STAVANGER: Fotballproffen er åpenbart nervøs idet han inntar vitneboksen for å forklare seg i straffesaken mot sin tidligere agent Einar Baardsen. Møtet mellom dem er iskaldt. Det er halvannen meter mellom dem. De kaster ikke et blikk på hverandre, ikke et nikk til hilsen.

Etter en noe forsiktig åpning blir Riise varm i trøyen og offensiv i snakketøyet. Han korrigerer Baardsens versjon på flere punkter, men gir også forsvarer John Chr. Elden poeng til prosedyren. Samtidig er Roma-spilleren ydmyk i forhold til sine egne dumheter.

Naiv og dum

– Jeg har ikke noe kurs i økonomi. Kall meg gjerne både naiv, dum og idiot, gjentar han flere ganger.

Ingen som er til stede i rettssalen er noe særlig i tvil om at Riise ville hatt godt av handelsskolens grunnkurs før han reiste ut på proffeventyret. Som 17-åring dro han til Monaco. Han tjente godt – langt mer enn gamle skolekamerater med ekstrajobb i kassen på Rema. To og et halvt år etter havnet han i Liverpool. Millionene rullet inn på kontoen. Han mistet kontrollen fullstendig.

Les også:

Det er ingen tvil om at den ene millionen etter den andre ble overført til agent Baardsen. Spørsmålet er om Baardsens handlinger er i strid med straffeloven. Politiadvokat Erik W. Rand mener han skal dømmes for bedrageri og underslag av tilsammen 22 millioner. Uansett om Baardsen blir dømt eller ikke kan Riise se langt etter pengene. Agenten er konkurs og blakk som en kirkerotte.

(Artikkelen fortsetter)

I RETTEN: I forrige uke forklarte Einar Baardsen seg i Stavanger tingrett. Her med forsvarer John Chr. Elden.

Stor tillitt

Riise skrev under på den ene avtalen og lånekontrakten etter den andre. Han leste aldri gjennom kontraktene, men stolte blindt på Baardsen. Han var hans gode venn og hjelper med en lønn på to millioner i året for å lede Riise Invest – et selskap som ifølge Baardsen skulle gi god avkastning. Riises ekskone Guri Havnevik sa i retten mandag at den tidligere ektemannen ble lovet en avkastning på 60 millioner når karrieren som fotballspiller var over. De pengene får han aldri.

Riise skrev under som selvskyldnerkausjonist for et lån på 1,4 millioner som Baardsen trengte – uten å ha en ringeste anelse om hva det innebar. Men Baardsen sa visstnok at det var fornuftig.

Ikke en av investeringene ga særlig avkastning. De to skulle blant annet starte et selskap som skulle hete «Fra topp til tå». Parhestene skulle selge alt fra hårgelé til sko, og kjendisen Riise skulle brukes i markedsføringen. Det hele endte som et luftslott.

Heller ikke de lovede sponsorinntektene på 8-10 millioner kom noen gang inn på konto. Rett og slett fordi det aldri ble inngått noen avtaler – med unntak av Adidas.

Etter hvert forsto Riise at agenten hans hadde trøbbel med økonomien. Til tross for at han fikk bekymringsmeldinger både fra andre spillere og Åge Hareide, overførte han stadig nye penger til vennen. Selvfølgelig skal man hjelpe venner i nød, mente han.

Pengene borte

Da Baardsen gikk dundrende konkurs, gikk alvoret opp for sunnmøringen. Han fikk hjelp av fagfolk til å få oversikt over økonomien. Da kom sjokket. Riise hadde kastet gode penger etter dårlige – og da har pengene en egen evne til å forsvinne for godt. Banker og kredittinstitusjoner hadde 30 millioner til gode hos ham.

– Jeg vil gjøre opp for meg, sier Riise.

Nå gjenstår det 6-7 millioner av gjelden. Neste sommer håper han å være gjeldfri.

– Da skal jeg begynne å spare, sier han.

Tirsdag skal moren Berit Riise forklare seg for retten.

– Da kommer skravla til å gå, sier sønnen.

Jeg er ikke i tvil om at han har rett.

Aldeles ikke.

Dette er saken

  • John Arne Riises tidligere agent Einar Baardsen er tiltalt for bedragerier og underslag for 22 millioner mot Romaproffen.

  • Baardsen nekter straffskyld.

  • Administrator: Tingrettsdommer Arne Landmark.

  • Aktor: Politiadvokat Erik W. Rand.

  • Forsvarer: Advokat John Chr. Elden.