Ordfører ut mot Sesilåmi-avlysningen: – Ingen dokumentasjon på at det er et spesielt år i år

Valle-ordfører Steinar Kyrvestad mener det ikke foreligger dokumentasjon på mer villrein i løypeområdet for Sesilåmi enn normalt.

Publisert:

Observasjon av villrein i løypeområdene for Sesilåmi er årsaken til at årets styrkeprøve fra Setesdal til Sirdal er avlyst. Valle-ordføreren savner dokumentasjon på det er mer villrein i år enn det pleier. Foto: Jon Anders Skau

  • Åge Harald Drangsholt

VALLE: Forrige mandag ble det klart at det svært tradisjonsrike rennet fra Setesdal til Sirdal blir avlyst. Det skulle blitt arrangert førstkommende lørdag. De siste årene har det samlet rundt 1000 deltakere, men i toppårene har over 2000 gått de 53 kilometerne fra Brokke til Sinnes.

Årsaken til avlysningen skal være at den milde vinteren har gjort det utfordrende for villreinen å få tak i mat, og at den derfor i større grad enn normalt har trukket ned i løypeområdet for Sesilåmi.

Flertall for avlysning

I et leserinnlegg i Fædrelandsvennen sår Kyrvestad tvil om grunnlaget for avlysningen.

– Inntil jeg får dokumentasjon betviler jeg grunnlaget for avlysningen, sier Kyrvestad til Fædrelandsvennen.

Det var ni av 13 personer i verneområdestyret for Setesdal Vesthei, Ryfylke- og Frafjordheiane (SVR) stemte nei til å la Sesilåmi gå som normalt.

Steinar Kyrvestad, ordfører i Valle. Foto: Marit Simonstad Kvaale

På hjemmesiden deres forklarer de avlysningen slik:

«Sesilåmi går gjennom verna område og i viktige vinterbeite for villrein. Den siste tida er det observert fleire mindre flokkar i områdene der renntraseen går. Grunna den særleg vanskelige beitesituasjonen i år er det viktig at villreinen får ro der den er.»

Men dette holder ifølge Kyrvestad ikke mål:

– Det foreligger ingen dokumentasjon på at det er et spesielt år i år, selv om det er mange folk som mener det, sier Kyrvestad.

Les også

Avlyser årets Sesilåmi: – Ikke et godt alternativ å bruke reserveløypa

– Forholder oss til observasjoner

Bjørn Laugaland er styreleder i SVR, og svarer slik på Kyrvestads påstand om manglende dokumentasjon.

– Da er det så enkelt at han er uenig med flertallet i styret, sier Laugaland.

– Har dere dokumentasjonen han etterlyser?

– Vi forholder oss til de observasjoner som Statens Naturoppsyn har gitt oss. Dette handler om dyret og deres levekår. De er sårbare og sliter med å få tak i mat, svarer Laugaland.

Ørjan Ravndal er daglig leder i Sesilåmi, og føler heller ikke at han har fått god nok dokumentasjon på at det var nødvendig å avlyse styrkeprøven.

Ørjan Ravndal, daglig leder i Sesilåmi Foto: SkiOpplevelser

– Jeg føler ikke at det foreligger god nok dokumentasjon til å forsvare en så drastisk avgjørelse. Husk at Sesilåmi går én dag i én trasé og det kan jeg ikke skjønne annet enn at vil gi forholdsvis liten forstyrrelse for reinsdyrene. Jeg vil anta at det vil være til mindre sjenanse enn skiturister som går fritt omkring og møter reinsdyr fra alle kanter, sier Ravndal.

Les også

Kristiansander med maktdemonstrasjon i langrenn: – Tror aldri det har skjedd før

Styrer mot underskudd

Han legger ikke skjul på at avgjørelsen har fått det til å koke.

– Samtidig må jeg ha respekt for avgjørelsen som styret tok på grunnlag av innstillingen til forvalterne. Vi skal ha et evalueringsmøte over påske, og da må vi virkelig snakke sammen om framtida, sier Ravndal.

Tross årets store nedtur nekter han for å gi opp håpet om at Sesilåmi på litt sikt skal nærme seg gamle høyder.

– Jeg har et sterkt inntrykk av at det virkelig er håp for Sesilåmi. Dessuten tror jeg at de grepene vi har tatt gir grunnlag for ytterligere vekst. Det virker fortsatt som at Sesilåmi er den ultimate skiløperutfordringen for mange, sier Ravndal.

– Mange sier at de vil delta neste år selv om det ble avlyst i år, sier Ørjan Ravndal. Foto: Jon Anders Skau

Han forteller at de 700 som hadde meldt seg på får tilbake 50 prosent av påmeldingsavgiften, men at arrangørene like fullt styrer mot et stort underskudd.

– Hvor stort underskuddet blir avhenger av om vi får tilslag eller ei på søknad om offentlig støtte på 200.000 kroner, sier Ravndal.

Les også

De kommer fra sørlandskysten – og herjer med norgeseliten: – Helt uvanlig

Frykter nye avlysninger

Valle-ordfører Steinar Kyrvestad hevder at overnattingsbedrifter i Setesdal taper hundretusener av kroner på avlysningen, og peker på at Sesilåmi i år også hadde fått en stor mulighet til å utvikle seg videre som en del av «challenger»-gruppa til Ski Classics.

– Hvis uvær i tillegg tvinger oss til å avlyse i nær framtid er arrangementer virkelig ille ute, mener Kyrvestad.

– Hva ønsker du å oppnå?

– At framtidige beslutninger skal være faktabasert og ikke på grunnlag av synsing, slik SVR har gjort nå. Dessuten ønsker jeg at Direktoratet for naturforvaltning og Fylkesmannen skal gå gjennom grunnlaget for årets avlysning, sier Kyrvestad.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Sesilåmi
  2. Setesdal
  3. Brokke
  4. Sirdal