Manchester United visste at de fikk en frittalende og kompromissløs manager da de ansatte Louis van Gaal i sommer.

Den tidligere Bayern München-kapteinen Mark van Bommel, den italienske målmaskinen Luca Toni og den brasilianske superstjernen Rivaldo er blant spillerne som har gått i klinsj med van Gaal i løpet av nederlenderens trenerkarriere.

Van Gaals aller mest kjente konflikt er heller ikke med noen hvemsomhelst i verdensfotballen.

Feiden med den nederlandske fotballegenden Johan Cruyff går tilbake fire tiår. Det er en feide mellom de to kanskje mest profilerte fotballfilosofene i nederlandsk fotball.

Det er disiplin og organiseringsorienterte Van Gaal, mot Cruyff, som sverger til individets kreativitet.

Konflikten inneholder alt fra ubehagelige julemiddager til søksmål.

Cruyff-reserven

Det hele startet på 70-tallet. Van Gaal hadde imponert for juniorlaget til RKSV de Meer, med sin teknikk og sitt overblikk.

Johan Cruyff ble en superstjerne i Ajax. Foto: DIGITALSPORT

I 1972, da van Gaal var 21 år, fikk han sin drømmeovergang. Til Ajax, klubben der Johan Cruyffs ferdigheter hadde gjort han til en verdensstjerne.Van Gaal skulle bli den nye Cruyff, men den originale Cruyff, som er fire år eldre enn van Gaal, stod i veien hans. Begge trivdes best i tierrollen bak spissen.

Van Gaal manglet Cruyffs kvikke føtter og x-faktor. Han fikk aldri en eneste kamp for Ajax' førstelag, og i 1973 forlot han Ajax og Nederland, og signerte for den belgiske klubben Royal Antwerp.

Det skulle ikke bli den siste gangen van Gaal og Cruyff kom i veien for hverandre.

— Van Gaal må ha Alzheimers

Mange mener feiden oppstod som et resultat av at Van Gaal var misunnelig på Cruyff. I sin selvbiografi hevder imidlertid van Gaal at forholdet først surnet i 1989. Cruyff inviterte Van Gaal, i tillegg til blant andre de legendariske fotballbrødrene Erwin og Ronald Koeman, til et middagsselskap andre juledag.

Midt i middagsselskapet skal van Gaal ha mottatt en telefonsamtale, der han ble informert om sin søsters død. Van Gaal stormet ut av Cruyffs hus, noe han mener ikke ble møtt med forståelse av Cruyff.

Van Gaal hevder Cruyff bebreidet han for ikke å ha takket for maten før han gikk. Cruyff har imidlertid avvist dette.

— For noe tull. Dersom van Gaal faktisk sa dette, har han Alzheimers. Seriøst, hvis noen tror dette om meg - han skjønner ikke manuset - han skjønner ikke hele triologien, har Cruyff sagt.

Overgikk Cruyff

Året før middagsselskapet hadde Cruyff tatt over Barcelona, og dermed endt sin periode som trener for Ajax. Da Cruyff forlot den nederlandske storklubben, fikk van Gaal jobben som assistent, mesteparten av tiden under Leo Beenhakker.

I 1991 fikk van Gaal jobben som hovedtrener i Ajax, noe som overrasket mange, på grunn av van Gaals beskjedne karriere som spiller.

I starten slet van Gaal med å få spillerne til å omfavne hans fotballfilosofi, og det virket urealistisk å matche cupvinnercup-gullet og de to nasjonale cupgullene Cruyff hadde ledet Ajax til. Van Gaal snudde imidlertid trenden, og den kompromissløse tilliten han viste klubbens unge spillere betalte seg.

Da van Gaals periode i Ajax var over i 1997, hadde han ikke bare matchet Cruyffs prestasjoner, han hadde utklasset dem.

Slik var Ajax' troféfangst under van Gaal: tre seriegull, ett cupgull, et Mesterligagull, ett Uefa-cupgull, et UEFA supercupgull og ett Klubb-VM-gull.

Og hvor gikk veien videre for van Gaal? Jo, du gjettet riktig. Han tok over Barcelona, ett år etter at Cruyffs periode som Barcelona-trener hadde tatt slutt.

- Jeg vil aldri tilgi ham

Louis van Gaal snakker med svensken Patrick Andersson i 2002, da begge var i Barcelona. Foto: NTB SCANPIX

Cruyff hadde vunnet 11 trofeer med Barcelona, og hadde blitt den mestvinnende treneren i klubbens historie. Men han skal aldri ha tilgitt van Gaal for å ta jobben han mente tilhørte han. Van Gaal skal heller ikke ha ønsket råd fra Cruyff da han tok over den katalanske storklubben.I nederlandsk presse har det blitt hevdet at van Gaals liv er et eneste stort kappløp for å overgå Cruyffs prestasjoner. Kanskje var det derfor han tok Barcelona-jobben?

Van Gaals Barcelona vant La Liga i 1997-98 og 1998-99. Men mens Cruyff hadde blitt en slags spirituell leder i Barcelona og mannen som på mange måter la grunnlaget for den katalanske storklubbens tiki-taka-stil, ble van Gaals tid i Barcelona langt mer turbulent.

Van Gaal, som i motsetning til Cruyff ikke hadde spilt for Barcelona, slet betraktelig mer med de kulturelle forskjellene enn Cruyff. Han kom i klinsj med lagets store stjerne Rivaldo, og mottok mye kritikk i spansk presse.

Blant de som kritiserte han var nettopp Cruyff, og van Gaal mener hans nemesis bevisst gikk inn for å sabotere hans opphold i Barcelona, og mente derfor det var Cruyffs skyld at han ikke lyktes.

— Jeg vil aldri tilgi ham for det han gjorde, har van Gaal sagt.

Han ble Barcelona-trener igjen i 2002, men varte da bare en sesong i klubben.

Skapte «borgerkrig» i Ajax

I 2011 skulle konflikten mellom Cruyff og van Gaal nå nye høyder, da feiden førte til en «borgerkrig» i ledelsen til klubben de begge elsker, Ajax.

Cruyff var et av fem styremedlemmer i Ajax, og klubbens fire andre styremedlemmer ønsket å ansette Louis van Gaal som direktør.

De hadde imidlertid en mistanke om at Cruyff ikke delte deres ønske, og da Cruyff dro til Barcelona for å feire sin datter Chantals bursdag, så de muligheten.

Johan Cruyff etter at han vant frem i retten, og dermed hindret at Louis van Gaal ble direktør i Ajax. Foto: NTB SCANPIX

De tilbød van Gaal jobben. Cruyff ble rasende da han fant ut at de andre styremedlemmend ehadde gått bak ryggen hans. En institusjonell krise fulgte for Ajax.— Van Gaal har et godt syn på fotball, men ikke det samme som meg. Han ønsker å samle vinnende lag og han har en millitær-lignende måte å jobbe med taktikken. Det har ikke jeg. Jeg vil at individene skal tenke selv, sa Cruyff for å begrunne motstanden mot van Gaal-ansettelsen.

- Van Gaal og Cruyff går ikke sammen

Cruyff hevdet også hardnakket at de andre styremedlemmene hadde gått bak ryggen hans i prosessen, og gikk til retten for å hindre at van Gaal ble direktør.

— Jeg trodde først det var en spøk, men det viste seg at det ikke var det. Mange mennesker har blitt gjort til narr med denne beslutning, inkludert meg selv. La oss ikke forhaste oss, og heller vente på hva klubben egentlig vil. En ting er helt sikkert dog, Cruyff og van Gaal går ikke sammen etter alt som har skjedd, sa Cruyff.

Cruyff vant frem i retten. En nederlandsk domstol besluttet at van Gaal ikke hadde blitt formelt ansatt. Prosessen førte også til at de fire andre styremedlemmende måttte gå av.

— Vi er ikke større enn Ajax, sa klubbens styreformann Uri Coronel.

— Johan Cruyff er ingen hvemsomhelst. Han er en halv gud her. Kanskje en hel gud, fortsatta Coronel.

Spillestilkritikk

Barcelona trodde nok ansettelsen av en ny nederlender ville kunne viderføre Cruyffs verk, men selv insisterer Cruyff på at de to er veldig forskjellige i stilen.

Pep Guardiola har trukket frem Johan Cruyff som en viktig inspirasjonskilde. Her møtes duoen da Sandro Rosell ble presentert som ny Barcelona-president i 2010. Foto: NTB SCANPIX

Van Gaal ledet Nederland til VM-bronse i sommer, men i opptakten til VM kritiserte Cruyff van Gaal for å bryte for mye med de nederlandske fotballtradisjonene. Cruyff mener også denne spillestiluenigheten er det eneste problemet mellom han og van Gaal.— Det starter i oppbygningen, du ser det på posisjonene, men nå går jeg for mye i detaljer. Totalt sett, har jeg et helt forskjellig syn, men det er det eneste, virkelig det eneste, som pågår mellom van Gaal og meg, sa Cruyff til nederlandske Helden Magazine i mai i år.

Van Gaals uttalelser indikerte også at han distanserer seg fra Cruyffs estetiske fotballfilosofi.

— Du må spille ut ifra styrkene dine. Alt handler om å vinne, jeg velger et lag som hjelper meg å vinne, sa van Gaal før VM-gruppespillskampen mot Chile.

Gjennom sin karriere har van Gaal vist nettopp det - han er en vinner. Men det er også Cruyff. Begge har hamstret titler besatt, mens de har prøvd å vinne over hverandre.