Sven-Göran Eriksson fikk under tre måneder på seg til å skape et lag bestående av frihetselskende individualister. I dag står han foran et av sine livs tøffeste kamper – VM-start mot Portugal.

En kald engelsk vårdag, eller 4. mars i år for å være eksakt. Rett bortenfor det storslåtte huset Sven-Göran Eriksson eier i London, på Queens Park Rangers' hjemmestadion Loftus Road, skal Elfenbenskysten og Sør-Korea møtes til privatlandskamp. Fotballedelsen i Elfenbenskysten vil ha et møte med Svennis etter kampen. De vil ha svensken inn som landslagstrener.

Etter kampen på Loftus Road går Svennis inn på et møterom med representanter fra fotballforbundet til Elfenbenskysten.

Etter en halvtimes samtale får han et forlokkende tilbud.

– De spurte hva jeg gjorde i dag, sier Svennis til det svenske magasinet Offside.

– Ikke noe, svarte jeg.

– Overta oss før VM da, var tilbudet. Jeg tenkte; bra spillere, ett VM til – hvorfor ikke?

Svennis brukte det kommende døgnet å tenke på. Deretter svarte han ja til å bli ny trener i Elfenbenskysten – 79 dager før VM-starten.

Alt om VM får du her:

Fast partner

Han hadde aldri tidligere satt sine ben i Elfenbenskysten – hverken som trener, spiller eller som privat person.

Svennis hadde dårlig tid. Med seg i trenerstaben hentet han som vanlig inn sin faste assistent, den trekkspillspillende Tord Grip. I tillegg er tidligere Viking-trener Benny Lennartsson med, også han som assistent.

Det første de måtte gjøre var å kartlegge hvilke spillere som skulle med til VM. Ledelsen i Elfenbenskysten sendte lister over hvilke spillere som hadde vært med tidligere. Deretter delte den svenske trenerstaben Europa mellom seg.

Svennis tok England, Grip hadde ansvaret for å kartlegge landets spillere i Sveits og Tyskland, mens Lennartsson fikk Frankrike.

– Tiden er vel det eneste du ikke får gjort noe med. Du får heller ikke spillere tilgjengelig før de forskjellige ligaene er ferdigspilt, sier han.

FØLG KAMPEN DIREKTE HER KL.16: Elfenbenskysten — Portugal

Kuttet troppen

Ganske raskt fikk Svennis 24 spillere ned på papiret. De skulle opp i 30, som skulle presenteres for FIFA ved første uttak. Deretter kuttet de troppen ned til 23 spillere.

Som nå er her i Sør-Afrika.

– Da vi samlet spillerne hadde vi en knapp måned på oss. Vi har jobbet veldig med å være mest mulig organisert. Er vi ikke det mot Brasil og Portugal, som vi møter her, kan vi like gjerne holde oss hjemme, sier han.

Ordet organisering har ikke akkurat vært synonymt med den svenske trenerens nye landslag. Landet har lenge levd i skyggen av afrikanske land som Kamerun, Ghana, Nigeria og Senegal. Lenge var organisering og defensivt spill fremmord.

Men i 1992 vant de overraskende Afrikamesterskapet. Deretter grunnla de et ungdomsakademi hos klubben ASEC Mimosas i landets største by, Abidjan. Her ble den desidert største stjernen av dem alle skapt, Didier Drogba.

Elfenbenskysten opplevde stor utvikling frem til VM i Tyskland for fire år siden. Da slo landslaget sprekker. Med interne konflikter og spillere som mest av alt tenkte bare på seg selv, forsvant de ut av VM allerede etter gruppespillet.

Nå må Svennis vinne spillernes tillit. Han må få afrikansk løssluppenhet og spontan spilleglede til å finne sin form og struktur i et fasttømret 4-3-3-system. Han har forhåpentlig en skadefri Drogba med midt i spissleddet. Svennis vil sikkert bruke både Gervinho og Kalou på flankene i angrepet. På sentral midtbane har han Yaya Touré (Barcelona).

– Vi har spillere med stor hurtighet, sterk fysikk og teknisk begavelse. Vi har alle forutsetninger for å lykkes i VM. Selv om vi er i sterk gruppe (Portugal, Brasil og Nord-Korea) har vi jobbet hardt for å lykkes her, sier Svennis på plass i Sør-Afrika.

REKK ÉN HÅND I VÆRET: Didier Drogba og lagkameratene trener i Port Elizabeth. (Foto: Scanpix)