosenborg 3-3 (treningskamp)

  • Viking-Rosenborg 0-0 (treningskamp)

  • Viking-Rosenborg 1-1

  • Rosenborg-Viking 2-2

  • Rosenborg-Viking 2-3 (e.e.o. NM)

1999

  • Rosenborg-Stabæk 7-6 (etter straffer, treningskamp)

  • Stabæk-Rosenborg 2-2 (treningskamp)

  • Rosenborg-Stabæk 2-1

  • Rosenborg-Stabæk 2-2 (treningskamp)

2000

  • Molde-Rosenborg 0-1

2001

  • Rosenborg-Stabæk 6-1 (treningskamp)

  • Stabæk-Rosenborg 3-0

  • Rosenborg-Stabæk 0-1

2002

  • Stabæk-Rosenborg 0-0

  • Rosenborg-Stabæk 2-1

Serie og cup: 11 kamper, 5 uavgjort, 3 Andresen, 3 Eggen

Totalt: 18 kamper, 10 (9) uavgjort, 3 (4) Andresen, 5 Eggen

  • Treningskampen mellom Moss og RBK endte enten uavgjort eller med Andresen-seier

Andresen med maks åtte kamper på rad uten tap – ti på rad hvis man regner straffekonktapet med Stabæk som uavgjortkamp. Tallene rundt Moss’ treningskamp(er) er noe usikker.

Andresen tapte bare ett av sine første tolv møter med Nils Arne Eggen. (To med straffekonktapet med Stabæk)

Kilder: nifs.no, rbkweb.no, altomfotball.no, Kåre Torgrimsen, rsssf.no, Martin Andresen

  • minst én treningskamp, uavgjort eller MFK-seier*