ULLEVAAL (Aftenposten): De norske spillerne var forberedt på at det kunne bli en del ledige stolseter mot Finland på Ullevaal. Men at 23.000 ledige stolseter skulle lyse i mot dem var det ingen som hadde trodd.

— Det er kjedelig å komme ut til en landskamp å se at det er så få folk på tribunen. Rett og slett kjedelig, sier Stefan Johansen til Aftenposten.

Celtic-profilen scoret Norges andre mål i 2-0-seieren da han forfulgte et tilbakespill som den finske keeperen klønet bort. Johansen jaget og vant ballen og punkterte kampen. Seieren var viktig, prestasjonen dårlig, men publikumsoppmøtet var verst.

Dårligst på 24 år

Verst siden 1992 faktisk. På 24 år. Kun 4675 var på tribunene. Dagen før kampen offentliggjorde Norges Fotballforbund at det var solgt 7000 billetter. Det var med andre ord en del som lot billetten ligge i ro hjemme.

Man må helt tilbake til mai 1992 og oppgjøret mot Færøyene for å finne noe svakere. Da var det 4165 tilskuere på plass på landets nasjonalarena, melder NTB.

— I treningskamper er publikumsoppmøtet uforutsigbart, det er mange ting som spiller inn. Jeg er glad for dem som kom, sa landslagssjef Per-Mathias Høgmo etter kampen.

— For oss gjelder det å vinne kamper og bygge oss opp til VM-kvalifiseringskampen mot Tyskland. Da vet vi at det blir fullt hus, sier Høgmo skråsikkert.

— Må bygge opp på nytt

Stefan Johansen satt på benken i 1. omgang. Han kikket rundt seg og fikk se en landskamparena nærmest blottet for tilskuere.

foto
Stefan Johansen scoret ett av Norges mål mot Finland, men syntes det var kjedelig å se at så få tilskuere hadde tatt turen til Ullevaal. Foto: NTB Scanpix

— Det er trist. Men jeg skjønner at interessen fikk seg en knekk etter Ungarn-kampene i fjor. Vi fikk også det. Men hva skal vi gjøre? Vi kan ikke tvinge folk på kamp. Vi må bare starte på nytt og bygge opp entusiasmen igjen. Det klarte vi ikke mot Estland, ikke i 1. omgangen her mot Finland, men i 2. omgangen ble det bedre. Det var viktig å få den seieren og vise folk at vi kan score mål, sier Johansen.Jo Inge Berget satt også på benken i 1. omgang, før han kom inn og scoret Norges første mål. Et mål som senket skuldrene for et norsk lag som trengte selvtillit.

— Det var dårlig oppmøte, altfor få folk, men Norge i mars, det er ski som gjelder da. Folk ble skuffet i fjor høst, det bar det preg av på tribunene i dag. Vi skulle ønske vi trakk flere tilskuere, men nå trekker vi ikke flere enn 4600 tilskuere, da må vi jobbe med det, sier Berget.

Og legger til:

— Vi får skylde litt på oss selv, også. Hadde vi hatt et EM til sommeren tror jeg flere hadde kommet. Men dette sier litt om hvor fort det snur i fotball. Etter Bulgaria borte i fjor snudde alt. Så røk vi mot Ungarn, og da er vi helt på bunnen igjen. Vi får bare starte der og jobbe oss opp igjen, sier Malmö-spilleren.

— Vi elsker det vi gjør

Norges kaptein, Per Ciljan Skjelbred – som langet ut mot norsk presse etter kampen, tror det er flere faktorer som spiller inn på oppmøtet.

— Det drar kanskje ikke så mye folk med Finland hjemme etter en påskehelg. Det er sent på kvelden, og kanskje er det lettere å sitte hjemme og se det på TV eller gjøre andre ting. Det kan ikke vi gjøre noe med, vi spiller fotball og elsker det vi gjør. Vi blir veldig glad når det er fullt hus og trøkk rundt kampene, det gir oss litt mer glede. Men jeg har full forståelse for det.

- Hva kan man gjøre for å få dem tilbake?

— Forrige samling hadde vi fullt hus her. Vi må prøve å få en god start på kvaliken og få noen gode resultater. Det er en veldig spennende generasjon som kommer opp, og for norsk fotball er det viktig at de blir sett, svarer Ciljan.

Martin Ødegaard har forståelse for at folk holdt seg hjemme.

— Jeg forstår at det ikke kommer flere. Det har vært påske, og folk er kanskje slitne. Det er vel ikke den morsomste kampen å komme på heller kontra de vi spilte tidligere. Det må vi kanskje regne med, men vi skulle gjerne hatt litt flere folk her.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Høgmo får refs for å ha fjernet seg - og landslaget - fra folket: