Den siste tiden har det stormet rundt det ESPN-eide arrangementet, som for aller første gang skal arrangeres i Norge denne uken.

Søndag ble det kjent at Skiforbundet bryter avtalen de hadde inngått med arrangør TV 2 på grunn av manglende tillatelse til å gjennomføre dopingtester under konkurranse.

Nå skriver Verdens Antidopingbyrå (WADA) i en pressemelding at byrået "er bekymret".

  • Se Aftenposten TV-programmet Kultur diskutere øverst i artikkelen: Er det ok å bruke 42 millioner av fellesskapets kroner på X Games?

– Overraskende og beklagelig

Produksjonen av snø er for lengst i gang på Tøyen. X Games arrangeres her fra 24. til 28. februar. Foto: INGAR STORFJELL, Aftenposten

– Selv om X Games er et uavhengig og privat arrangement, er det likevel overraskende og beklagelig at det ikke kommer til å bli gjennomført dopingtester under mesterskapet, sier WADA-direktør David Howman i pressemeldingen.– Det sender feil signaler til utøvere i en sårbar tid for ren idrett over hele verden.

Det er to sett med regler som det dopingtestes for. Det ene er prestasjonsfremmende midler som anabole steroider, EPO og lignende. Dette kan det testes for hele tiden. I tillegg finnes det stoffer som man bare tester for under konkurranser, for eksemepl narkotiske stoffer som cannabis og kokain. Det er altså i den sistnevnte kategorien arrangøren ESPN ikke ønsker tester.

WADA: – Forventer at X Games begynner med dopingtester

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, mener denne typen stoffer kan virke prestasjonsfremmende.

— Da kan man blant annet snakke om at man blir mer vågal og at man får økt årvåkenhet. Man skal ikke se bort ifra at det øker prestasjonene, sa Solheim til Aftenposten.

Big Air-konkurransen i X Games skal arrangeres like ved Tøyenparken i Oslo. Foto: Stein J Bjørge

Verdens Antidopingbyrå slutter seg til kritikken som Antidoping Norge allerede har kommet med.– WADA ønsker å gjenta det som er uttrykt fra Antidoping Norge. Vi er dypt skuffet over at situasjonen er som den er. Vi forventer at X Games tar i bruk et kvalitetsstemplet antidopingprogram, slik at utøvere – og ikke minst publikum – kan ha tillit til konkurransen.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: