ULLEVAAL STADION: Tvedt er klar på at kravene fra kulturministeren om at regnskap med bilag skal offentliggjøres fra og med neste år blir fulgt. Men han vil ikke uten videre etterkomme oppfordringen fra kulturminister Linda Hofstad Helleland om å iverksette en slik offentlighet fra dagens dato.

— Vi har tatt oppfordringen ved å nedsette åpenhetsutvalget. Brevet fra kulturministeren fikk jeg for to timer siden. Dette brevet skal jeg ta til styret og om vi følger oppfordringen skal jeg svare på når åpenhetsutvalget er ferdig med sitt arbeid, sa Tom Tvedt til Aftenposten tirsdag ettermiddag.

Utvalget vil ha ferdig sitt arbeid om åpnhet i idretten først i september.

  • Mer om kravene fra kulturministeren:

Tvang måtte til

Etter at kulturminister Linda Hofstad Helleland i morges gjorde det klart at hun ville tvinge Norges Idrettsforbund til offentlig å legge frem regnskap med bilag neste år, hadde idrettspresidenten kalt inn til en pressekonferanse på kort varsel.

På denne pressekonferansen gjorde han det helt klart at forbundet ikke hadde noe som helst annet valg enn å etterkomme kravet fra Helleland. Hun representerer den, uten tvil, største sponsoren til norsk idrett.

— Dette er et tydelig brev fra kulturministeren hvor hun gir klare signaler på hva hun forventer av oss i 2017. Slike krav har vi forholdt oss til før, og det vil vi gjøre også i fremtiden, sa Tom Tvedt.

  • Helleland var ikke helt fornøyd etter to møter med idrettstoppene:

Viser til utvalgets arbeid

Ut over dette viste han hele tiden til den kommende rapporten fra det som nå etter hvert kalles åpenhetsutvalget eller Bernander-utvalget. Dette er et utvalg som skal ledes av tidligere Høyre-politiker og kringkastingssjef John G. Bernander.

Utvalget skal se på hvordan idretten skal og kan bli åpnere og kommer trolig til å avgi sin rapport og innstilling i september. Tom Tvedt ser ikke bort fra at konklusjonene til Bernander-utvalgets arbeid kan bli mer omfattende enn kravene fra kulturminister Helleland.

— For meg står det arbeidet dette utvalget skal gjøre frem som enda viktigere enn noen gang. Vi skal åpne opp organisasjonen vår på en demokratisk måte, men vi skal la utvalget få lov til å arbeide. Utvalget står helt fritt og kan gå langt ut over det ministeren krever, sier Tvedt.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det diskuteres hvor åpen vi skal kunne kreve at idretten er:

Mer om saken:

Ola Bernhus kommenterer: