Torgeir Katla, Haugesund-supporter.

FK Haugesund er en ung klubb. Så ung at jeg har fulgt klubben fra starten. Derfor tenkte jeg det kunne være spennende å rangere de ti beste spillerne i klubbens historie.Å rangere spillere er særdeles vrient. Man kan også diskutere kriterier for en slik rangering. For meg handler det det alles mest om kvalitet og innflytelse og ikke så mye om hvor lenge spillerne har vært i klubben, lojalitet og andre sikkert vesentlige faktorer.

Her er min liste:

1. Umaru Bangura

Etter å ha startet karrieren sin i Haugesund som midtbanespiller med to hårreisende tilbakespill på samvittigheten, endte Bangura opp som Tippeligaens beste forsvarsspiller og den viktigeste brikken i klubbens bronsesesong. Han var helt strålende som midtstopper og ryddet opp i det aller meste. Selvsagt undervurdert av hovedstadspressen og TV2, men vi som følger klubben tett vet hvor viktig han var. De to sesongene uten han har vist hans viktighet på en slående måte.

2. Nikola Djurdjic

Jeg tipper veldig mange andre vil sette den serbiske spissen på førsteplass i en slik kåring. Kanskje hadde han fortjent det? Det må ha vært en drøm å spille på lag med Niko. Han jaget og løp på alt og irriterte motstanderne. Arbeidsmoralen og målteften gjorde han til en uvurderlig spiller for klubben. Å finne en slik spiss gjennom et tilfeldig prøvespill er som å vinne førstepremien i Lotto to ganger på rad. Nå er Niko i Bundesliga og Augsburg, men for oss her i Haugesund er det minnene fra årene i Norge som gjelder.

3. Anders Blomquist

Her skal vi tilbake til Åge Steen og årene rundt årtusenskifte. Blomquist var en fantastisk spiller. Kreativ, målfarlig og en strålende type. Han herjet i Tippeligaen, selv om laget han spilte på ikke akkurat var av stor kvalitet. Jeg er overbevist om at han hadde endt opp som svensk landslagsspiller. Men en skade satte en stopper for en strålende karriere. Skaden oppstod etter en takling av Erik Hagen. Du kan trygt si at Vålerenga-stopperen ikke står høyt oppe på listen over mine personlige favorittspillere..

4. Thomas Sørum

Thomas «Chippen» Sørum. For en avslutter og for noen sesonger han hadde i Haugesund. En strålende type som sendte oss til Tippeligaen i 2009. Han var spissen vi hadde lengtet etter og som egentlig bare har vært skikkelig god i en klubb. Du er fortsatt velkommen tilbake til Haugesund, Thomas!

5. Asbjørn Helgeland

Den nåværende sportssjefen var stjernen og den første «signeringen» til den nybakte klubben høsten 93 og vinteren 2004. En slepen hengende spiss og en nøkkelspiller gjennom hele første kapittel av FK Haugesund. Akkurat som han nå er en like viktig og sentral person i klubbens beste år.

6. Magnus Samuelsson

Den rødhårete svensken var en publikumsfavoritt. Solid, pasningssikker og strålende som anker på et velspillende lag under Åge Steen. Tenk om dagens lag hadde hatt en slik personlighet og kvalitetsspiller sentralt på midtbanen…

7. Per Morten Kristiansen

Den eneste i kåringen som fortsatt er i klubben. Trolig er han inne i sin siste sesong. «Mr Reliable» har vært sikkerheten selv gjennom hele Grindhaug-perioden og faktisk før det. Enda en undervurdert spiller. Mens Jarstein gjorde tabbe etter tabbe, men fortsatt fikk spille på landslaget, stod PMK støtt som fjell på rette siden av Boknafjorden.

8. Christian Grindheim

Grindheim debuterte da Helgeland ga seg. Selv om han spilte i klubben da den slet med å komme seg tilbake på toppnivå så markerte han seg som en midtbanesjef av dimensjoner. At Viking hentet Jone Samuelsen og ikke Christian er fortsatt en fin historie å tenke tilbake på. Det eneste triste var at han valgte Oslo etter utenlandsoppholdet sitt. Vi mangler sårt en Grindheim-type på sentral midt.

9. Bala Garba

En publikumsfavoritt og en nøkkelspiller i mange år. Rask, uforutsigbar og med en slakk skuddfot sjarmerte han de aller fleste. En veldig god spiller og kanskje litt undervurdert totalt sett. Jeg savner «Garbashow» på stadion.

10. Jørgen Hammersland

«Forsvarskongen vår det e han». En slepen og utradisjonell midtstopper i norsk målestokk. Historisk for å ha scoret vårt første mål i toppdivisjonen. Mange undrer seg sikkert over valget mitt av han, men han bare måtte være med på min toppliste. Jeg har sjelden vært så skuffet som da han ikke fikk ny kontrakt med klubben. En feilvurdering som ganske sikkert flere angret på.

Det eneste jeg er sikker på etter å ha laget en sånn liste er at mange er uenige med meg. Noen vil sikkert påpeke store mangler eller åpenbare feil. Jeg hadde helt sikkert gjort det samme. Men det er jo en del av sjarmen med fotball, det er like mange meninger som det er folk som er interesserte.

Så kjør på, hva er din liste?

Me e de kvite og blå!