En kan saktens diskutere om de to observasjonene har sammenheng, men det har utvilsomt skjedd en kursendring i Brann de siste månedene. Det lokale innslaget er betydelig mindre i en klubb som sportslig sett nærmer seg en friskmelding.

Åtte nye spillere har eller skal bidra til å sikre det alle i klubben håper på – et opprykk. Ingen av dem kan kalles lokale spillere. Siden nedrykket har Brann hentet to keepere i Alex Horwath og Kenneth Udjus. Sistnevnte har vært en periode i klubben tidligere, men Udjus er og blir sørlending. Fra Start kom Amin Nouri, Bismar Acosta og Alejandro Castro, sistnevnte på lån ut sesongen.

Kommentator i Bergens Tidende, Tore Strand. Foto: Jan M. Lillebø

De siste dagene har Sivert Heltne Nilsen, Viljar Helland Vevatne og Ruben Kristiansen skrevet kontrakter med Brann. Trener-sønnen har Sotra-tilknytning, men det var i Volda han utviklet seg som fotballspiller, og på Hødd han slo gjennom før det ble spill for Vålerenga og nå Brann.På det laget som sannsynligvis starter mot Åsane, finner vi fire lokale spillere. Osterøy-strilen Erlend Hanstveit er den med lengst fartstid, mens Erik Huseklepp, Kristoffer Larsen og Eirik Birkelund er bergensere. På benken sitter en Kasper Skaanes som er på vei tilbake etter skade, og superinnbytter Azar Karadas som er født på Eid, men som for lengst har gjort bergenser av seg.

Hanstveit og Karadas går imidlertid en usikker Brann-fremtid i møte. Begge er på utgående avtaler med en klausul om at de må ha spilt femten kamper fra start for å få muligheten til å fornye kontrakten.

Ta også med at Brann kan være villig til å selge Fredrik Haugen om det rette tilbudet dukker opp, så er det bildet av en klubb som på kort tid har visket vekk mye av den lokale profilen. Andreas Vindheim ble solgt til Malmø, Jonas Grønner sliter med å få spilletid, og det samme gjør også unge, lovende Fredrik Pallesen Knudsen så lenge Bismar Acosta og Vadim Demidov storspiller i Branns midtforsvar.

Det finnes aldri noe fasitsvar på hvilken kombinasjon av lokale, nasjonale og internasjonale spillere som gir det beste resultatet. Men kanskje er det lurt å snakke mindre om kvaliteten på de lokale talentene, før de over tid har levert betydelige bidrag til Brann-fremgang.

Den rykende ferske episoden kan du laste ned i iTunes her.