Angel di Maria feirer scoringen som sendte Argentina til kvartfinale. Angel di Maria feirer scoringen som sendte Argentina til kvartfinale. Foto: Digitalsport

«Til vanlig er han assistenten. I dag er han stjernen.»

KOMMENTAR: Angel di Maria er servitøren til verdens beste spillere.Tirsdag sørget han for at Argentinas gullhåp lever videre.

Da Argentina var rystet og det gikk mot straffesparkkonkurranse, dukket Angel Di Maria opp. Sjefen selv – Lionel Messi – regisserte det hele, og sendte en perfekt pasning til Angel di Maria som elegant satte ballen i mål bak Sveits sin gode keeper Diego Benaglio.

Dermed var flausen unngått, en av de største favorittene hanglet videre, og en hel nasjon krysser fingrene for at Argentina snart friskmeldes.

For det argentinerne leverte mot Sveits var ikke en favoritt verdig. De slet som de gjorde i de tre første kampene, men denne gang hadde de ikke magien til Lionel Messi å stole på. Argentina-kapteinen ble godt pakket inn av smarte sveitsere, og slapp nesten ikke til. Men da kreftene ebbet ut i den sveitsiske leiren, hadde Messi ben til å sette fart, og blikk til å finne di Maria med den forløsende pasningen.

Mange trodde på benkesliting

Dermed var rollene byttet om. For Angel di Maria sin jobb er egentlig å servere verdens to beste spillere pasninger av ypperste merke. I klubbdrakten er det Ronaldo som har gode arbeidsvilkår når di Maria er i aksjon. I Argentina-drakten er det Lionel Messi som vanligvis drar nytte av

Kommentator i Bergens Tidende, Tore Strand. Foto: BT

dribleferdighetene, og de presise pasningene til Angel di Maria.

26-åringen var den spilleren i de store europeiske ligaene som sto bak flest målgivende pasninger i siste sesong, og hadde selv vært stjernen i de fleste andre lag enn Real Madrid og Argentina. En god sesong i klubbdrakten som ble kronet med mesterligatittel, kom etter at mange trodde han skulle slite med å få plass på et stjernespekket Real Madrid-lag som sikret seg Gareth Bale og Isco før sesongstart.

Di Maria har imidlertid vist sin klasse som en spiller som behersker mange roller.

Statisk

Tirsdag var han Argentinas beste, og det var kun en fantomredning av Benaglio som hindret han scoring i første ekstraomgang. Hans fart og finter skapte stadig trøbbel for Sveits, men det var ikke mange av hans lagkamerater som ville være med på dansen.

For selv om Argentina har et arsenal av gode angripere, er det noe statisk over angrepsspillet i VM. Slik har det vært i kampene i gruppespillet, og slik er det fortsatt. Det er kun de individuelle ferdighetene til Messi, og i går di Maria, som har sendt Argentina til kvartfinalen.

Angel.jpg

Det virker som om Argentina har en enhet som forsvarer seg, og en annen enhet som angriper. Det er lite dynamikk i deres spill, som også lider av at de har sentrale midtbanespillere uten det helt store registeret å spille på.Javier Mascherano er midtstopper i Barcelona, og det vises så lenge han kun klarer å bidra med å demme opp for motstanderne, og har lite å by på fremover. Kun godt backspill av Marcos Rojo i 2. omgang bidro til at Argentina-individualistene på topp fikk hjelp.

Og det trengte de, for Gonzalo Higuain virker helt ute av slag, og Ezequiel Lavezzi, som kom inn for en skadet Kun Aguero, hadde heller ingen god dag. Messi & Co manglet tempo i angrepsspillet, og det var faktisk Sveits som de hadde to største mulighetene i første omgang.

Slapp med skrekken

Noe riktig må trener Alejandro Sabella tydeligvis ha sagt i pausen, for etter hvert fikk Argentina brettet ut spillet og hadde grepet om kampen. Men forsøkene som bød seg tok den gode Sveits-keeperen Diego Benaglio seg av. Og i første ekstraomgang var det Sveits som førte kampen, og der og da var kampbildet slik at en ventet på den helt store sensasjonen.

Men Argentina slapp med skrekken takket være Messi og di Maria, men trener Ottmar Hitzfeld kommer til å huske sin siste kamp som trener svært lenge. For på overtid skjøt innbytter Blerim Dzemali i stangen og returen satte han like utenfor. Da var Sveits centimetere fra ny mulighet til en

Messi ny.jpg

gedigen VM-smell, og Hitzfeld små marginer for å avslutte en stor karriere med en VM-kvartfinale.

For mannen som har hentet mesterligatriumfer både med Borussia Dortmund og Bayern München, og i tillegg har syv tyske mesterskap, gir seg etter VM som landslagssjef for Sveits.

Kollega Allejandro Sabella hadde nok også måttet kaste inn håndkleet, hadde Argentina snublet mot Sveits. Forventningene er skyhøye i fotballgale Argentina, som i likhet med en annen favoritt, Brasil, leverte en svak innsats i åttedelsfinalen, og som må vise bedre takter skal de bli å se når det hele skal avgjøres.

Sabella må dessuten klare seg uten en suspendert Marcos Rojo i kvartfinalen, mens han håper Kun Aguero kan bli klar igjen etter sin skade. Dette Argentina-laget trenger alle sine kvalitetsspillere på banen skal de ha håp om å kapre gullet.

Tirsdag var det nok med verdensstjernen og hans dyktige assistent.