TRONDHEIM/OSLO (Adressa.no/Aftenposten): Det er usikkert om Petter Northugs (28) forklaring oppfyller vilkårene for en tilståelsesdom. Hvis den ikke gjør det, betyr det i så fall at skistjernen er heldig hvis han får en dom før jul.

Iført blå og hvitstripete skjorte ankom Petter Northug salen i Trondheim tingrett klokken 10.00. Da tingrettsdommer Ingrid Stigum spurte om han erkjente straffskyld, svarte Northug: — Ja.

Skistjernen innrømmet at han var uaktsom, at han var klar over at fartsgrensen var 40 kilometer i timen på strekningen og at han løp fra ulykkesstedet og den skadede passasjeren.

Northug tilsto alle punktene i tiltalen, men da dommer Ingrid Stigum spurte ham ut om punktet «falsk forklaring» unnskyldte Northug seg litt.

- Var du klar over hva du holdt på med , spurte tingrettsdommer Stigum.

— Da jeg våknet på politistasjonen og skulle inn til avhør, var jeg i sjokk. Hvis jeg var med mine fulle fem, så ville jeg aldri satt passasjeren i en slik situasjon, svarte Northug.

Her går dommer Ingrid Stigum til salen der Northugs tilståelsessak skulle foregå i Trondheim tingrett. Foto: NTB scanpix

— Feil å avgi forklaringSvaret fra Northug førte til nye spørsmål fra dommeren.

— I ettertid ser jeg at jeg gjorde feil og avga falsk forklaring. Men etter en slik hendelse synes jeg det er feil å avgi forklaring såpass tidlig. Promillen var såpass høy.

Svarene gjør at dommer Ingrid Stigum må vurdere om saken kan avgjøres ved tilståelsesdom, slik Northug selv ønsker, eller om vilkårene for en slik dom ikke er oppfylt. Dersom dommeren kommer frem til at de ikke er det, så kan saken bli sendt tilbake til politiet. Stigum oppsummerte for Northug:

- Dette er et av forholdene jeg må vurdere når det gjelder om det er betenkelig å avsi dom nå. Jeg skjønner at det er bekvemt for deg å bli ferdig med saken og komme videre. Men vilkårene for straff må være tilstede. Du skal vurderes som om du var edru. Det er et generelt prinsipp i norsk rett, men du peker selv på omstendighetene rundt avhøret, at man kanskje skulle ha ventet til du ble helt edru. Vil du kommentere det ytterligere , spurte hun.

Northug ønsket ikke å gi ytterligere kommentarer.

Rettseksperter i tvil

Spørsmålet nå er om Northugs forklaring i rettssal 101 i Trondheim tingrett oppfyller vilkårene til en tilståelsesdom.

Våre eksperter er veldig i tvil.

— Hadde Northug forklart seg litt annerledes, ville den blitt sendt tilbake til politiet. Det er på grensen, sier Aftenpostens rettskommentator Inge B. Hanssen.

— Dommeren må vurdere jussen, om det er en uforbeholden tilståelse. Hvis hun kommer frem til at det ikke er det, blir saken sendt tilbake til politiet, fortsetter han.

- Ville sendt saken tilbake

— Det er jo ganske oppsiktsvekkende, ettersom Northug-leiren har gått så tydelig ut og sagt at de ønsker at dette skal gå som en tilståelsesdom, men det er ikke unormalt i rettsvesenet for øvrig, sier Hanssen.

Advokat Anniken Mellegård Douglass er enda tydeligere.

- Jeg ville nok sendt saken tilbake. Hadde jeg vært Northug, ville jeg hatt med meg advokat i salen. For akkurat under denne forklaringen, kunne det vært lurt å fått noen innspill fra en advokat, sier Anniken Mellegård Douglass.

Hvis saken sendes tilbake, vil det ta lang tid før Northug får dommen.

— Da får politiet saken tilbake og må vurdere om det fortsatt er grunnlag for punktet om falsk forklaring. Og da er vi heldige hvis rettssaken går før jul, sier Douglass.

Medieinteressen rundt Northug-saken er enorm. Foto: NTB scanpix

— Etter at krasjen inntraff så sjekket vi hverandre og spurte hverandre om det gikk bra. Da så jeg ikke på passasjeren at han var skadet. Han bekreftet til meg at det gikk bra. Jeg husker at han skrek at jeg måtte stikke fra stedet to-tre ganger og han sa at han på en måte skulle ordne opp, sa Northug med en rolig og lav stemme.Påtalemyndigheten foreslo straff på fengsel i 60 dager, bot på 200.000 kroner og inndragelse av førerkort for alltid (altså at han kan søke om å ta det på nytt om fem år).

— Det er overraskende lavt. Det er relativt mildt, sa advokat Anniken Mellegård Douglass under Adressas direktesending - og fikk støtte av advokatkollega Tore Angen.

— Jeg ville forventet noe mer, men jeg har ikke sett politidokumentene. Men det er likevel ikke snakk om noe Northug-rabatt, legger Douglass til.

Northug hadde ingen innvendinger mot den foreslåtte straffen.

PS! Domstolen sier ikke noe om hvordan straffen skal sones, så det er opp til Kriminalomsorgen å avgjøre om Northug kan få sone straffen med fotlenke i sitt eget hjem.

Fakta

Her er siktelsen mot Northug:

Siktelsen omfatter fem brudd på veitrafikkloven (§ 31) og ett brudd på straffeloven (§ 168):

  • Ifølge siktelsen blir det nedlagt påstand om fradømmelse av førerretten for motorvogn «for alltid». Normalt betyr dette at tiltalte kan søke om å få tilbake førerkortet etter fem år.

Fakta om Petter Northug jr.

  • Alder: 28 (født 6. januar 1986 i Mosvik)

  • Klubb: Strindheim

  • Yrke: Langrennsløper

  • Viktigste meritter: VM: 9 gull, 3 sølv, OL: 2 gull, 1 sølv, 1 bronse, Verdenscupen: 18 seirer, 2 sammenlagtseirer (2012/2013, 2009/10).

  • Aktuell: Møter i Sør-Trøndelag tingrett torsdag. Han er siktet for fem brudd på veitrafikkloven og ett brudd på straffeloven etter promillekjøringen i mai. (©NTB)

Vi fulgte rettssaken direkte:

(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));

  1. Siktet for å ha ført en motorvogn under påvirkning av alkohol. Blodprøven tatt 06.45 4. mai viste en alkoholkonsentrasjon på 1,65 promille i blodet.

  1. Siktet for ikke å ha ferdes hensynsfullt, aktpågivende og varsomt uten fare for andre. Ifølge siktelsen kjørte Northug for fort etter forholdene, og han krasjet også i en rundkjøring før bilferden endte i en lysmast. En passasjer ble skadd under krasjen. Bilen fikk også store skader.

  1. Siktet for ikke å ha vært oppmerksom på offentlig trafikkskilt, signal og oppmerking. Høyeste tillatte hastighet på strekningen var 40 km/t, mens målinger har vist at bilen holdt en fart på minst 83 km/t.

  1. Siktet for ikke å ha gitt hjelp til en person som har kommet til skade. Northug forlot stedet uten å ha ytt medisinsk hjelp til medpassasjeren.

  1. Siktet for ikke å ha kontaktet politiet og for å ha forlatt stedet før politiet ankom.

  1. Siktet for falsk forklaring. Ved tre tilfeller forklarte Northug at det var medpassasjeren som hadde kjørt bilen. Det førte til at vedkommende ble siktet for kjøring i alkoholpåvirket tilstand.