Det internasjonale fotballforbundet presser vertslandene som skal arrangere fotball-VM til å oppheve arbeidsmiljøloven frem til idrettsfesten er over.

FIFA_skandalen_vignett.png

I en serie artikler belyser Aftenposten vanstyret i FIFA og korrupsjonsskandalene som har rystet verdens største idrettsorganisasjon i sine grunnvoller.For to år siden vedtok den russiske nasjonalforsamlingen en lov som opphever begrensningene i natt— og helgearbeid, arbeidstid og overtidsbetaling i helger og på helligdager.

Vedtaket om å oppheve den russiske arbeidsmiljøloven frem til fotball-VM i 2018 er ferdig, fikk liten oppmerksomhet utenfor Russland. Ifølge russiske kommentatorer innebar loven at selskaper som bygger fotballarenaer, hoteller og veier til VM, i praksis kunne diktere arbeiderne å jobbe nærmest døgnet rundt for lav lønn. Uten å forholde seg til det russiske lovverket.

- FIFA er moralsk konkurs

Like etter uttalte FIFA-president Sepp Blatter at «FIFA ikke kan ikke blande seg inn i et lands arbeidsrettigheter».

VM 2018: Sepp Blatter besøkte i fjor Luzhniki Stadium i Moskva. Der fikk han se hvordan finalearenaen i 2018-VM skal bli. I midten: Vladimir Putin. Foto: Ap

Interne FIFA-dokumenter viser en helt annen historie. Der heter det at vertslandet må «sikre at arbeidslovgivning (slik som begrensninger i arbeidstimer eller bruk av arbeidere som ikke er fagorganisert) som kan begrense forberedelsene til arrangementet, skal settes ut av kraft».For Russland heter det at dette skal gjelde frem til 31. desember 2018. Qatar skal arrangere VM i 2022, og FIFA krever at arbeidslover som er til hinder for at landet skal bli ferdig til VM, oppheves frem til ut 2022. – FIFA har enorm makt til å sette krav til vertslandene. Det virker som at de gjør dette på grunn av kommersielle interesser. FIFA er moralsk konkurs, mener generalsekretær Sharan Burrow i den internasjonale fagforeningssammenslutningen ITUC.

Krevde alkoholsalg

Hun fremholder at Russland langt fra er det eneste landet som er blitt presset av FIFA til å gjøre dette.

– FIFA har en lang tradisjon med å sette slike krav og blande seg inn i vertslandenes lovgivning. Vi så det samme i Brasil.

Før VM i 2014 ble Brasil presset til å endre loven slik at alkoholsalg under VM-kamper ble tillatt. Ølmerket Budweiser er blant FIFAs sponsorer.

— Alkohol er en del av FIFAs VM, så det må være slik. Unnskyld meg hvis jeg høres arrogant ut, men dette er ikke noe vi kommer til å forhandle om, uttalte generalsekretær Jerome Valcke.

Mens fotballforbundet i hemmelighet gjør dette, er tonen en annen utad. I fjor utnevnte Blatter tyskeren Theo Swanziger til å jobbe for å forbedre arbeidsforholdene i Qatar.

— Man må si til kandidatlandene at sporten, fotballen, klubbene og FIFA representerer verdier som vi forventer at blir holdt, sa Swanziger på en pressekonferanse.

Myndighetene i Qatar har truet med å saksøke tyskeren på grunn av uttalelsene han kom med. FIFA har aldri satt noen krav til arbeidsforhold da Qatar – eller andre land – har fått VM, og Swanziger uttalte senere at FIFA ikke har noen mulighet til å forbedre arbeidsforholdene i ørkenstaten.

— FIFAs historie er full av brutte løfter, mener Burrow.

Qatar utsatte reformer

ITUC og flere menneskerettighetsorganisasjoner har bedt den qatarske arrangementskomiteen for VM i 2022 om å inkludere krav om bedre beskyttelse av arbeiderne i kontraktene som den deler ut. De har aldri fått noe svar

Sportsarenaen Khalifa i Doha er en av mange fotballarenaer som nå bygges i Qatar. Foto: Ap

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty hevder at forholdene for fremmedarbeiderne som jobber på de mange byggeprosjektene for VM-sluttspillet i Qatar, er så ille at det kan beskrives som «moderne slaveri». Arbeidere forteller at de ikke har fått betalt på flere måneder, at lønnen holdes tilbake for å hindre at de reiser hjem, og at arbeidsgiverne konfiskerer pass og nekter å utstede identitetskort.De fleste migrantarbeiderne kommer fra fattige land i Asia som Nepal, India og Filippinene. Svært mange skal ha mistet livet på grunn av farlige arbeidsforhold.

Qatar har lovet å forbedre forholdene, men siste uke kom det frem at reformer blir utsatt. Samtidig innrømmet myndighetene at det er en lang vei å gå.

Russland kutter budsjettene

Da den såkalte FIFA-loven ble vedtatt i Russland, førte det til store protester. Loven ble rushet gjennom nasjonalforsamlingen. Den hadde heller ikke vært behandlet av trepartskomiteen slik som er vanlig. I denne komiteen sitter representanter fra myndighetene, fagforeninger og arbeidsgivere.

Forrige måned innførte president Vladimir Putin en begrensning i loven. Opphevelsen av arbeidsmiljøloven skal nå gjelde en mye kortere periode, og det blir en begrensning i hvilke selskaper som kan benytte seg av den. I tillegg får fagforeningene mulighet til å overvåke utviklingen.

VM i 2018 skal arrangeres i elleve russiske byer. For få til det er Russland i gang med å bygge og modernisere 12 stadioner og flere flyplasser, utbedre infrastrukturen, bygge nye hoteller og veier, og utvikle jernbaneforbindelsene mellom disse byene.

De økonomiske sanksjonene på grunn av krigen i Ukraina og fallet i oljeprisen har rammet Russland hardt. Myndighetene vil derfor kutte VM-budsjettet.