Så lenge evaluering og emisjon er uavklart, handler Vikings forberedelser til 2015-sesongen foreløpig om prøvespillere. Da håper jeg Viking er på utkikk etter de rette typene.

Viking må selvsagt hente inn gode fotballspillere, men etter min mening handler det vel så mye om de rette spillertypene. Jeg ønsker meg spillere med lederegenskaper og vinnerskalle. Spillere som tåler at det blåser litt og som gjerne tar litt plass.

For øyeblikket har Viking en slik mann på prøvespill. Fredrik Stray Tjaum har imponert for både Vaulen og Folkets lag. Midtstopperen/kantspilleren har stor fart og er en skikkelig vinnertype. Folk jeg kjenner som ser Vaulen jevnlig gliser bredt når Stray Tjaum nevnes. 24-åringen kan være aktuell som forsvarsvikar nå som Skogseid og Landu forsvinner.

Tre firlinger

Fredrik Stray Tjaum har en fortid i Mandalskameratene. Fra samme klubb kommer firlingene(!) Wichne. Keeper Amund er allerede Viking-spiller og nå er to av brødrene på treningsopphold i Stavanger. Den siste firlingen er visstnok ikke så ivrig som resten av søskenflokken.

Av firlingene er det vel Eirik Wichne som er meste spennende. Han har et stående kontraktstilbud fra Start allerede. Firlingene er bare 17 år, så det er uansett spillere for fremtiden. Det samme gjelder midtstopper Adrian Ovlien fra Kongsvinger. Han er også 17 år, og spiller på landslaget sammen med vår egen Julian Uldal Veen.

Siste prøvespiller er Victor Grodås. Venstrebacken fra Hødd er 23 år, og har allerede vunnet cupfinale med Hødd i 2012. En del skadeproblemer, men skal være en solid venstreback med fire sesongen i Ulsteinvik. Og ja – han er sønn til Frode Grodås.

Trenger en målgarantist

Erfaringsmessig kommer det sjelden så mye konkret ut av disse prøvespillene etter sesongen. Det handler i første rekke om at Viking vil danne seg et tydeligere bilde av spilleren. Når det er sagt: Stray Tjaum fra Vaulen er spennende.

Viking trenger forsterkninger foran neste sesong. Det alle er enige om er at klubben trenger en målgarantist. Det betyr en spiss som faktisk trives som ensom spiss i Jonevrets system. En spiss som et stor og sterk nok til takle den rollen – alternativt fotballklok nok til å løse oppgaven.

I tillegg trenger klubben frekvens på midtbanen. Ideelt sett en spiller med kjappe bein, stor arbeidskapasitet og et klokt fotballhode. Viking trenger spilleren som river opp motstanderens spill, takler så det svir og leder laget ved eksempel. Og hvis du lurer – ja, jeg savner fortsatt Magnus Svensson.

Hva mener du? Hva tror du om prøvespillerne? Hvilke typer trenger Viking?