HOLMENKOLLEN (aftenposten.no): Før dagens jaktstart lå Tora Berger seks poeng bak Kajsa Mäkäräinen i sammenlagtverdenscupen. Jaktstarten ble vunnet av Anastasia Kuzmina foran Tora Berger. Mäkäräinen tok 4. plassen.

  • Berger fikk 54 verdenscuppoeng.

  • Mäkäräinen fikk 43 verdenscuppoeng.

Vips så var Tora Berger, som går sitt aller siste verdenscuprenn i søndag, fem poeng foran den finske jenta.

Slått gul og blå

Avstanden mellom de to kunne vært enda mindre. På den første runden, før første skyting, var uhellet ute for Mäkäräinen.

— Jeg gikk skikkelig på trynet. Kneet mitt er både gult og blått. Heldigvis gikk det bra med børsa og resten av utstyret, fortalte Mäkäräinen etter løpet. Hun ville dog ikke spekulerer i hvordan det hadde gått uten fall.

Den finske jenta er en av de absolutt raskeste i sporet, men hadde 15 sekunder dårligere tid på første runde enn de beste og fem sekunder dårligere tid enn Tora Berger. I resten av løpet hadde hun bedre langrennstider enn Lesjas store helt.

Det som er sikkert er at dersom den finske jenta hadde havnet en plass lenger opp, på 3. plass – plassen bak Tora Berger, ville de to hatt samme poengsum før det siste løpet. Da ville det blitt en ren duell mellom de to søndag. Først i mål ville vært verdenscupvinner.

Regneøvelser

Slik stillingen er nå kan Tora Berger fortsatt la seg slå og vinne cupen bortsett fra hvis Mäkäräinen havner på første, andre eller tredjeplass og Tora bak. Det er duket for en del regneøvelser underveis i rennet og vi lar NRKs kommentatorer og spakeren i Kollen ta dere videre i fellesstartduellen som starter søndag klokken 13. ## Tar det rolig

Dramaet om sammenlagtseieren i verdenscupen fortsetter altså. Tora Berger kan avslutte sin karriere med storeslem. Berger er sedvanlig fattet og rolig dagen før det hele skal avgjøres.

— Nå skal jeg slappe av og lade opp. Det er kanskje litt press før morgendagen, men man må bare ha fokus på det en skal gjøre. Så får vi se hvordan det går, fortalte hun etter løpet.

Cup foran rennseier

Hun svarer som hun alltid bruker å svare. Uten de store ord forteller hun at hun skal gjøre sitt beste og så telle opp poeng til slutt. Men hun er klar på at det er verdenscupen sammenlagt som er viktig. Om hun vinner foran hjemmepublikum i Kollen søndag i sin siste verdenscupkonkurranse, betyr ikke så mye.

— Jeg vil slåss for totalcupen, sier hun på den internasjonale pressekonferansen.

Hun var ikke helt fornøyd med skytingen i dag. Fire bom var for mye, mente hun. Men på siste stående viste hun frem det som gjerne går under begrepet «Tora spesial». Fem skudd og fem blinker som falt fort.

— Det blir vel litt straffetrening i kveld, sa Berger og gliste.

Tora Berger

* Alder: 33 år (18. mars 1981)

* Klubb: Dombås

* OL-medaljer: 4 (2-1-1)

* VM-medaljer 18 (8-5-5)

* Verdenscupen: 1 sammenlagtseier, 28 individuelle enkeltseirer

* Treffprosent skyting i 2013/14: 85

* Aktuell: Vinner verdenscupen sammenlagt med bedre plassering enn Kaisa Mäkäräinen på søndagens fellesstart i Holmenkollen. Legger opp som skiskytter etter sesongen.