3. august: Situasjonen er kritisk for et Åsane-lag i fritt fall. Tapet mot Strømmen var deres niende på de elleve siste kampene, og klubben fra nordre bydel ser ut til å få et kortvarig opphold i 1. divisjon.

25. september: Siden tapet for Strømmen har Åsane kun tapt en eneste fotballkamp. Med seks kamper igjen å spille har de en luke på fem poeng ned til nedrykkslagene, og ligger med det godt an til å berge plassen i divisjonen.

Hva har skjedd?

— Kjent med nivået

— Egentlig veldig lite. Vi har ingen hemmelige formler, sier trener Kjetil Knutsen.

Resultatene har snudd for trener Kjetil Knutsen og Åsane. Foto: Elias Dahlen

Ifølge ham gjør nemlig ikke Åsane så veldig mye annerledes nå enn de gjorde da de slet midtveis i sesongen. Treningene er ganske like, spillerne, med unntak av nysigneringene Geir André Herrem og Jacob Glesnes, er stort sett de samme og taktikken er relativt uforandret.— Vi har sagt det samme hele tiden: Mange av spillerne våre har måttet ta et nytt nivå denne sesongen. Vi har derfor vært klar over at vi kom til å variere i prestasjonene. Nå virker det som om spillerne er blitt mer vant til nivået, sier Knutsen, som også trekker frem en annen vesentlig faktor: kampprogrammet.

I vår og sommer spilte Åsane ofte to kamper i uken, mens de siden august har vært i en "normal" kampsyklus med kamp hver helg.

— Det passer oss helt klart bedre. Vi har et lag hvor spillerne jobber ved siden av fotballen, og da blir et tett kampprogram ekstra krevende, sier Knutsen.

Vanlig kampsyklus

En av dem som jobber ved siden av fotballen er kjørelærer og kaptein Jahn-Ove Wiik. Han er klar på at mindre belastende kampprogrammet har hatt en positiv effekt.

— Vi har helt klart dradd nytte av å spille én kamp i uken. I mai slet vi lenge, og utover sommeren ble vi ikke kvitt etterslepet. Nå er vi mye friskere, sier Wiik.

- Hvordan påvirket motgangen dere mentalt?

— Vi har alltid hatt troen på oss selv. Det har egentlig aldri vært snakk om noe motgang, noe som er spesielt i en så ung gruppe. Fokuset har vært på å kose seg med å spille i 1. divisjon, for det er ikke sikkert vi får oppleve det igjen, sier kapteinen.

— Vi har møtt utfordringene med en offensiv tilnærming. For at vi skal utvikle oss må vi også kunne takle å være utenfor komfortsonen, og det har alle vært innstilt på at vi kom til være resten av sesongen. Derfor har vi ikke stresset, legger Knutsen til.

Trenger to seiere til

i tre av sesongens seks siste kamper møter Åsane lag som også kjemper i nedrykksstriden. Først ut er Levanger søndag.

— Vi føler ikke at det er noe lettere å møte Levanger enn Kristiansund, for det er så jevnt i denne divisjonen. Fordelen er at vi kommer dit med en helt annen selvtillit enn de har. De er et såret dyr, sier Knutsen.

Han mener likevel at kampene mot de andre bunnlagene vil bli helt avgjørende for om Åsane til slutt skal berge plassen.

— Det er ekstremt viktig at vi tar nok poeng mot lagene rundt oss på tabellen, sier han.

- Hvor mange flere kamper må dere vinne for å klare dere?

— Om vi slår Levanger, så tror jeg at vi kun trenger en seier til. Det skal være fullt mulig, sier treneren.