Fotball er en milliardindustri. Å bli best betyr langt mer enn heder og ære. Det gir klubber, spillere og ikke minst eiere enorme gevinster når vi snakker øverste nivå. Derfor spares det ikke på noe som kan gi en konkurransefordel. Blant hjelpemidlene som definitivt kan gi det, er analyseverktøy og programmer.

Min jobb som speider i Brann har gitt meg tilgang til et av disse verktøyene. Det er svært sjelden jeg ikke sitter flere timer i løpet av en dag i streben etter å finne "gull". Det er en hverdag jeg deler med stadig flere.

Analyseverktøy hos fotballklubber brukes til flere ting:

  • Speide etter spillere

  • Kartlegge motstandere

  • Utvikle egne spillere ved å bruke det som en viktig del av læring

På mitt analyseverktøy kan jeg se stort sett kamper fra alle verdens ligaer en dag eller to etter at de er spilt. Jeg kan velge mellom en hel kamp eller redigert utgave, kun der ballen er i spill. Det er fint hvis jeg ikke kjenner lagene fra før. Da får jeg sett alle spillerne. Ser jeg etter en bestemt spiller, har jeg et helt koldtbord av hjelpemidler.

Jeg får tilgang til "alt" av statistikk. Jeg vet hvor mange taklinger, innlegg, pasninger, avslutninger og mye mer spilleren har gjort over en sesong, samt hvor ofte han har lyktes eller mislyktes med det. Jeg kan se alle hans involveringer over lang tid, pluss et sted mellom 10 og 15 ulike kategorier av spillet som er billedlagt. Det eneste jeg ikke får tilgang til, er hva bestemoren hans liker på brødskiva eller onkelen foretrekker på TV.

Har 10-20 analysefolk

Denne kunnskapen er jeg langt fra alene om. Da jeg besøkte Tore André Flo i september, fortalte han at hver av de aldersbestemte lagene hos Chelsea har en egen analyseansvarlig. A-laget har "en hel haug". Det er vanlig at klubbene i de største og rikeste ligaene har et sted mellom 10 og 20 som kun har jobben med å hente eller presentere informasjon til manageren om motstander eller interessante spillere. Det er da jeg tenker: Kan vi ta det så langt at vi rett og slett risikerer å ødelegge vårt eget produkt?

Fotballekspert Lars Tjærnås

Fotball består av to deler— forsvar og angrep. Dyktige analysefolk og enda dyktigere trenere vet å vektlegge begge deler. De tar for seg motstanders styrker, men også deres svakheter, og hvordan de kan utnyttes. Hvis begge lag før en kamp har gjort det, "nulles det ut", og vi kan håpe på stor underholdning. Hvis de har vært opptatt av å bruke kunnskapen til mer å stoppe motstanders sterke sider enn å såre dem på deres svake, kan vi få en slik kamp jeg så mandag kveld.Da spilte Liverpool og Manchester United en kamp der de fullstendig tok hverandre ut. Det kan det være flere grunner til. Min påstand er at kampforberedelser har mye av skylden for at det ble så kjedelig å se på.

Lekseprøven du visste kom

Alle visste alt om alle, var forberedt til fingerspissene på grunnspill, dødballer, hvilke løp som kom hvor — og på enkeltspilleres egenskaper. Dette var på en måte lekseprøven du visste at kom, og dessuten satt med kunnskap om hvilke spørsmål som ville bli stilt. Derfor kan vi kanskje i ytterste konsekvens bli så dyktige at vi risikerer å undergrave vårt eget produkt over tid. Heldigvis er det umulig å forberede seg på alt - mot alle.

De aller beste vil uansett lure alle forberedelser og alle tiltak. Du kan aldri stoppe Messi fullt og helt. Heldigvis!

Du kan vite at Messi liker å dra ut mot høyre før han mottar ballen. Du er klar over at han helst tar med seg ballen innover i banen og fører den med utsiden av venstrebenet. Du er nesten sikker på at han enten søker skudd eller trer gjennom en medspiller med "motsatte bevegelser" når han nærmer seg 16-meteren. Du vet dette - og mye mer. Likevel stopper du ham ikke.

Messis fortrinn

Takk og pris, de ypperste på kloden har et så enormt teknisk register at de nesten alltid gjør det motstander minst ønsker at de skal gjøre. Og når de ikke gjør det, utfører de det motstanderen er forberedt på, så ytterst elagent at de likevel blir ustoppelige. Messi venter til den tusendelen der forsvareren starter å bremse ned farten før han selv akselererer. En midtstopper vet at Cristiano Ronaldo kommer inn mot bakre stolpe når innlegget slås fra et sted nær dødlinja. Likevel kan han ikke hindre at han selv hopper ti centimeter lavere en atleten fra Madeira.

Kampen mellom menneske og maskin på en fotballbane vil maskinen heldigvis aldri kunne vinne. Til det har fotball for mange variabler, for mange medspillere, motspillere og for stor bane. Det er rett og slett umulig å gardere seg mot alt og alle - alltid.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: Johaug-saken, mysteriet rundt kremen i Livigno og et hatoppgjør uten futt.