Hvam: Nå utdanner Mørkved seg til trener, og han er hektet på golf. Livet har tatt en ny vending.

— Jeg må ha vært ganske heldig, sier Mørkved, der han står og instruerer medspillere.

Olav Marcussen (t.v.) og Kjell Kran er to av Kjetil Mørkveds støttespillere. Foto: METTE BUGGE

Han er kommet fra Årnes for å være med på treningen i regi av Golf som Terapi. Mørkved har vært med på dette prosjektet fra starten i 2004, da Olav Marcussen hadde ideen til å bruke golf for å aktivisere mennesker som har psykiske lidelser, inkludert narkotika— og rusproblemer.Golf som terapi? Kan en kølle, en grønn green og en liten, hvit ball være til noen hjelp?

Gir mestring

Mørkved ble mobbet på skolen, brukte mye tid alene foran datamaskinen, og kom bort i en gjeng som testet ut stoff. Der ble han introdusert for hasj, cannabis og ecstasy, men prøvde aldri heroin.

— Jeg har aldri satt en nål i kroppen, sier han.

— Det var lett å havne i et slikt miljø, for der blir man stort sett godtatt, fortsetter Mørkved.

Som ung gutt begynte han å skulke skolen, og ble sendt til spesialskole for problembarn. I dag er han en ressurs for andre mennesker.

God lærer

— Kjetil er så flink til å vise oss riktige teknikker, sier Lisbeth Mirani.

49-åringen har spilt golf i fire år, og står nå på drivingrangen på Hvam golfklubb i Akershus, seks mil fra Oslo.

Mirani, opprinnelig fra Askøy utenfor Bergen, sliter med depresjon og føler at golfspilling gir mestring.

— Når vi er her får vi ikke tenkt på noe annet. Man blir tvunget til å koble ut. Jeg får en timeout, enten jeg vil eller ikke, sier hun.

Lisbeth Mirani forteller at fredagen er ukens høydepunkt, og at spillere i gruppen «kjekker hverandre opp». De har med kaffe, går på kafeen i nærheten, og har skapt seg et eget miljø.

Roet ned

Kjetil Mørkved har også fått den gode følelsen av å beherske noe. Han som var fylt av et sterkt temperament for ti år siden, har roet seg ned.

— Det nytter ikke å bli sint. Man presterer ikke når man blir sint.

Mørkved er stjerneeksemplet på at alt er mulig.

Hvilken kølle skal jeg velge? Kjetil Mørkved har utstyret i orden. Foto: METTE BUGGE

Han er halvveis i trenerutdannelsen, foreløpig en meget god hjelper for hovedtrener Cato Bjerch-Andresen. 70-åringen har også sitt å bale med, for han fikk skjelettkreft for et par år siden, og nå har kreften spredd seg. I denne gjengen fra Nannestad, som akkurat denne dagen teller åtte, merker lederen av Hvam golfklubb at det å hjelpe andre gir livet ekstra mening.— Vi har et veldig godt miljø i gruppen, sier Mørkved, og de andre er så enige.

Selv om noen er syke i en periode, kommer de tilbake til fellesskapet. Ferskingen Helge Fjærvik, som er med på treningen for aller første gang, tror allerede at dette kan være noe for ham.

Får aksept

Kjetil Mørkved omfavner opplegget.

— Min opplevelse av å ha psykiske problemer er at man ikke blir akseptert som syk. Det er ikke mulig å se det på deg, fordi du ser frisk ut. De fleste psykiske sykdommer er usynlige, sier Mørkved.

Han er uføretrygdet, og som han sier: Det er jo ikke fordi jeg ikke vil jobbe.

Den jobben som Mørkved gjør for sine medspillere, bidrar til at han føler seg akseptert og verdsatt.

— Hvor hadde du vært hvis du ikke var blitt fanget opp av golfen?

— Hjemme alene, eller seks fot under.