— Jeg har aldri vunnet Champions League og jeg ønsker å gjøre det så fort som mulig. Men det som er viktigere: Dette er sjansen til å vise resten av Europa at Juventus er tilbake, melder "Gigi" Buffon. Nå er det duket for et gjensyn med byen der han vant sin største triumf: Berlin. 6. juni venter Barcelona i Champions League-finalen.

Mester i Berlin

Mandag 10. juli 2006: Nærmere én million italienere hyller sine verdensmestere i Romas gater. På Circo Massimo, den berømte hippodromen der det i antikken ble avholdt hesteløp, gladiatorkamper og offentlige henrettelser, kjemper folk om å få et glimt av heltene.

På en scene står keeperhelten Gianluigi Buffon med VM-pokalen i venstre hånd. Det italienske flagget er drapert rundt hodet.

FEIRET GULLET: Gianluigi Buffon og VM-trofeet under feiringen på Circo Massimo i Roma 10. juli 2006. Foto: Max Rossi, Reuters

Buffon er først og fremst ekstremt glad. For VM-gullet på Olympiastadion i Berlin, et fantastisk mesterskap der han selv slapp inn kun to baklengsmål på syv kamper, og øyeblikket i finalen som kan ha vært av avgjørende betydning da fotballhistorien skulle skrives:Uten Buffons redning på Zinedine Zidanes heading 13 minutter ut i første ekstraomgang hadde trolig Frankrike blitt verdensmester. Og med scoring til Zidane er det ikke sikkert at han hadde svartnet og skallet ned Marco Materazzi noen minutter senere.

Men i kveldsmørket på Circo Massimo tenker også Buffon på fremtiden. På hva som skjer med hans skandaleombruste Juventus. På dommerbestikkelser og degradering.

Og ganske riktig: Tre døgn etter at Buffon og hele Italia feiret triumfen blir "La Vecchia Signora" – "Den gamle dame" – sendt ned til Serie B. Samtidig mister Juventus serietitlene de to siste årene.

Men verdens beste keeper, som også er under etterforskning for illegal gambling, tar sitt livs vanskeligste avgjørelse:

— Juventus har gjort meg til en vinner. Derfor kommer jeg til å bli.

Calciopoli-skandalen

Juventus er den mest meritterte klubben i Italia.

For 10 år siden var det lite som tydet på at Torino-klubben skulle miste grepet. De vant serien i 2005. Og mens vi nordmenn var mest opptatt av norsk smørebom i skisporet under OL i 2006, noen få mil fra Torino, var Juventus på vei mot et nytt seriegull.

Men da var det få som visste at tidenes skandale i italiensk fotball var under opprulling. Italiensk politi hadde hatt mistanke om bruk av doping i Juventus. I etterforskningen ble klubbdirektør Luciano Moggi telefonavlyttet. På den måten skulle omfattende dopingbruk avsløres.

Men avlyttingen avslørte i stedet avtaler om hvilke dommere som skulle dømme hvilke kamper. Juventus ble mistenkt for å ha håndplukket dommere. Og for å ha trikset med regnskapene.

Opprullingen ble kalt Calciopoli-skandalen og skjedde i ukene før VM. I tillegg skal flere av Juventus-spillerne, deriblant Buffon, ha vært mistenkt for å ha satt penger på fem Juventus-kamper i 2004 og 2005. Keeperen innrømmet at han hadde levert innsatser på eget lags kamper, men hevdet at han hadde sluttet da det italienske forbundet ga spillforbud for spillere, trenere og ledere.

Buffon slapp straff i mangel av bevis. Men Juventus mistet serietitlene i 2005 og 2006. Og ble samtidig sendt ned til Serie B, der de i september 2006 startet med ni minuspoeng.

Den lange veien tilbake

Den italienske giganten lå med brukket rygg. Stjernene flyktet fra klubben. Buffon var en av dem som valgte å bli.

Han ville være med på gjenreisingen, som skulle bli en lang og tung jobb, selv om det ble opprykk på første forsøk.

Torino-klubben ble nummer syv både i 2010 og 2011. Men de fire siste sesongene er det blitt seriegull.

— Litt flaks, noen tilfeldigheter og noen personer som har stukket seg spesielt frem, forklarer Eirik Amb Nysveen i Juventus' norske supporterklubb.

Han mener den virkelige gjenreisingen av "Juve" startet våren 2010, da Andrea Agnelli overtok som klubbpresident. Årene i forkant handlet mye om å "lappe sammen det gamle".

— Da Agnelli overtok startet en større prosess med å snu den negative trenden. Juventus var helt avhengige av å gjøre store strukturelle endringer, blant annet som følge av at TV-avtalen i Italia gikk over til å bli en kollektiv avtale, noe som førte til et drastisk inntektsfall for klubben.

Sesongen 2011/12 sto Juventus Stadium klar. Da løsnet alt. Både sportslig og økonomisk.

Siste sesongen før flyttingen fra Stadio Olimpico hadde Juventus rundt 85 millioner kroner i inntekter på kampdag.

Denne sesongen styrer Juventus mot 40 millioner Euro, 335 millioner kroner, i billettinntekter.

I 2011 var børsnoterte Juventus' totale inntekter på totalt 1,3 milliarder kroner. I 2014 var de på 2,4 milliarder.

Kjøpte smart og billig

I tillegg kjøpte den nye sportsdirektøren Giuseppe Marotta smart og billig: Andrea Barzagli, Andrea Pirlo, Arturo Vidal, Paul Pogba og Carlos Tévez har alle vært sentrale brikker i gjenreisingen av den gamle storheten.

Nysveen trekker spesielt frem Antonio Conte, som ledet "Juve" fra 2011 til han tok over som landslagssjef i fjor sommer, som en av de viktigste forklaringene på fremgangen.

— At Juventus ikke spilte i noen europeiske turneringer i hans første sesong, gjorde også at laget kunne fokusere fullt og helt på serien. Med Europacupspill den første sesongen under Conte, tror jeg ikke laget ville vunnet gull. Han skapte et lag som løp mer, de ofret mer enn de andre lagene. Og det er fortsatt mye av dette laget er bygget på i dag. I tillegg er ikke konkurransen i Italia hva den en gang var. Inter og Milan er skygger av seg selv, Juventus har hatt det relativt greit i hjemlig serie de siste årene.

Buffon kan få revansj

Onsdag kveld ble Juventus klare for klubbens første Champions League-finale siden 2003. Den gang vant italienerne 4–3 over Real Madrid i to semifinalekamper, men tapte finalen mot Milan på Old Trafford.

Gianluigi Buffon er den eneste som er gjenværende fra det laget. Keeperlegenden har vært med på hele reisen. Nå er han 90 minutter unna å være i mål. En ny episk kveld på Olympiastadion i Berlin. Da vil ringen være sluttet.

— Seriegullene vi har vunnet er en fin tilbakebetaling for alt vi har gjennomgått, både for klubben og meg personlig. Det er en tilbakebetaling for de vanskelige valgene jeg måtte ta, de som kompliserte og forstyrret karrièren min. Calciopoli fratok meg fremtidig suksess og fratok meg to suksesser fra fortiden, sa Buffon under en tilstelning med sponsoren Puma da seriegullet var i boks i fjor.