«I dag kommer det til å gå Rake veien», sa min gode venn like etter at Pål Rake hadde fremført Start-hymnen på glimrende vis. Han må ha ment feil vei, for selv ikke med en artist fra Fiskebrygga inntok makrellfotballen Sparebanken Sør Arena. Start-spillerne gikk rett i nota til Sogndal, og kampen der trener Steinar Pedersen lovet seier, endte dessverre uavgjort. Og nå er det sannsynligvis avgjort.

Jeg pleier å notere litt på mobilen mens jeg ser på Start-kampene. Etter 21 minutters spill, eller ikke spill, forsvant alle notatene plutselig sporløst fra mobilen, og jeg mistenker at de ble fjernet av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (tidligere Post— og teletilsynet) i Lillesand på grunn av for mye negativitet. Nå svever sannsynligvis alle notatene rundt i en mørk og regntung sky over Sparebanken Sør Arena, for det ble dessverre ikke færre av dem etter søndagens kamp.

Etter 6 minutter sov Start på et frispark, og en fullstendig upresset Henrik Furebotn sendte i vei et skudd fra over 25 meters hold. Et skudd som Opdal hadde tatt på en god dag. Etter 20 minutter sov de fremdeles, og det ble nesten et nytt frisparkmareritt da en fullstendig umarkert Ole Amund Sveen headet i stolpen.

Lars-Jørgen Salvesen reddet ett poeng for Start mot Sogndal. Foto: Scanpix

Start var utrolig tafatte og passive, og ble nedkjempet av et aggressivt og tøft Sogndal-lag. Det var skikkelig skuffende å se, for det hadde vært en bombe om ikke Sogndal var aggressive og tøffe. «Å vinne en duellmoten Start-spiller er mye lettere enn å tasmågodt fra store unger», sa min gode venn med stort alvor i stemmen. Hvis man misforstår han rett, så var det nesten så ille.I midtforsvaret til Sogndal spilte Hannu Patronen og Christophe Psyché. Ingen av dem er flasket opp på kald Lerum-saft, og det gikk derfor ei kule varmt da finske Patronen tacklet. Og franske Christophe Psychét ut sarte Start-spillere fra alle verdenshjørner bare på grunn av navnet.

«Start kan kun ha betalt leie for halve banen, for de har fremdeles ikke vært over midtstreken», sa min gode venn etter 25 minutter. Publikum begynte etter hvert å pipe, noe dessverre ikke dommer Kristoffer Hagenes gjorde da Start burde fått straffe like før pause etter et sjeldent, men godt angrep. Dennis Antwi ble nesten klippet i to, og burde fått minst én straffe og gratis juridisk bistand fra advokat John Christian Elden. Bojang bommet på uforklarlig vis på gigantsjansen som oppsto etter straffesituasjonen, noe til og med Elden har problemer med å forklare og forsvare. Det kommer derfor til å bli en av de uoppklarte sakene i høstens «Åsted Norge» på TV2. Det ble bedre etter pause, uten at det på langt nær ble bra. Espen Børufsen var involvert i en ny straffesituasjon, men heller ikke for andre gang ble Start bønnhørt. Det er derfor ikke så rart at veldig mange sørlendinger har mistet troen. «Jeg så ikke situasjonen, men jeg er helt sikker på at det var straffe», sa min gode venn med overbevisning i stemmen.

Etter 53 minutter ble det endelig trampeklapp på Sparebanken Sør Arena. Det var fordi dommer Hagenes ga Start både et frispark og en corner i løpet av et halvt minutt. En skikkelig opptur, selv om tvilsomme dommeravgjørelser ikke er Starts største problem. Men av og til kan man føle at problemet er løst hvis man kan skylde på noen andre.

Som i forrige kamp mot Strømsgodset, var det innbytter Lars-Jørgen Salvesen som reddet ett poeng for Start. Et langt medtak av Sandnes ble til en god pasning som Salvesen hamret i mål med venstreslegga like før full tid. På overtid fikk Sogndal store muligheter til å avgjøre kampen, men Opdal gjorde heldigvis redninger han ikke gjør på en middels dag.

1-1 hjemme mot Sogndal er selvsagt ikke godt nok i den situasjonen Start er i, men Start fortjente ikke mer enn uavgjort. Og snaut nok det. Nok en gang ble det en skuffende hjemmekamp mot et middels lag, etter en oppløftende bortekamp mot et godt lag. «Toget er gått, men OBOS-ligaen er ikke noe bedre», avsluttet min gode, men ikke spesielt optimistiske venn.