MOLDE: Molde-keeperen debuterte i eliteserien da han erstattet Ørjan Nyland i hjemmekampen mot Stabæk.

Mot Mjøndalen sto 19-åringen sin første kamp fra start, og briljerte med flere redninger som bidro til tre poeng.

— Den kampen betydde så mye for meg, det var en utrolig følelse da drømmen min gikk i oppfyllelse. Mamma og pappa har ofret så mye for meg, jeg blir emosjonell av å tenke på alt de har gjort for at dette skulle skje, sier han.

Oppdaget i Østerrike

Historien om Ethan Horvaths reise til Molde og norsk fotball starter i Østerrike sommeren 2011.

Her går Horvath (til høyre) av banen sammen med Vegard Forren og Martin Linnes etter kampen mot Mjøndalen.

— Jeg spilte en turnering der for et sammensatt ungdomslag med amerikanske spillere under 18 år. Vi møtte lag fra Tyskland og Italia. Moldes speider John Vik så meg i den siste kampen mot 1860 München. Han, treneren og agenten min (Mario Weger) var enige om at jeg skulle dra til Molde på prøvespill. Allerede etter den første treninga sa Ole Gunnar (Solskjær) og Richard (Hartis) at de ville signere meg når jeg ble litt eldre. Jeg løp hjem til hotellet og fortalte nyheten til familien min på Skype, forteller Horvath med et stort smil.

Prøvespill i Stoke

Han måtte dra tilbake til USA for å gå første halvåret på junior high. Etterpå var han på et aldri så lite eventyr i England.

— Jeg trente med Manchester City i to uker i januar. Så var jeg på prøvespill i Stoke i to måneder. Men det kom aldri noe tilbud om kontrakt, sier Horvath.Han dro tilbake til USA og direkte på samling med U18-landslaget. Etterpå tok Molde kontakt.

— Jeg reiste tilbake til Molde på treningsopphold i juli 2012. Da hadde jeg visum i tre måneder. Utpå sommeren flyttet mamma og pappa hit og begge fikk jobb. Jeg måtte tilbake til USA en periode, før jeg kunne komme hit og spille for Molde siden familien hadde arbeid og opphold. Da jeg fylte 18 år skrev jeg profesjonell kontrakt, sier Horvath som har avtale med MFK ut 2017. ## Lang vei

Foreldrene Peter og Deana flyttet hjem til USA i fjor sommer, men moren stilte opp igjen da sønnen skadet menisken i fjor.

— Dette har vært en lang vei for oss alle. Jeg har jobbet hardt, og de har gjort alt for meg. Jeg vil huske kampen mot Mjøndalen resten av livet, fordi den representerer hva vi har oppnådd sammen. Jeg snakket med mamma og pappa i en time på Skype da jeg kom hjem til Molde. De var så stolte av meg. Det var spesielt, veldig emosjonelt, forteller han.

I juli kommer foreldrene på besøk til Molde i to uker. Forhåpentligvis får de se Ethan spille for Molde på Aker stadion.

— Selvtilliten min fikk en stor «boost» da jeg holdt nullen mot Mjøndalen. Jeg er klar for å spille flere kamper, og håper jeg får sjansen i løpet av den neste uka. Vi har tre kamper på sju dager, sier Horvath og sikter til seriekampen mot Sandefjord lørdag, cupkampen mot Fyllingsdalen tirsdag og seriekampen borte mot Tromsø fredag.

Sa nei til Tromsø

Horvath var aktuell for nettopp for Tromsø før seriestart, men det ble aldri noe av leieavtalen.

— I dag er det lett å si at det var en riktig avgjørelse. Det var usikkert hvor mye spilletid jeg ville fått i Tromsø, og det har ikke gått så bra med laget. Nå har jeg fått de mulighetene jeg håpet på i Molde.

Horvath er klar over at den muligheten kan bli enda større dersom Ørjan Nyland blir solgt til utlandet i sommer.

— Det er fint å få trene med Norges nummer 1 hver eneste dag. Hvis det kommer et riktig tilbud for klubben, Ørjan og familien, så er det jo fint om han reiser. Det åpner en ny dør for meg, smiler Horvath som konkurrerer med svenske Andreas Linde om å bli Moldes neste førstekeeper.

- Strålende

Tor Ole Skullerud gleder seg stort over at Horvath viste seg fram i debuten.

— Jeg synes det var en av de store oppturene mot Mjøndalen å se Ethan ta for seg slik han gjorde. Han kom veldig godt fra sin første start i Tippeligaen. Han beviste det vi alle har trodd, at han var klar. Ethan har ennå ikke fylt 20 år og har en lang og spennende framtid foran seg. Nå viste han at han allerede kan gå utpå og være trygg. Han var strålende, sier Tor Ole Skullerud.