Tidligere FIFA-visepresident Jack Warner fikk millioner av kroner fra et firma i Qatar rett etter å ha vært med på å gi landet VM-sluttspillet, skriver den britiske avisen Telegraph.

Avisen skriver at utbetalingene etterforskes av FBI og at Warners eldste sønn, som bor i Miami, samarbeider med etterforskerne.

Telegraph har fått tilgang til dokumenter som viser at Jack Warner personlig fikk 1,2 millioner dollar fra et firma kontrollert av Mohamed Bin Hammam, som var FIFA-styremedlem og en hovedmann bak Qatar-søknaden.

I tillegg betalte samme firma nesten 750.000 dollar til Warners sønner og 400.000 dollar til en av hans ansatte.

Tildelingen av VM-sluttspillet i 2022 til Qatar, i desember 2010, er en av de mest omstridte avgjørelser i idrettshistorien. Den ekstreme sommerheten i landet fører trolig til at mesterskapet flyttes til vinteren.

Faktura

Qatar har konsekvent avfeid de sterke mistankene om at korrupsjon bidro til FIFA-styrets avgjørelse og hevder at alt ble gjort i tråd med retningslinjene.

Nå skriver Telegraph at ett av Jack Warners firmaer to uker etter avstemningen sendte en faktura på 1,2 millioner dollar til Bin Hammams firma Kemco med instruks om at beløpet skulle betales til Warner selv.

Warners to sønner og en av hans ansatte fikk ytterligere en million dollar.

Over en million dollar av totalbeløpet skal være for «profesjonelle tjenester i tiden 2005 til 2010».

Minst en bank på Caymanøyene nektet å overføre pengene av frykt for at transaksjonen var ulovlig. Overføringen ble til slutt gjort av en bank i New York, men FBI skal ha fattet mistanke og innledet etterforskning.

— Disse betalingene må undersøkes nøye. VM er fotballens viktigste begivenhet, og vi må være sikre på at avgjørelser fattes av de riktige grunnene, sier en kilde til Telegraph.

Avsløringer

Seks uker før avstemningen ble et FIFA-styremedlem avslørt da han tilbød seg å selge sin stemme til journalister som lot som de kom fra en VM-søker. Både han og et annet styremedlem ble suspendert fra avstemningen.

Det er også kommet anklager om at andre styremedlemmer prøvde å profittere på stemmene sine i oppkjøringen til valget.

FIFAs etiske komité etterforsker omstendighetene rundt tildelingen av VM i 2018 og 2022 og ventes å legge fram sin rapport senere i år.

FIFA-etterforskningen kan, med hjelp fra Warners sønn, føre til flere avsløringer som kaster et uheldig lys over tildelingen.

Warner og hans familie avslår overfor Telegraph å kommentere opplysningene, mens en talsmann for organisasjonskomiteen i Qatar sier at søkekomiteen holdt seg strengt til FIFAs retningslinjer og etiske regelverk.

Bin Hammam var for øvrig en av fotballens mektigste menn inntil han valgte å utfordre enda mektigere Sepp Blatter i FIFA-presidentvalget i 2011. Kort tid etter måtte han trekke seg fra alle verv og ble opprinnelig utestengt på livstid for med Warners hjelp å ha prøvd å kjøpe stemmer i presidentvalget. Utelukkelsen ble senere omstøtt av Idrettens voldgiftsrett. (©NTB).