Mens England spiller om VM-finale, øker dette mørke tallet i hjemlandet: – Det er skremmende

Britiske undersøkelser har talt: Når England spiller landskamper, øker tallene for vold i hjemmet drastisk.

Publisert:

Kan nå finale: Mot alle odds kan England onsdag ta seg til sin første VM-finale siden 1966. Nå retter en kampanje fokus på vold i hjemmet, som angivelig øker mens laget spiller kamper. Foto: Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN

  • Marius Dahl
Denne artikkelen er over to år gammel

Gjennom kampanjen «The not so beautiful game» har NCDV - National Center for Domestic Violence (Nasjonalt senter for vold i hjemmet) - belyst en undersøkelse basert på tidligere mesterskap.

De dystre tallene utarbeidet av Universitetet i Lancaster forteller at volden mot kvinner øker med hele 26 prosent når England spiller landskamp.

Med engelsk tap øker voldstilfellene med 38 prosent. Det forteller tallene som er basert på statistikk utarbeidet fra fotball-VM i 2002, 2006 og 2010.

  • ANALYSE FØR ONSDAGENS SEMIFINALE: Denne mannen har vært avgjørende for Englands VM-suksess

– Tallene fra England er skremmende, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening.

«The not so beautiful game»

Onsdag kveld spiller England VM-semifinale mot Kroatia på Luzhniki i Moskva. Landet står på hodet, og med seier blir det finale på samme arena - i så fall engelskmennenes første finale siden de vant sitt første og eneste gull hjemme på Wembley for 52 år siden.

I mellomtiden har det vært mye smerte for de engelske fotballsupporterne. Nå kaster NCDV lys over et enda mørkere kapittel som finner sted mens England spiller kamp.

J. Walter Thompson London har illustrert et bilde av en kvinne med blod i fjeset, som er blitt publisert hver gang laget har spilt kamp dette mesterskapet. Blodet tegner et rødt kors, som illustrerer St. Georges flagg, det engelske flagget.

"If England gets beaten, so will she." Domestic violence increases 26 % when they play. 38 % when they lose. Extra… https://t.co/X3rthrNzvV

– Det er trist at vi har et samfunn der så mange kvinner frykter vold fra sin nærmeste og et sykdomstegn at for eksempel en fotballkamp kan være utslagsgivende, sier Herlofson.

Mener fotballkamper kan oppmuntre til feil miljø

Tidligere i måneden publiserte magasinet «Elle» den gripende historien til Lucy. I 2006 var hun ti år gammel da hun og sin autistiske lillebror opplevde gjentagende vold etter at faren kom hjem full etter å ha sett fotball-VM på TV.

Verst gikk det utover barna i kvartfinalen mot Portugal, da England på sedvanlig vis røk ut på straffekonkurranse etter at Wayne Rooney var blitt utvist.

«Lucy var ikke redd for at England skulle tape. Hun var redd for livet sitt.»

– Fotball skaper ikke volden i hjemmet, det er oppførselen og handlingene til misbrukerne som fører til vold, sier administrerende direktør i Women’s Aid til Elle.

– Men mishandling i hjemmet skjer ikke i et kulturelt vakuum. De sexistiske holdningene, sangene og adferden under fotballkampene oppmuntrer til et miljø der kvinner blir kvittet og demetert, fortsetter hun.

– Partnervold er et stort problem i Norge

Ifølge Lucy, som fortalte sin historie, sliter hun fremdeles med ettervirkningene etter hendelense hun opplevde bare ti år gammel.

Nå advares det om at liknende historier kan finne sted også her hjemme i Norge.

Grete Herlofson, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening, mener slike historien kan forekomme i Norge. Foto: John Petter Reinertsen

– Det mange ikke vet, er at partnervold også er et stort problem i Norge. Vi har undersøkelser fra 2017 (Kantar TNS) som viser at rundt én av ti kvinner over 18 år har vært utsatt for vold fra sin partner, sier Herlofson.

Selv om generalsekretæren ikke kan vise til liknende undersøkelser basert på fotball her hjemme i Norge, kan man ikke se bort fra at voldsproblemer kan øke også under slike begivenheter også i Norge.

– Ni prosent av kvinner i Norge har opplevd mindre grov vold som å bli lugget, kløpet, slått med flat hånd eller liknende av sin partner. Seks prosent har blitt utsatt for grov vold som for eksempel å bli banket, sier Herlofson.

Oppfordrer til å søke hjelp

– Vold mot kvinner viser et usunt maktforhold mellom kvinner og menn og at vi må jobbe med holdninger helt fra barndommen av. Det er viktig at vi jobber for større åpenhet om dette, slik at flere tør å oppsøke hjelp. Dessverre er det slik at kun 20 prosent av de kvinner som har opplevd vold fra sin partner, oppsøker hjelp, sier hun.

Finalen i VM går av stabelen søndag kveld, der Frankrike møter vinneren av onsdagens kamp. Taperen spiller bronsefinale mot Belgia i St. Petersburg lørdag.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Vold
  2. Fotball-VM
  3. Partnervold
  4. Seksuell trakassering