Trenersparking, pengekrangel, treningsboikott, mer pengekrangel, sportsminister på hastebesøk, trener som trakk seg, statsminister på hastebesøk, enda mer pengetrøbbel og en trener som kom tilbake.

Dette er hovedingrediensene i en stor suppe kort tid før et lite afrikansk land skal VM-debutere. Og store deler av skylden får kravstore spillere.

— Selv i Afrika trodde jeg ikke det var mulig til å lage så mye rot, sier Michael Anibeze. Han er frilanser fra Nigeria og en av de beste kjennerne av afrikansk fotball.

Kun timer før gårsdagens VM-debut mot Sør-Korea i Frankfurt, hersket det full forvirring om hvem som skulle lede Togo fra benken. Til slutt dukket Otto Pfister opp. Tyskeren som ble ansatt i mars, men som fikk nok av hele kaoset fredag og trakk seg. Fire dager senere var han tilbake.

— Jeg forstår ikke at han orker å returnere til det rottereiret, men VM ble vel for stort til å si nei til, sier Anibeze.

Krangler om penger

Og bakgrunnen for hele oppstyret er selvfølgelig penger.

Spillerne vil ha 200.000 dollar. (ca. 1,2 millioner kroner) hver for å spille mesterskapet. 38.000 dollar (ca. 225.000 kroner) for hver seier og 19.000 dollar (ca. 115.000 kroner) for uavgjort.

— De to siste kravene er bare å innfri. De kommer ikke nærmere poeng enn det de gjorde i dag mot Sør-Korea, så det blir gratis, smiler Anibeze om det VM-landet som ligger lavest på FIFA-rankingen.

I lutfattige Togo er en gjennomsnittlig årsinntekt 3000 kroner. Da er 1,2 millioner for tre kamper regnet for å være rimelig heftig.

— I Togo synes de kravet er helt ute av alle proposisjoner, sier Anibeze.

Bak kravet står spillere som er profesjonelle i Europa.

— De burde sett på det å spille VM for sitt hjemland som en ære. Pengene bør gå til å bygge ut anlegg slik at fotballen i Togo kan utvikle seg ytterligere, mener Anibeze.

Spilte for seg selv

Togo-spiss Emmanuel Adebayor hevder han har et avslappet forhold til pengekrangelen.

— Tjener jeg ikke disse pengene i dag, så kan jeg gjøre det i morgen, sier Arsenal-spissen med flere år bak seg i Monaco.

— Han har nok penger til å ligge på ryggene resten av livet, og så er han med på dette sirkuset. Han burde skamme seg, er den klare talen fra Anibeze.

I helgen satt både sportsminister Ayouta Ouyenga og statsminister Edem Kodjo og forhandlet med spillerne, uten å komme til enighet. I morgen fortsetter forhandlingene. Det betyr at sirkus Togo fortsetter.

— Vi har fremdeles mange problemer med forbundet som må løses. I dag spilte vi kun for oss selv og på grunn av stolthet, sier Togos første VM-målscorer gjennom tidene, Kader Mohamed.

— Leder Otto Pfister laget mot Sveits mandag?

— Den som stiller på kampen, får se, kommer det med et smil fra Pfister selv.