SANDNES (aftenposten.no): Kristin Størmer Steira smiler med hele seg når hun tenker på frieriet på en fjelltopp i Nepal. Mannen som fridde 17. april er Devon Kershaw (31), en av verdens beste langrennsløpere.

Da paret traff hverandre, visste begge hva de ville. Størmer Steira med et langt samboerskap bak seg, og en tøff tid som gjorde at hun vurderte å kutte ut toppidretten.

— Etter VM på hjemmebane i 2011 var jeg ganske bestemt på å legge opp. Det handlet også om den situasjonen jeg var i da, i forhold til min daværende samboer og familie. Jeg kjente på at det begynt å bli litt nok. Det var dessuten så lenge til neste OL, men så endret mye seg året etter. Jeg flyttet til Oslo, og bare det å forandre ting og tang gjør at man får ny motivasjon. Kanskje handler det også om at jeg ble kvitt dårlig samvittighet fordi jeg var mye borte, forteller Kristin Størmer Steira.

Ny start

PAR: Kristin Størmer Steita og Devon Kershaw planlegger å stifte familie. Foto: NTB scanpix / METTE BUGGE

Da canadiske Devon Kershaw, verdensmester fra lagsprint i Kollen i 2011, kom inn i den norske langrennsløperens liv, ble det lettere å satse videre. Nå er det VM i Falun til vinteren som gjelder for begge, og veteranen er på landslagssamling på Lillehammer i disse dager.Hun ønsker ikke å være bombastisk med hensyn til om hun skal gi seg etter den sesongen, noe som har vært antydet.

Samtidig kjenner 33-åringen på at det går mot slutten av karrièren, og hun svarer bekreftende på at hun gjerne vil ha barn.

— Jeg har presset kroppen i snart 15 år. Da er det kanskje greit at den får litt ro når man skal jobbe med andre ting, flirer utøveren.

Gull i vente

Størmer Steira bærer ringen på fingeren stolt. Bryllupet skal stå neste sommer. Langrennsløperne er inne i en bryllupsboom, kan det se ut til. Øystein Pettersen giftet seg nylig, Martin Johnsrud Sundby skal også gjøre det neste sommer.

— Det sier vel noe om at langrennsløpere holder på med idretten sin lenge, og at mange er i den alderen da det er normalt å binde seg. Da jeg traff Devon, var det hyggelig å kunne si ja.

- Skal dere eventuelt legge opp samtidig?

— Jeg ser ikke noe mørkt på at den ene fortsetter og at den andre gir seg. Vi vet akkurat hva dette livet her består i, så det blir ikke noe problem. Vi er så mye borte fra hverandre uansett, så det kan etter hvert bare bli bedre. Vi har ikke noen jobb som det er lett å få barn i. Jeg ser vel for meg at jeg er ferdig da. Alt til sin tid.

Størmer Steira har tre VM— og ett OL-gull, alle fra stafett. I mesterskap har hun aldri fått den individuelle medaljen, og det jobber hun for nå.

— Individuelt gull mangler. Det henger høyt og er en drøm. Jeg føler at jeg mislykket veldig på duatlon i OL, den distansen jeg er så glad i og som er morsom å gå. Det største målet i Falun er å være med på å prege den.

- Har du gjort noen forandringer for å det beste ut av deg selv?

— Siden jeg har trent veldig mye i mange år, tenker jeg at treningsmengden skal litt ned. Da vil jeg få mer overskudd hele veien. Jeg jobber mer med styrken, særlig i forhold til det med kraft. Det er mye fellesstart, og jeg må være med når rykket går. Jeg er veldig glad i å trene, men det kan fort bli seigt. Nå er det kortere økter og heller litt hurtighet på hver økt.

- Hva vil du savne den dagen du sier takk for deg?

— Veldig mye. Akkurat det med oppmerksomhet er både- og. Jeg tror jeg vil synes det er veldig godt når jeg ikke har det. På den ene siden er det morsomt når jeg ser øynene lyser opp til unger som kommer bort og vil ha autograf. På den annen side slipper jeg da kommentarene i butikken. "Skal du ha taco til middag? Kan du spise det da?". Det ville du kanskje ikke sagt til en fremmed, men det er nok godt ment. Folk vil gjerne si noe, men vet ikke hva.

Størmer Steira føler seg privilegert: "Trene to ganger om dagen, og så er det jobben min!", men hun vil videre.

— Jeg begynner på Master på BI til høsten, fordi jeg har lyst til å lære litt mer om business. Hvis Oslo får vinter-OL i 2022, vil jeg gjerne jobbe med det. Jeg krysser fingrene for at Norge går inn for OL, slik at vi kan være med på å endre lekene i den retningen vi ønsker, med tanke pengebruken og alt det der, og samtidig gjøre det veldig bra sportslig. I de OL jeg har deltatt i har det ikke akkurat vært mange tilskuere. Da hjelper det ikke at det er flott og fint. Norge kan skape slike folkefester.

— Mange mener det er et kraftigere signal til IOC hvis Norge ikke melder seg på i kampen, at det kanskje blir større endring da?

— Det kan gå begge veier. IOC får alltids noen til å arrangere. Jeg har fremdeles mer tro på å gjøre noen innenfra istedenfor å boikotte.

Profil

Kristin Størmer Steira

Født: 30. april 1981

Bor: I Oslo, født i Rana, oppvokst i Tana.

Klubb: IL Forsøk

Meritter: Tre VM- og ett OL-gull i stafett, tre verdenscupseire. VM-bronse i dobbelt jaktstart (Oberstdorf 2005), VM-sølv og bronse (Sapporo 07), OL-bronse (Sotsji 14). Her 3. plass sammenlagt fra Tour de Ski.