Norsk Fotballtrenerforening arrangerte i går sitt cupfinaleseminar for 20. gang. Syv av de 15 (sidestilte hovedtrenere i Odd) som startet 2006 som hovedtrenere i eliteserien, har ikke lengre jobben, og den nye trenerrollen var tema for åpningsdebatten på Idrettshøyskolen.

— Et lag som Rosenborg er en bedrift i underholdningsbransjen, med ett produkt: Et godt fotballag. Dermed ansetter direktørene sin egen sjef, fotballfaglige sjef. De må finne en fagmann, og underveis evaluere hva han kan, ikke tabellposisjonen, åpnet Eggen. Selv er han det beste, norske eksempelet på at langsiktighet på trenersiden gir suksess.

Til Aftenposten utdyper Eggen:

— Klubben må ansette en fagmann den mener passer inn, og hvis den er så uheldige at den rykker ned, så må den i alle fall beholde ham. Treneren er jo ikke blitt noen dårligere fagmann selv om laget rykker ned. Det blir en for lettvint løsning, og det aller farligste ved å gi hovedtreneren hovedansvaret og hive ham ut, er at du fraskriver spillerne ansvar, mener Eggen.

Onnhjelper.

I panelet satt også tidligere RBK-målvakt og nå assistenttrener på landslaget, Ola By Rise. I tillegg var VGs Truls Dæhli og forretningsmann og talentspeider Terje Liverød med.

— Treneren er degradert fra å være storbonde til onnhjelper i ferien, en slags rallar. Treneren må gjenvinne makten, og jeg tror det er mulig. Har man rykket ned to divisjoner, så kan man også rykke opp igjen. Jeg tror de klubbene som lar det fotballfaglige gjenvinne makten, kommer til å vinne mange slag på sikt, sa By Rise.

Sportsdirektøren.

Terje Liverød, med mye erfaring fra latinamerikansk fotball og talentspeiding for den tyske toppklubben Schalke 04, var ikke enig med de to rosenborgerne om trenerens rolle.

— Jeg tror ikke det er snakk om degradering, men en spesialisering. Fotballklubbene er blitt bedrifter, som krever profesjonell ledelse. En trener kan ikke lengre fungere som Nils Arne gjorde i Rosenborg, mente Liverød og fortsatte med at treneren bør rapportere til en sportsdirektør eller manager, som igjen rapporterer med styret, noe som selvsagt møtte hard motbør fra Eggen:

— Jeg har tro på en flat struktur!

De som forsvant

Dette er rekken av trenere som forsvant fra sine jobber i eliteserien denne sesongen:

Kjetil Rekdal, Vålerenga

Tom Nordlie, Start

Tom Prahl, Viking

Per-Mathias Høgmo, Rosenborg

Ivar Morten Normark, Tromsø

Frode Grodås, HamKam

Arild Stavrum, Molde